"Βγες από το ευρώ για να μπεις στο σπίτι σου": Θέσεις του Σχεδίου Β για τους πλειστηριασμούς

"Βγες από το ευρώ για να μπεις στο σπίτι σου": Θέσεις του Σχεδίου Β για τους πλειστηριασμούς

Για τη λαϊκή υπερχρέωση και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

«Το ζητούμενο με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα δεν είναι η εκκωφαντική καταγγελία των σχεδιασμών της τρόικα και της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι κυρίως η δυνατότητα να αναδειχθεί και να προβληθεί μια συγκεκριμένη εναλλακτική πολιτική που θα δίνει τη δυνατότητα στην εργατική οικογένεια να αισθάνεται ασφάλεια σε σχέση με την κατοικία της και να μη ζει σε συνθήκες έξωσης, δίωξης και τρόμου.

Αφετηρία της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008 ήταν η αδυναμία των υπερχρεωμένων αμερικάνικων οικογενειών να ανταποκριθούν στις υπέρογκες δανειακές υποχρεώσεις που γέννησαν τα λαϊκά δάνεια για την κατοικία στις ΗΠΑ. Η έλλειψη κρατικής στήριξης στις υπερχρεωμένες οικογένειες και το ασύλληπτο σε μέγεθος και έκταση κερδοσκοπικό παιγνίδι-σε πλανητική διάσταση, (με την τιτλοποίηση-μετοχοποίηση   των λαϊκών δανείων) συμπαράσυρε   τα λαϊκά δάνεια για κατοικία στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την αφετηρία της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε όλη την καπιταλιστική οικονομία. Η κρίση αυτή συνεχίζεται με ένταση στον ευρωπαϊκό χώρο, με θύματα τις χώρες της περιφέρειας και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου η κρίση είναι πιο άγρια από οπουδήποτε αλλού.

Η απάντηση της Ευρωζώνης στην κρίση ήταν, είναι σήμερα και θα είναι και αύριο η στήριξη με κάθε μέσο των μεγάλων τραπεζικών συμφερόντων. Η σωρεία παρανομιών, νόθευσης στοιχείων, η διαφθορά, ο αντικοινωνικός κυνισμός τους, οι προκλητικές αμοιβές των στελεχών τους, οι αθέμιτες πρακτικές τους και η κατάχρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών δεν είναι για την ευρωζώνη ικανοί λόγοι να αποσύρουν τη στήριξή της στις τράπεζες.

Το δίλημμα «ή οι τράπεζες ή το δικαίωμα στη στέγη» δεν είναι καθόλου «πλαστό», όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση που, για να αποενοχοποιήσει την ευρωζώνη, αποδίδει σε κάποιο παρανοϊκό σχέδιο την πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στην ιδιοκτησία. Το δίλημμα αυτό και η απάντηση που δίνεται υπέρ των τραπεζών με την υπερφορολόγηση των πολιτών, τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας και την αρπαγή των λαϊκών καταθέσεων από τις εφορίες, αποτελεί κεντρικό οργανικό στοιχείο της πολιτικής της Ευρωζώνης. Είναι αποκαλυπτική η τελευταία Έκθεση του ΔΝΤ που αποδίδει την αγριότητα των μέτρων ενάντια στην Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο στην κάθετη άρνηση της Ευρωζώνης να δεχθεί την εξαρχής μείωση του διεθνούς χρέους της Ελλάδας, όπως έχει γίνει με τα προγράμματα του ΔΝΤ με τις άλλες χώρες, με την αιτιολογία ότι, αν απαξιωθούν τα ομόλογα της περιφέρειας, θα κινδυνεύσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.

Το θέμα των πλειστηριασμών δεν αποτελεί ελληνικό μόνο φαινόμενο. Το βλέπουμε σε όλη την περιφέρεια, ακόμα και σε χώρες που το ακολούθησε μακρά μακάβρια σειρά αυτοκτονιών μικροϊδιοκτητών, όπως στην Ισπανία. Και τελικά οδηγεί στην απαξίωση και  μαζική απαλλοτρίωση της μικρής ιδιοκτησίας προς όφελος της συγκέντρωσης και της εμπορευματοποίησης των ακινήτων.

Η μόνη χώρα η οποία έχει αρχίσει να συζητά μέτρα για ολική ή μερική διαγραφή χρεών από στεγαστικά δάνεια, παρά την οξύτατη τριετή κρίση που πέρασε, είναι η Ισλανδία: Άφησε τις ιδιωτικές τράπεζες να καταρρεύσουν, αρνήθηκε να μετατρέψει τα ιδιωτικά τραπεζικά χρέη σε δημόσια και κυρίως είναι εκτός ευρώ. Αντίθετα στην Ιρλανδία, μέλος της ζώνης του ευρώ, οι τράπεζες κάνουν διακανονισμούς μικρής κλίμακας, με τον αφάνταστα προσβλητικό και εξευτελιστικό όρο να ελέγχουν τα όρια δαπανών των δανειοληπτών για ένδυση, μετακινήσεις ακόμη και διατροφή.

Το ΣΧΕΔΙΟ Β’ εδώ και τώρα προτείνει γενικευμένη απαγόρευση των πλειστηριασμών υποθηκών για δάνεια πρώτης κατοικίας. Αν υπάρχουν περιπτώσεις εξαπάτησης, όπως η απόκρυψη μεγάλων περιουσιών, αυτό δεν είναι θέμα κατηγοριοποιήσεων που θα ακυρώσουν αυτή την αρχή, αλλά των δικαστηρίων.

Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε δεινή θέση μπροστά στην προοπτική να βγει το σπίτι τους στο σφυρί, είτε για στεγαστικά, είτε για ενυπόθηκα δάνεια (μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων), είτε για καταναλωτικά με τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, ανάγκες σπουδών κλπ. Η στήριξη αυτών των οικογενειών είναι απλή, αλλά απαιτεί τρεις σημαντικές τομές στη γενική πολιτική κατεύθυνση του τόπου. Πρώτο, την άμεση εξασφάλιση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία με την αποχώρηση από το ευρώ και την έκδοση εθνικού νομίσματος. Δεύτερο, την άμεση εθνικοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών, ώστε το τραπεζικό σύστημα να έχει ως άξονα της δράσης του την ανάπτυξη και το κοινωνικό καλό και όχι το ιδιωτικό κέρδος. Τρίτο, την άμεση παύση πληρωμών του ελληνικού κράτους προς τους ξένους δανειστές ώστε η απελευθέρωση του κράτους από τα τοκοχρεολύσια να διευκολύνει την απελευθέρωση των υπερχρεωμένων πολιτών από τα δάνεια.

Με μια ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτή που προτείνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση , μόνο ένα Σχέδιο Β μπορεί να αποτρέψει τους πλειστηριασμούς και να εξασφαλίσει μόνιμα την πρώτη κατοικία. Δίνουμε, λοιπόν, για συζήτηση τις παρακάτω προτάσεις:

Πρώτο: Μετατροπή της αξίας ενός δανείου πρώτης κατοικίας από ευρώ σε εθνικό νόμισμα τη στιγμή της ανακοίνωσης της νομισματικής αλλαγής, όταν 1 ευρώ θα ισούται με 1 μονάδα εθνικού νομίσματος, πριν δηλαδή την υποτίμηση. Δεδομένου ότι η υποτίμηση μπορεί π.χ. να φτάσει και το 40%, αντίστοιχη θα είναι η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων σε σχέση με την αξία τους σε ευρώ. Περαιτέρω πραγματική μείωση θα υπάρξει λόγω του αναμενόμενου ελεγχόμενου πληθωρισμού και μιας κατάλληλης πολιτικής επιτοκίων.

Δεύτερο: Αυτόματη αποπληρωμή των δανείων κάθε μορφής , όταν έχουν καταβληθεί κεφάλαιο και τόκοι πάνω από το 100% των δανείων, ανεξάρτητα από το χρόνο καταβολής των δόσεων από τον δανειολήπτη. Η θέση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους δανειολήπτες ν’ αξιοποιήσουν τους πόρους τους για την κάλυψη πάγιων και τρεχουσών αναγκών για τις οικογένειές τους, ενισχύοντας τη ζήτηση. Ειδικότερα οι  επαγγελματίες με ενυπόθηκα δάνεια, έτσι, θα αποκτήσουν μια σχετική ρευστότητα για την ανάπτυξή τους και την απορρόφηση της ανεργίας.

Τρίτο: «Σεισάχθεια», δηλαδή πλήρης διαγραφή του χρέους, σε οικογένειες με ανέργους, πολυτέκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες, με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας και με παράλληλη έλλειψη υψηλής περιουσίας.

Τέταρτο: Επιπρόσθετες μειώσεις στις δανειακές υποχρεώσεις παίρνοντας υπόψη δύο παράγοντες: τη μείωση της αξίας των ακινήτων και τη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος.

Πέμπτο: Καθορισμός ενός νέου, προοδευτικού συνολικού πλαισίου διακανονισμού που θα είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν όλα τα τραπεζικά ιδρύματα   για όλα τα στεγαστικά δάνεια και το οποίο θα προβλέπει συνδυαστικά περίοδο χάριτος με πάγωμα της τοκοχρεολυτικής εξυπηρέτησης, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και περιορισμό του επιτοκίου.

Έκτο: Ειδικό πρόγραμμα για λόγους δικαιοσύνης προς τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, που είχαν αποφύγει να μπουν στην περιπέτεια ενός στεγαστικού δανείου, προκειμένου να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη σε αναλογία με τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους δανειολήπτες. Αυτό θα αποτελεί την κοινωνική πλευρά ενός ευρύτερου δημόσιου σχεδιασμού για την προώθηση της οργανωμένης δόμησης με την προώθηση ενός νέου αστικού σχεδιασμού, που θα αποβλέπει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναζωογόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας με οικολογικά πλέον και κοινωνικά κριτήρια».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « (Δι-) Έξοδος Προτάσεις για το Κοινοβούλιο »
επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040