Γιατί η Συρία;

Γιατί η Συρία;

Του dr. Stanly Johny, “Counterpunch” 30-31/8/2013

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Όχι σαν φάρσα, αλλά σαν τραγωδία. Όσοι έζησαν από πρώτο χέρι την προπαγάνδα του Λευκού Οίκου εναντίον του Ιράκ κατά την κλιμάκωση της πολεμικής προετοιμασίας των ΗΠΑ για τον πόλεμο εναντίον αυτής της χώρας το 2003 δεν μπορεί να μην επισημαίνουν τις ομοιότητες ανάμεσα σε εκείνη την εποχή και στο σήμερα. ΑπλώςβάλτεστηθέσητουΙράκτηΣυρία. Είναισχεδόνμιαεπανάληψητηςιστορίας. Εάν το Ιράκ αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου αμερικανικού σχεδίου για την αναδιαμόρφωση της Μέσης Ανατολής, ανεξάρτητα από τις εξηγήσεις που διέσπειραν η κλίκα του Μπους και τα νεοσυντηρητικά ΜΜΕ, οι πραγματικοί λόγοι πίσω από έναν πόλεμο στη Συρία δεν μπορεί να είναι διαφορετικοί.

 

Τούτη τη φορά ο στόχος είναι το Ιράν και η εξασθένηση της γεωπολιτικής θέσης της Ρωσίας. Η Συρία είναι ο πιο έμπιστος σύμμαχος του Ιράν επί χρόνια. Και αποτελεί επίσης ζωτικό σύνδεσμο μεταξύ της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης, και του Ιράν. Η Ισλαμική Δημοκρατία στέλνει όπλα και χρήματα στη Χεζμπολάχ μέσω της Συρίας. Η Χεζμπολάχ αποτελεί σοβαρή απειλή για τα όποια μελλοντικά σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ για επίθεση κατά του Ιράν. Σε περίπτωσης πλήγματος στο Ιράν, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Όντας έμπειρη στον ασύμμετρο πόλεμο, η Χεζμπολάχ, στο παρελθόν, έχει διεξαγάγει παρατεταμένες μάχες  με το Ισραήλ. Αντιστάθηκε επιτυχώς στην ισραηλινή κατοχή του Νότιου Λιβάνου επί 18 χρόνια, αναγκάζοντας την «πιο ισχυρή χώρα της Μέσης Ανατολής» να τερματίσει την κατοχή μονομερώς το 2000. Έξι χρόνια αργότερα, η Χεζμπολάχ και πάλι αντιστάθηκε στους επί έναν μήνα ισραηλινούς βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις.

Η πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ θα διαρρήξει ένα ζωτικό σύνδεσμο ανάμεσα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, εξασθενίζοντας δυνητικά και τα δύο μέρη. Αυτό θα ήταν η καλύτερη δυνατή κατάσταση για την τριάδα του πολέμου στη Μέση Ανατολή – τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Ενώ οι Αμερικανοί και Ισραηλινοί βλέπουν τον άξονα Συρίας-Ιράν-Χεζμπολάχ ως δυνητική απειλή στα μελλοντικά τους σχέδια για την περιοχή, η σουνιτική Σαουδική Αραβία και οι προστατευόμενοί της στον Κόλπο εναντιώνονται στο Ιράν τόσο για θρησκευτικούς όσο και για γεωπολιτικούς λόγους. Όταν ξέσπασαν οι διαδηλώσεις στη Συρία, το 2011, αυτές οι δυνάμεις μυρίστηκαν την ευκαιρία. Το Κατάρ –μια μικροσκοπική χώρα «με 300 ανθρώπους και ένα τηλεοπτικό κανάλι», όπως τη χαρακτήρισε ο επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών Μπαντάρ Μπιν Σουλτάν—έδρασε ταχύτατα. ΗΣαουδικήΑραβίαακολούθησεαμέσωςμετά. Και σε λίγο χρόνο παρενέβησαν στο θέατρο της Συρίας οι ατλαντικές δυνάμεις, παρέχοντας χρήματα και όπλα.

Οι κτηνώδεις μέθοδοι του Άσαντ για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προσέφεραν στον άξονα Κόλπου-ατλαντικών δυνάμεων περισσότερο χώρο για ελιγμούς. Ο υπολογισμός τους ήταν απλός – αφήστε τη Συρία να αιματοκυλιέται σ’ έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο. Αρχικά, οι Σαουδάραβες και οι Καταριανοί συνεργάστηκαν, μέσω ενός ενιαίου κέντρου διοίκησης που έδρευε στην Τουρκία, προκειμένου να αγοράσουν και να μοιράσουν όπλα στους αντικαθεστωτικούς Σύρους που είχαν επικεφαλής το στρατηγό Σαλίμ Ιντρίς. Αργότερα, στα μέσα του 2012, δημιούργησαν ένα κέντρο επιχειρήσεων στην Ιορδανία που περιλάμβανε μια εναέρια ζώνη και αποθήκες όπλων. Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι Σαουδάραβες προσέγγισαν την Κροατία για να προμηθευτούν όπλα της σοβιετικής εποχής. Η CIAάρχισε να εκπαιδεύει επίλεκτους αντάρτες σ’ αυτή ακριβώς την εγκατάσταση επί του ιορδανικού εδάφους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «WallStreetJournal» υπήρχαν εκεί περισσότεροι πράκτορες της CIAαπό ό,τι Σαουδάραβες. Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε ότι, από τις αρχές του έτους, η CIAμισθοδοτεί ανώτατους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της βασικής δύναμης ενάντια στον Άσαντ που στηρίζει η Δύση. Νωρίτερα κατά το τρέχον έτος, η Ευρώπη ήρε την απαγόρευση προμήθειας όπλων στους αντικαθεστωτικούς. Ακολούθησε η απόφαση του Ομπάμα να στείλει όπλα στα στρατεύματα που πολεμούσαν τον Άσαντ.

Παρ’ όλα αυτά όμως, η συριακή κυβέρνηση σταδιακά κερδίζει την πολεμική αναμέτρηση. Πριν από δυο μήνες περίπου ανέκτησε το Κουσέιρ, μια πόλη-κλειδί στα συρο-λιβανέζικα σύνορα, που την κατείχαν οι αντάρτες πάνω από ένα χρόνο. Το καθεστώς σημείωσε μεγάλες νίκες στη Χομς η οποία ήταν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών  και προωθείται προς το Χαλέπι. Η κυβέρνηση έχει ισχυρά ερείσματα στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και στην κεντρική Δαμασκό. Από την άλλη, οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες είναι διαιρεμένοι. Η πολιτική ηγεσία τους είναι ανίκανη και συχνά περιμένει να της δοθεί σήμα από τις ξένες πρωτεύουσες. Και στο Χαλέπι, το μέτωπο Αλ-Νούσρα που το υποστηρίζει η αλ-Κάιντα, ήδη παίρνει απειλητικές διαστάσεις. Ένα χαοτικό σκηνικό, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις διατηρούσαν κάποιο προβάδισμα. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή προβλήθηκε ο ισχυρισμός για επίθεση με χημικά όπλα.

Το σχέδιο

Η κυβέρνηση Άσαντ ισχυρίζεται ότι τα χημικά τα έριξαν οι αντικαθεστωτικοί. Υποστηρικτές του καθεστώτος διατυπώνουν το ερώτημα γιατί να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα τη στιγμή που σημειώνει νίκες στον εμφύλιο πόλεμο. Περιφερειακοί αναλυτές λένε ότι ο Άσαντ δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή του Ομπάμα». Η κυβέρνηση επέτρεψε στην ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ να επισκεφθεί την τοποθεσία της επίθεσης, στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού, και να συλλέξει δείγματα. Η επιθεώρηση συνεχίζεται.* Εν τω μεταξύ, ο Τζον Κέρι, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει ήδη ανακοινώσει την ετυμηγορία του. Δήλωσε ότι η Αμερική έχει «ελάχιστες αμφιβολίες» ότι ο Άσαντ είναι πίσω από την επίθεση. Η απόφαση της συριακής κυβέρνησης να επιτρέψει τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ είναι «πολύ λίγη» για την κυβέρνηση Ομπάμα, συνεπώς προχωρεί τον πολεμικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με διεθνή ρεπορτάζ, η επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να αρχίσει ακόμη και  την επόμενη εβδομάδα.

Παρατηρήστε το χάρτη. Στη Μεσόγειο έχουν ήδη καταπλεύσει τουλάχιστον τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στείλει τουλάχιστον ένα υποβρύχιο που φέρει επίσης πυραύλους κρουζ. Το ΝΑΤΟ, που ήδη χτυπά τα τύμπανα του πολέμου, θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυραύλους Πάτριοτ στη Συρία από τις τουρκικές βάσεις του. Θα  μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί η αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ιορδανία για την εκτόξευση πυραύλων Πάτριοτ. **  Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρολντ Σ. Τρούμαν» επικεφαλής μιας μοίρας του ναυτικού έχει τη βάση του στον Ινδικό Ωκεανό. Αμερικανικά βομβαρδιστικά θα μπορούσαν να απογειωθούν από αυτό το αεροπλανοφόρο, να πετάξουν μέσω του εναέριου χώρου των χωρών του Κόλπου κατευθείαν προς τη Συρία και να καταστρέψουν επιλεγμένους στόχους. Επιπροσθέτως, ο αμερικανικός στόλος που εδρεύει στον Περσικό Κόλπο θα μπορούσε να αποτελέσει άλλη μια βάση επιθέσεων. Πέραν αυτών, το κέντρο επιχειρήσεων στην Ιορδανία θα μπορούσε να συντονίσει, με τη συνδρομή του αντικαθεστωτικού στρατηγού Ιντρίς (του «ανθρώπου μας στη Συρία», σύμφωνα με τη «WashingtonPost»), ενισχυμένες χερσαίες επιθέσεις εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων.

Οι πύλες της Κολάσεως;  

Αυτό που σχεδιάζει η Δύση είναι μια μαζική επίθεση. Επειδή γνωρίζει ότι ο Άσαντ δεν είναι Καντάφι ούτε Σαντάμ Χουσεΐν. Τόσο ο Καντάφι της Λιβύης όσο και ο Χουσεΐν του Ιράκ ήταν ηγέτες απομονωμένων χωρών. Παρόλο που χώρες όπως η Ρωσία διατύπωσαν ανησυχίες στον ΟΗΕ για τους πολέμους στο Ιράκ και στη Λιβύη, δεν παρενέβησαν στα δυτικά σχέδια.  Η Συρία όμως είναι εμπεδωμένη σε μια ισχυρή περιφερειακή συμμαχία και οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της εμπεριέχει τη δυναμική εξάπλωσης της κρίσης πέρα από τα σύνορά της. Κερδοσκόποι της αγοράς το γνωρίζουν αυτό καλύτερα από ό,τι οι πολιτικοί της Δύσης. Από τότε ακόμη που σκλήρυνε ο λόγος της Δύσης έναντι της Συρίας, οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη στις διεθνείς αγορές. Στις 19 Αυγούστου, το πετρέλαιο μπρεντ αυξήθηκε 1,5% στο Λονδίνο για να καταλήξει στα 116 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή μέσα σε έξι μήνες. Αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 140 δολάρια το βαρέλι, αν διακοπούν οι γραμμές εφοδιασμού λόγω του πολέμου. Κύματα φόβου έφτασαν ακόμη και στις ινδικές ακτές όπου το εγχώριο νόμισμα βυθίστηκε λόγω του φόβου, μεταξύ άλλων, επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης μετά από ένα ακόμη άλμα των τιμών του πετρελαίου. Στις 29 Αυγούστου, το ινδικό νόμισμα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μέσα σε 22 χρόνια, κλείνοντας στις 68,8 ρουπίες έναντι 1 δολαρίου.

Η Συρία δεν είναι μεγάλη παραγωγός πετρελαίου. Αλλά βρίσκεται σε μια στρατηγικά σημαντική περιοχή και ο βασικός της σύμμαχος είναι το Ιράν, βασικό μέλος του καρτέλ του πετρελαίου, του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ). Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Υπάρχουν ρεπορτάζ που αναφέρουν ότι οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης είναι ήδη παρόντες στα πεδία μαχών της Συρίας. ΤοΙράνγνωρίζειτιδιακυβεύεται. Το ίδιο και η Ρωσία, η μόνη ναυτική βάση της οποίας , εκτός της δικής της σφαίρας επιρροής (των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών), βρίσκεται στη Συρία, στο μεσογειακό λιμάνι της Ταρσού. Για δε τη Χεζμπολάχ, οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ αποτελεί υπαρξιακή απειλή. Διότι, αν πέσει ο Άσαντ και διακοπούν οι γραμμές εφοδιασμού από το Ιράν, το Ισραήλ θα μπορέσει να στοχοποιήσει και πάλι τη Χεζμπολάχ.

Συνεπώς ένας πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε σε ελάχιστο χρόνο να  πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο, οι επιπτώσεις του οποίου ξεφεύγουν από τα όρια της φαντασίας μας.

Η ανατροπή του Σαντάμ έριξε το Ιράκ σε ένα θανάσιμο κύκλο συγκρούσεων που ακόμη αιματοκυλούν τη χώρα. Η ανατροπή του Καντάφι ενίσχυσε τους φανατικούς ισλαμιστές στην Αφρική οι οποίοι τώρα δεν απειλούν μόνο τη Λιβύη, αλλά μια ευρύτερη περιοχή. Δεν ήταν καθόλου μεγάλη η χρονική απόσταση ανάμεσα στον πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Λιβύης και στην κρίση ομήρων στην Αλγερία, την οποία ακολούθησε η εισβολή της Γαλλίας στο Μάλι, με την αιτιολογία ότι ήθελε να αποτρέψει την κατάληψη της χώρας από τους ισλαμιστές. Τα γαλλικά στρατεύματα οδήγησαν τους ισλαμιστές του Μάλι στην παρανομία. Για πόσο, όμως;  Στη Συρία, οι ακραίες φονταμενταλιστικές δυνάμεις είναι ήδη ισχυρές και ελέγχουν κάποιες περιοχές. Οποιαδήποτε εξωτερική προσπάθεια εξασθένησης του καθεστώτος Άσαντ εξ αντικειμένου θα ενισχύσει αυτές τις δυνάμεις. Γιατί ο Ομπάμα επιδιώκει τον πόλεμο αυτό; Θέλει ένα Αφγανιστάν στη Μέση Ανατολή;

Μήπως κυβερνά ακόμη ο Μπους;


Ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της ρωσικής Δούμας, πρόσφατα είπε: «Για εμάς, μοιάζει σαν να μην έφυγαν ποτέ από τον Λευκό Οίκο ο Τζορτζ Γ. Μπους, ο Ντικ Τσένι και ο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Βασικά ακολουθείται η ίδια πολιτική, σαν οι Αμερικανοί ηγέτες να μην έχουν διδαχθεί καθόλου και να έχουν ξεχάσει εντελώς την περασμένη δεκαετία». Δεν μπορεί κανείς παρά να συμφωνήσει πλήρως. Οι επιθεωρήσεις του ΟΗΕ συνεχίζονται στη Συρία. Ανεξάρτητοι ειδικοί λένε ότι δεν μπορεί να εξακριβωθεί τώρα ποιος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα χρησιμοποίησαν οι αντικαθεστωτικοί για να προκαλέσουν αμερικανική επίθεση εναντίον του Άσαντ.

Η σημερινή Συρία δεν είναι στα χέρια του Άσαντ. Είναι ένα θέατρο γεωπολιτικού πολέμου στον οποίο είναι παρόντες από τη CIA, τους Σαουδάραβες, του Ιορδανούς μέχρι τους Τούρκους και τους Καταριανούς. Ειδικά η Σαουδική Αραβία έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια επενδύοντας στους αντικαθεστωτικούς. Για την τεράστια αναταραχή που υπάρχει σήμερα στη Συρία θα έπρεπε να λογοδοτήσουν όλες αυτές οι δυνάμεις. Αλλά οι μεγάλες δυνάμεις δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες για την κρίση που προκάλεσαν. Συνήθως ρίχνουν την ευθύνη σε άλλους και έτσι υλοποιούν τα στρατηγικά τους σχέδια. Αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν είναι κάτι διαφορετικό.

Όπως έγραψε ο Ταρίκ Αλί σε ένα σημείωμα στο μπλογκ LRB, «Στο Ιράκ γνωρίζαμε ότι οι ΗΠΑ έριξαν λευκό φώσφορο στη Φαλούτζα το 2004 (εκεί δεν υπήρχαν κόκκινες γραμμές, εκτός από αυτές που σχημάτιζε το αίμα των Ιρακινών), έτσι οι δικαιολογίες (για τον πόλεμο στη Συρία) είναι εξίσου ύποπτες όπως και στους προηγούμενους πολέμους». Αλλά για την αυτοκρατορία, οι ύποπτες δικαιολογίες είναι αρκετές. Η Συρία μπορεί να χτυπηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Τα ανθρώπινα βάσανα θα επιδεινωθούν. Και η κρίση πιθανώς θα εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορά της.

Dr. StanlyJohny είναι δημοσιογράφος στο Δελχί.

*Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αναχώρησαν από τη Δαμασκό το Σάββατο 31/8. Πρόκειται να δώσουν το πόρισμά τους εντός των ημερών (άλλοι αναφέρουν εντός 4 ημερών και άλλοι εντός δύο εβδομάδων). Οι Αμερικανοί ιθύνοντες δήλωσαν εκ των προτέρων ότι το στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία δεν πρόκειται να εξαρτηθεί από αυτό το πόρισμα. Η προκλητική αντίδραση της αμερικανικής ηγεσίας σχετίζεται απόλυτα με τη διαχρονική ατιμωρησία της ως δύναμης που  βαρύνεται με τη χρήση 20 εκατομ. γαλονιών πορτοκαλί παράγοντα στο Βιετνάμ, νευροπαραλυτικού αερίου, αερίου της μουστάρδας και λευκού φωσφόρου στο Ιράκ  που επέφεραν  το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, για να απαριθμήσουμε μόνο ελέχιστες περιπτώσεις.

Εν τω μεταξύ, στις 5-6/9 πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των 20 ισχυρότερων χωρών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, όπου ασφαλώς το ζήτημα της Συρίας θα είναι το πιο φλέγον (αν, βεβαίως, πραγματοποιηθεί, διότι στα διεθνή ΜΜΕ παρουσιάστηκαν ρεπορτάζ που μιλούν για ενδεχόμενη αναβολή, πράγμα που σημαίνει ότι  η στρατιωτική επίθεση θα διεξαχθεί άμεσα).[Σ.τ.Μ.]

**Οι Ε. Βενιζέλος και Α. Σαμαράς, στη συνάντησή τους την Πέμπτη 29/8, ασχολήθηκαν με την κρίση στη Συρία και έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι θα επιτρέψουν τη χρήση των νατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα σε ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Ούτε καν υπουργικό συμβούλιο δεν συγκάλεσαν. Κανείς δεν περίμενε ότι θα πράξουν διαφορετικά ως υποτελείς. Αυτή η εσπευσμένη ανακοίνωση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καν καταληχθεί αν θα είναι το ΝΑΤΟ ο επιτιθέμενος ή μια "συμμαχία των προθύμων", δείχνει πως Σαμαράς και Βενιζέλος είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να συνταχθούν με τις πιο επιθετικές δυνάμεις. Έρχεται δε σε έντονη αντίθεση με την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου που απέρριψε την πρόταση του Ντ. Κάμερον για εμπλοκή στη στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, όπως και με τις δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων πολιτικών που έστω για τα μάτια του κόσμου δήλωσαν ότι απαιτείται απόφαση του ΟΗΕ.[Σ.τ.Μ.]

 Μετάφραση Μ.Ν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040