Σχέδιο Β

Σχέδιο Β

Το Σχέδιο Β συγκροτήθηκε σε πολιτική κίνηση τον Μάιο του 2013. Σχέδιο Β σημαίνει σε πρώτο στάδιο την αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ, που στην πορεία μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε έξοδο από την κρίση και απαλλαγή από τα δεσμά των δανειστών, αλλά να αποτελέσει την αρχή για μια νέα Ελλάδα.

URL Ιστότοπου:

Το νόμο Φίλη τον «έφαγε ο Τσίπρας», όχι το ΣτΕ, του Άρη Χατζηστεφάνου

Το νόμο Φίλη τον «έφαγε ο Τσίπρας», όχι το ΣτΕ

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Όταν ο πρωθυπουργός απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Ν.Φίλη με τον ανασχηματισμό του 2016, είχαμε επισημάνει τα εξής: «(O Τσίπρας) από τον νεοφιλελευθερισμό περνά πλέον και στον νεοσυντηρητισμό υποτάσσοντας την κυβέρνησή του στις ορέξεις της εκκλησίας – και μάλιστα σε μια από τις πιο σκοταδιστικές εκδοχές της. Τηρουμένων των αναλογιών θα έλεγε κανείς ότι ο πρωθυπουργός από Ομπάμα γίνεται Μπους – δηλαδή δεν αθέτησε απλώς το σύνολο των προεκλογικών του υποσχέσεων στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, όπως έκανε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αποδέχεται και δευτερεύοντα, αλλά σημαντικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά των πρώην αντιπάλων του».

Προκαλεί λοιπόν έκπληξη ο αιφνιδιασμός και η οργή των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το νόμο Φίλη για τα θρησκευτικά στα σχολεία. Η δική τους κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που τιμώρησε πρώτη το δημιουργό του νόμου;

Ομολογουμένως το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ είναι τουλάχιστον… τραβηγμένο από τα μαλλιά, ενώ η ερμηνεία του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παραβιάζει, εάν όχι το γράμμα, σίγουρα το πνεύμα του νομοθέτη.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του «Άρχοντος του Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας» – τίτλος που θα έπρεπε να κάνει κάθε επιστήμονα να ανατριχιάζει και όχι να υπερηφανεύεται γι’ αυτόν.

Η απόφαση όμως του Συμβουλίου της Επικρατείας κινείται εντός του (σκοταδιστικού) πλαισίου που ορίζει η ελληνική πολιτεία, το Σύνταγμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του Ν.Φίλη, όταν αυτός βρέθηκε αντιμέτωπος με την Εκκλησία. Όταν η κυβέρνηση απομακρύνει τον μοναδικό υπουργό που αντιπαρατέθηκε με την Εκκλησία, ενώ την ίδια στιγμή η «φιλελεύθερη» αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ταυτίζεται με τους αγιατολάδες του Ιράν, ζητώντας να μην υπάρξει διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας γιατί περίμεναν κάποιοι μια διαφορετική απόφαση από το ΣτΕ;

Οι δικαστές αλλά ακόμη και το Σύνταγμα μιας χώρας (και πολύ περισσότερο η ερμηνεία του) δεν είναι παρά η αποτύπωση των ισορροπιών εξουσίας μέσα σε μια κοινωνία. Για όσο διάστημα αρνούμαστε ακόμη και τα διδάγματα της Γαλλικής Επανάστασης, περί του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, οι νομοθέτες και οι δικαστές θα ακολουθούν.

Και αν μη τι άλλο, ο σημερινός πρόεδρος του ΣτΕ είχε υψώσει κάποτε και το ανάστημά του απέναντι στα μνημόνια, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό το PSI (κούρεμα ομολόγων πολιτών και ταμείων του δημοσίου) αλλά και το χαράτσι της ΔΕΗ. Ο ίδιος μάλιστα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η εξέλιξη ορισμένων δικαστών στην ιεραρχία καθορίστηκε από την υποταγή τους στις θελήσεις των δανειστών.

Ο Τσίπρας τι έκανε;

Πηγή : https://info-war.gr/to-nomo-fili-ton-efage-o-tsipras-ochi-to-ste/

Ο χρόνος αναμονής για την κυβέρνηση τελείωσε, του Κώστα Λαπαβίτσα

Ο χρόνος αναμονής για την κυβέρνηση τελείωσε

Του Κώστα Λαπαβίτσα

Μετά τις εκλογές του 2015 η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα ήταν να παρατείνει τον χρόνο του στην εξουσία αναμένοντας μια αισθητή οικονομική ανάκαμψη. Θα μπορούσε έτσι να πει στις επόμενες εκλογές ότι δεν έκανε ότι είχε υποσχεθεί, αλλά τουλάχιστον έβγαλε τη χώρα από τη κρίση «με την κοινωνία όρθια».

Η στρατηγική αυτή έφτασε στο τέλος της. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις και τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα υπολόγιζε. Το κύριο πρόβλημα του είναι ότι πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής στην οικονομία. Το 2017 έκλεισε με ασθενική ανάπτυξη της τάξης του 1,4%, δηλαδή περίπου τη μισή από αυτή που αρχικά περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Πτώση της κατανάλωσης

Πρώτος και κυριότερος λόγος είναι η υποχώρηση της συνολικής κατανάλωσης κατά 0,2%. H ιδιωτική κατανάλωση έμεινε στάσιμη ενώ η δημόσια, δηλαδή οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από το κράτος, μειώθηκε κατά 1,1%. Η στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς και τη βαρύτατη φορολογία. Η μείωση της δημόσιας κατανάλωσης οφείλεται στο θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσακαλώτου. Εν ολίγοις, το τρίτο Μνημόνιο συνέθλιψε την κατανάλωση.

Η υποχώρηση της κατανάλωσης απεικονίζει και την εκτίναξη της ανισότητας. Στα μεγάλα αστικά κέντρα - Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα - είναι πλέον διακριτό ένα στρώμα που καταναλώνει πολυτελώς και δεν το κρύβει. Αντίθετα, στα λαϊκά στρώματα η φτωχοποίηση συνεχίζεται αμείλικτη. Το δείχνει η παρατεταμένη αδυναμία των λιανικών πωλήσεων, με πτώση του τζίρου των σουπερμάρκετ το 2017 και ορισμένα πρωτοφανή φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, πέφτει συνεχώς η κατανάλωση των ειδών διατροφής. Πιο εντυπωσιακή και εξαιρετικά αποκαλυπτική για την κατάσταση είναι η πτώση στις πωλήσεις ζυμαρικών, ίσως και πάνω από 10%. Από την αρχή της κρίσης τα λαϊκά στρώματα στράφηκαν προς τα ζυμαρικά για να επιβιώσουν, ως την πλέον οικονομική διατροφή. Στην κοινωνία που έφτιαξαν τα Μνημόνια η φτώχεια πλέον αγγίζει το μεδούλι αναγκάζοντας τον λαϊκό κόσμο να περιορίσει ακόμη και τα ζυμαρικά. Το χάσμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Αδυναμία των επενδύσεων

Ο δεύτερος λόγος είναι η πλήρης έλλειψη δυναμισμού των επενδύσεων, οι οποίες το 2017 αυξήθηκαν μόλις κατά 15,7%, φτάνοντας περίπου τα 25δις. Να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις πριν την κρίση ήταν περίπου 60δις το χρόνο. Ακόμη και από αυτές τις ανεπαρκέστατες επενδύσεις του 2017 ένα μεγάλο μέρος ήταν για εξοπλισμό στον τουρισμό και τις υπηρεσίες και όχι για την παραγωγή.

Η αδυναμία των επενδύσεων πηγάζει από τη μνημονιακή πραγματικότητα. Η εκτίναξη της φορολογίας και η ραγδαία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών χτύπησε το κίνητρο για επενδύσεις. Παράλληλα, η συνεχής μείωση του τραπεζικού δανεισμού και τα ακριβά επιτόκια περιόρισαν την πρόσβαση σε πιστώσεις. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ανίκανο να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη των επενδύσεων. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν το 45% του τραπεζικού ενεργητικού είναι προβληματικά δάνεια; Αν προσθέσουμε την εκτόξευση των χρεών προς το Δημόσιο και τη συνεχιζόμενη ανυπαρξία εμπορικής πίστωσης, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο για την αδυναμία των επενδύσεων.

Αποτυχία της «εξωστρέφειας»

Ο τρίτος λόγος είναι η φτωχή επίδοση των εξαγωγών που ανέβηκαν μόλις 6,8% το 2017, ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές ανέβηκαν κατά 7,2%. Πρόκειται για την πλήρη αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών. Από την αρχή της κρίσης ο στόχος ήταν η περιβόητη «εξωστρέφεια» για χάρη της οποίας επιβλήθηκαν ατελείωτες και οδυνηρές για τα λαϊκά στρώματα «μεταρρυθμίσεις». Οκτώ χρόνια αργότερα η δομή της ελληνικής οικονομίας παραμένει απαράλλακτη.

Καμία από τις βασικές δυσμορφίες δεν έχει θεραπευτεί. Ούτε η υπερβολική διόγκωση του κλάδου των υπηρεσιών, ούτε η αδυναμία της βιομηχανίας με την έντονη ροπή προς τις εισαγωγές, ούτε η χαμηλή παραγωγικότητα της γεωργίας, ούτε η ανύπαρκτη εθνική αποταμίευση. Τα Μνημόνια βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα συντρίβοντας τους μισθούς, αλλά η πτώση των μισθών δεν θα μπορούσε ποτέ να αλλάξει τη δομή της οικονομίας από μόνη της. Ακόμη και με αναιμική ανάπτυξη 1,4%, οι εισαγωγές ανεβαίνουν ταχύτερα από τις εξαγωγές και η διεθνής αδυναμία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται καθαρά.

Και τώρα;

Θα μπορούσα να συνεχίσω γράφοντας για τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ζημία που έκαναν τα Μνημόνια, δηλαδή το χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Πως να έχει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης η χώρα, όταν η ανεργία παραμένει πάνω από 20%, εκατοντάδες χιλιάδων στην πιο παραγωγική τους ηλικία έχουν μεταναστεύσει, και οι νέες δουλειές είναι ότι χειρότερο από πλευράς μισθού και συνθηκών;

Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν αναγνωρίζει ότι τα Μνημόνια σταθεροποίησαν τη χώρα μέσω της φτώχειας, χωρίς να έχουν δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι πια σε ιστορική τροχιά στασιμότητας και περιθωριοποίησης.

Και τώρα;

• Πρώτον και άμεσα, η χώρα χρειάζεται τόνωση της συνολικής ζήτησης που μπορεί να προκύψει με μείωση της φορολογίας, αύξηση των μισθών και αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης και των επενδύσεων. Δηλαδή απαιτείται άμεση απαλλαγή από τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2022. Πράγμα που είναι απολύτως αδύνατον χωρίς βαθιά ελάφρυνση του χρέους που πλέον έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ.

• Δεύτερον και επιτακτικά, η Ελλάδα χρειάζεται στοχευμένη βιομηχανική και αγροτική πολιτική, με συστηματική πιστωτική στήριξη για την αναδιάταξη της οικονομίας της προς όφελος της παραγωγής. Και προς θεού, όχι άλλες «μεταρρυθμίσεις».

Μπορούν αυτά να γίνουν εντός της ΟΝΕ και χωρίς ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ; Ο γράφων είναι της άποψης ότι είναι απολύτως αδύνατον. Αλλά αυτός που πραγματικά πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα είναι η κυβέρνηση και ειδικά το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, το οποίο αναμένεται σύντομα.

Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει προτάσεις του τύπου «περιορίζουμε τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο», «βελτιώνουμε τη δημόσια διοίκηση», «αξιοποιούμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ», κλπ. Δηλαδή θα συνεχιστεί η ίδια αδιέξοδη πορεία, αλλά με ωραία και παχιά λόγια. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα προταθεί κάτι διαφορετικό από ανθρώπους που έχουν συμβιβαστεί ολοκληρωτικά.

Οι σκληρές επιλογές της κυβέρνησης

Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει και τυπικά το τρίτο Μνημόνιο. Για μια χώρα με την αδύναμη οικονομία της Ελλάδας οι επιλογές θα είναι δύσκολες. Από η μια, η «μη καθαρή έξοδος» στις αγορές θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης από τους δανειστές, πράγμα που σημαίνει συνέχιση της ανοιχτής εποπτείας. Το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Από την άλλη, η «καθαρή έξοδος» που φαίνεται να προτιμάει η κυβέρνηση, για μια χώρα με την αδύναμη οικονομία της Ελλάδας ενέχει μεγάλο κίνδυνο υψηλών επιτοκίων και ίσως και δυσκολίας έκδοσης ομολόγων.

Η «καθαρή έξοδος» θα απαιτήσει επίσης «μαξιλάρι» 15-20δις ευρώ, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με επιπλέον δανεισμό σήμερα. Πρόκειται βέβαια για το άκρο άωτο του παραλογισμού μια χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας να αυξάνει το δημόσιο χρέος της και να κρατάει τα χρήματα νεκρά ως «μαξιλάρι», ενώ αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα επενδύσεων.

Η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη αν ληφθεί υπόψη ότι η «καθαρή έξοδος» θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, πράγμα που σημαίνει εκτόξευση των πλειστηριασμών το 2018 και το 2019. Χιλιάδες κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βγουν στο σφυρί με τεράστιο πολιτικό κόστος.

Τέλος, το 2019 υπάρχουν ειλημμένες υποχρεώσεις του τρίτου Μνημονίου για περαιτέρω περικοπή συντάξεων και μεγάλη μείωση του αφορολογήτου. Στις ήδη τραγικές συνθήκες των λαϊκών στρωμάτων θα προστεθεί μια ακόμη εκτίναξη της φτώχειας για εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους. Η ζωή για τα λαϊκά στρώματα θα γίνει πραγματικά αβίωτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει λοιπόν σύντομα να λάβει σκληρές αποφάσεις γιατί ο χρόνος αναμονής τελείωσε. Θα πρέπει να το κάνει καθώς συνεχώς εμφανίζονται νέες τεράστιες πιέσεις, ιδίως στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, αναδύεται βαριά οσμή σήψης από το κοινωνικό σώμα μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων και τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Το σκάνδαλο Νοβάρτις, αλλά και η εισβολή του ολιγάρχη των ΜΜΕ με το πιστόλι στο γήπεδο, δείχνουν την πικρή πραγματικότητα της χρηματισμού και της ασυδοσίας των ανώτερων στρωμάτων στην Ελλάδα σήμερα.

Ο μνημονιακός συμβιβασμός, η «κωλοτούμπα» και ο κυνισμός κέρδισαν τρία χρόνια εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα έργα και ημέρες του Αλέξη Τσίπρα τελειώνουν. Πλησιάζει η ώρα της πληρωμής.

Ο μεγάλος ηττημένος είναι ο φιλοευρωπαϊκός μύθος, του Τζιανπασκουάλε Σαντομασσίνο

Ο μεγάλος ηττημένος είναι ο φιλοευρωπαϊκός μύθος

Του Τζιανπασκουάλε Σαντομασσίνο 11.03.2018

Για όλους εκείνους που κάνουν περίπλοκες και πολιτικάντηκες αναλύσεις, που πιστεύουν πως ένα κόμμα έχει χάσει καραβιές των ψήφων για μια λάθος λέξη στην τηλεόραση, για μια αστοχία στο πρόγραμμά, για κάποιον αντιπαθή υποψήφιο κλπ, να θυμόμαστε μια απλή αλήθεια: ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος προσανατολίζεται και σκέφτεται με πολύ πιο απλό τρόπο. Εάν η «αριστερά» έχει γίνει μη επιλέξιμη και δεν είναι πια ελκυστική στα μάτια των ψηφοφόρων, αυτό θα έχει ομόκεντρα ακτινωτές επιπτώσεις προς το Ρέντσι τον Γκράσσο αλλά και σε όλη την αριστερά.

Οι διακρίσεις που κάνουν λεπτολόγοι και αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική, δεν έχουν καμία αξία και δεν είναι κατανοητές στο ευρύ κοινό. Θα πρέπει να κατανοήσουμε γιατί υπήρξε μια τόσο ευρεία και πιθανώς οριστική αποστροφή στην «αριστερά» τις τελευταίες δεκαετίες. Το φαινόμενο δεν προκαλεί έκπληξη, και έχει τις ρίζες του βαθιά, έχει να κάνει με την αντιστροφή των ρόλων και της εκπροσώπησης των τάξεων όπως και με το στυλ ζωής, καταγράφεται στις αναλύσεις ψήφου τα τελευταία χρόνια, όπου στον αντίποδα των εύπορων και ικανοποιημένων πολιτών υπάρχει ο λαός των προαστίων που εκφράζει ταυτόχρονα την ανάγκη για εξέγερση και προστασία.

Δεν είναι ότι έλειψαν πιθανές προσφορές αριστεράς, και με μεγάλη ποικιλία, έστω και κακής ποιότητας: σε αυτό το σημείο έλειψε η ζήτηση για αριστερά, θα λέγαμε. Στο σύνολό της η αριστερά (μετριοπαθής, ριζοσπαστική, ανταγωνιστική) γίνεται αντιληπτή και κρίνεται από το εκλογικό σώμα ως αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος που πρέπει να αλλάξει.

Βλέπουμε επίσης στην Ιταλία τον καταποντισμό της φιλελεύθερης αριστεράς που από καιρό ηγεμονεύει με το όραμά της για τον κόσμο. Το ίδιο και η λεγόμενη «ριζοσπαστική αριστερά» που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η ακραία πτέρυγα αυτής της ευρείας ιδεολογίας, ευαίσθητης στα ζητήματα των δικαιωμάτων του πολίτη αλλά ουσιαστικά αδρανής στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Υπήρξε συνεργός επίσης στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού μύθου, ο οποίος κατά βάθος είναι ο μεγάλος ηττημένος της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας. Αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κατεστημένου το Δημοκρατικό Κόμμα, ασκέρι πολύ συχνά του «περισσότερο Ευρώπη» οι αριστεροί επικριτές του.

Δεν βρίσκουμε μόνο το ευρώ και τους κανόνες του εμπρός μας, αλλά συνολικά μια ισχυρή και διάχυτη ιδεολογία, ένα τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό μέτωπο, πεπεισμένο ότι το «περισσότερη Ευρώπη» είναι η λύση στα προβλήματα που η ίδια η Ευρώπη έχει προκαλέσει με την άφρονα εφαρμογή της. Θα χρειαστεί μια μακρόχρονη προσπάθεια για να απομυθοποιήσουμε τα αποτελέσματα μιας ηγεμονίας που οικοδομήθηκε δεκαετίες τώρα με μαζική χρήση πολιτιστικών, επικοινωνιακών, οικονομικών πόρων, που στηρίζεται όμως σε εύθραυστες ιστορικές και θεωρητικές βάσεις, όπως φαίνεται από εκείνο το αμήχανο ντοκουμέντο που έχει περάσει στην ιστορία ως το «μανιφέστο της Βεντοτένε».

Το πρόβλημα του ευρωπαϊσμού της αριστεράς είναι πως όχι μόνο δεν αποτελεί υποκατάστατο πια της ιδεολογίας του εικοστού αιώνα που κατέρρευσε το '1989 αλλά πλέον δεν είναι ούτε καν «λαϊκή θρησκεία» που επιβάλλεται στους υπηκόους από το καθεστώς. Αλλά πρόκειται για μια πραγματική θρησκεία, με τα δόγματα της, με πράξεις τυφλής πίστης, το credoquiaabsurdum (πιστεύω επειδή είναι παράλογο) και με μια βαριά δόση ανθρώπινης θυσίας. Τουλάχιστον αν αρχίζαμε να θέτουμε το πρόβλημα, να το συζητάμε ανοιχτά και χωρίς δόγματα, θα ήταν βεβαίως κάτι θετικό για την αριστερά (πέρα από υποχρέωση).

Χωρίς να τεθούν επί τάπητος τα πάντα θα είναι αδύνατο ένα νέο ξεκίνημα. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις, η “laRepubblica” θα συνεχίσει παραληρεί για το λαϊκισμό των υποστηρικτών της εθνικής κυριαρχίας, η αριστερά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ως φασίστες και ρατσιστές όποιους εκφράζουν δυσφορία για τις συνθήκες διαβίωσής τους, θα συνεχίσει να συζητάει για «εμμονές ανασφάλειας» και θα φαντασιώνεται πως η “πολυπολιτισμικότητα” είναι ένα κοσμικό γκαλά χωρίς συγκρούσεις και δράματα. Θα αφήνεται η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στη δεξιά, ακόμη ακόμη και η άσκηση της συνταγματικής κυριαρχίας για την οποία ψηφίσαμε στο δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου 2016.

«Δεν μας ενδιαφέρει η εθνική κυριαρχία, είμαστε διεθνιστές», λέει η εκπρόσωπος ενός εκλογικού ψηφοδελτίου που πήρε το 1,1%. Αναρωτιέται κανείς από πότε η θέση αυτή, που αγνοεί ακόμα και το νόημα των λέξεων, και που θα ήταν αδύνατο να εξηγήσουμε στους Κουβανούς, στο Βιετνάμ, αλλά και στους Κούρδους και σε κάθε άλλο έθνος, έχει γίνει κοινός τόπος στην ιταλική αριστερά.

Αντί να προκαλούμε το λαό, ας αρχίσουμε να μιλάμε τουλάχιστον. Όταν θα γίνει αυτό δεν θα είναι ποτέ τόσο αργά.

Πηγή: ilmanifesto.it

Μετάφραση Μουρατίδης Γιώργος

Ποδόσφαιρο και κρίση, του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

            Το ποδόσφαιρο, λαοφιλές άθλημα , όπιο του λαού κατά άλλους, εξακολουθεί να συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Συνδέθηκε με δικτατορίες και με ολοκληρωτικά καθεστώτα, με σκάνδαλα και μίζες και έγινε όχημα εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων και διακίνησης αδήλωτου χρήματος. Ειδικά στις υποανάπτυκτες και τις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό το φαινόμενο είναι έντονο. Στις χώρες της Δύσης έχουν μπει κάποιοι κανόνες, χωρίς, όμως, να λείπουν περιπτώσεις χρηματισμού   και δωροδοκιών.

            Η χώρα μας απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί μια δυτική ποδοσφαιρικά χώρα. Είναι γνωστές οι ιστορίες με τις παράγκες, τα στημένα παιχνίδια και τα πρωταθλήματα που δίνονται με δικαστικές αποφάσεις. Επιπλέον, είναι φανερό ότι πολλές ομάδες σε όλες τις κατηγορίες διοικούνται από ανθρώπους με σκοτεινό παρελθόν, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κα. Είναι επίσης, ξεκάθαρο ότι οι ίδιοι είναι ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών μέσων και εφημερίδων και μέσω των οπαδών, τους οποίους σε ένα μεγάλο ποσοστό κατευθύνουν,  επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις ή χτίζουν το πολιτικό τους μέλλον ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού κ. Μπερλουσκόνι. Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στα ποδοσφαιρικά πράγματα του τόπου.

            Από την άλλη είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα τμήμα του ελληνικού λαού και της νεολαίας, καθόλου αμελητέο, φανατίζεται και είναι έτοιμο να διαδηλώσει, να τα σπάσει , να βρίσει και να κάψει, γιατί η ομάδα του αδικήθηκε. Είναι θλιβερό ο φτωχός, ο άνεργος , ο μεροκαματιάρης   να ξοδεύει τα ελάχιστα χρήματα του για ένα εισιτήριο , να διαμαρτύρεται για την τιμωρία της ομάδας του, να πετά ατελείωτες ώρες σε αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις και να μην έχει υψώσει τη φωνή του να διαμαρτυρηθεί μια φορά για τα μνημόνια που οδηγούν την κοινωνία σε δρόμους χωρίς μέλλον και τη χώρα σε μια ιδιόμορφη υποδούλωση. Είναι απογοητευτικό να τους απασχολεί περισσότερο πόσο σοβαρά τραυματίστηκε ο  κ. Γκαρθία, αν σωστά δόθηκε πέναλτι στον Παναθηναϊκό , αν έπρεπε να αφαιρεθούν βαθμοί από τον ΠΑΟΚ και όχι η υπόθεση Novartis, το σκοπιανό, τα Ίμια, η οικονομική πολιτική και τόσα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

            Βεβαίως η εύκολη και χιλιοειπωμένη απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι φταίνε οι κυβερνήσεις οι οποίες θέλουν να στρέψουν το λαό μακριά από τα σοβαρά και πραγματικά προβλήματα του κλπ. Όμως, δεν αρκεί μια τέτοια ρηχή , κατά την άποψη μου, προσέγγιση. Οι συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών αυτοί έχει απαξιώσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος . Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρίζουν πολιτικούς , συνδικαλιστές , κόμματα χωρίς διακρίσεις και επιτίθενται σε αθώους και φταίχτες. Γι αυτό το λόγο εύκολα επωάζουν σε τέτοιους χώρους ρατσιστικές και νεοναζιστικές απόψεις οι οποίες μετατρέπονται σε ψήφους στα αντίστοιχα κόμματα.   Μια νεολαία η οποία ζει την κρίση και το αδιέξοδο και δεν βλέπει αχτίδα φωτός, ούτε από τις δυνάμεις εκείνες που αντιμάχονται τα μνημόνια, εκτονώνει τη φτώχεια, την οργή και την καταπίεση στις εξέδρες της Τούμπας, του Καραϊσκάκης και αλλού. Αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την αριστερά.

            Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτισμού, αξιών και ιδεών. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αναπαράγει και εκτονώνει την κρίση. Είναι προκλητικό να ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ποδοσφαιριστών για να απολαμβάνει, υποτίθεται, θέαμα ο φτωχός , την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού μαθηματικά οδηγείται από τη σχετική στην απόλυτη φτώχεια. Είναι εξωφρενικό να μη λειτουργεί ή να μη γίνεται πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο, για να μη δυσαρεστηθούν οπαδοί και πρόεδροι ομάδων   για λόγους ψηφοθηρικούς. Είναι έξω από κάθε λογική να κερδίζονται τίτλοι στα δικαστήρια  και στα κυβερνητικά γραφεία. Στη χώρα μας οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν την κρίση , αλλά και όσοι με τόση ευκολία   νομοθετούν και οδηγούν την κοινωνία στην απόγνωση   δεν έχουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν τα αυτονόητα στο χώρο του ποδοσφαίρου και να σπάσουν το απόστημα που χρόνια κακοφορμίζει και όζει. Πάνω από όλα οι ψήφοι των ελεγχόμενων οπαδών και η υποστήριξη των μεγιστάνων προέδρων.

*εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344