Σχετικά με τις ευρωεκλογές

Του Δημήτρη Ζιαζιά.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα –παρότι η αριστερά αναδείχτηκε για πρώτη φορά νικήτρια- είναι αρνητικό για τις λαϊκές δυνάμεις και τη νεολαία, απομακρύνει την προοπτική εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του Μνημονιακού τόξου παρότι είχαν απώλειες, κρατήθηκαν σε υψηλά ποσοστά, αύξησαν τις εφεδρείες τους, μεταφράζοντάς τα σε επιβράβευση της πολιτικής τους, σε εντολή για συνέχιση της ίδιας ρότας με πιθανά φτιασιδώματα ή επιβράδυνση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρότι εκλογικά πρώτη δεν κατόρθωσε να οικοδομήσει έναν πολιτικό ρεύμα ανατροπής, να εξασφαλίσει μια πλειοψηφία που θα τις επέτρεπε -αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές- να κυβερνήσει. Στηρίχτηκε αποκλειστικά σε ένα ρεύμα τιμωρίας χωρίς όμως να το μετουσιώνει σε θετικό ρεύμα αλλαγής, γεγονός που δεν της επέτρεψε να κατακτήσει μια μεγαλύτερη δυναμική και διαφορά από τη ΝΔ. Έτσι, αν και ο λαός ψήφισε στις 25 Μαϊου, στις 26 δεν έφυγαν.

Η ναζιστική Χρυσή Αυγή εδραιώθηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη, αποτελώντας ένα διαρκή κίνδυνο για τη δημοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Πανευρωπαϊκά αυξήθηκε ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός, η δυσαρέσκεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό ρόλο της. Η τάση αυτή δυστυχώς εκφράστηκε από δυνάμεις και κόμματα ακροδεξιά ή λαϊκιστικά και όχι προοδευτικά ή αριστερά.

Για την Ελλάδα που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει μπει στη μέγγενη των Μνημονίων, της ύφεσης και της ανεργίας οι ευρωεκλογές ήταν μια μοναδική ευκαιρία να σταλεί ένα ηχηρό και μαζικό λαϊκό μήνυμα απευθείας στους υπεύθυνους γι' αυτή την κατάσταση: Μέρκελ - Σόιμπλε - Βρυξέλλες - Βερολίνο.

Ως εδώ! Δεν έχουμε ανάγκη τις δόσεις και τα δάνειά σας, τη σωτηρία σας. Μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, δεν θέλουμε πατρώνες και κηδεμόνες!Μπορούμε να ανοίξουμε άλλο δρόμο χωρίς τις εντολές σας, είμαστε Ευρωπαίοι αλλά αρνούμαστε να παραμείνουμε μια εξευτιλισμένη αποικία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σ' αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε το ΣΧΕΔΙΟ Β' κι άλλες δυνάμεις. Δυστυχώς όμως οι ευρωεκλογές πήραν τον χαρακτήρα μιας ακόμα δημοσκόπησης για τις βουλευτικές εκλογές, αντί το χαρακτήρα λαϊκού δημοψηφίσματος με στόχο ένα περήφανο ΟΧΙ στις προσβολές, την εθνική ταπείνωση και οικονομική υποδούλωση από τα ξένα κέντρα. Η ευκαιρία χάθηκε. Αθωώθηκε και δεν αμφισβητήθηκε ο κυριάρχος ρόλος της Ευρωζώνης και της Κομισιόν στην ελληνική οικονομική και κοινωνική τραγωδία.

Το ΣΧΕΔΙΟ Β', μετρώντας μόλις έναν χρόνο ύπαρξης, κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές, με λίγες δυνάμεις και ελάχιστα μέσα, επέλεξε το δύσκολο δρόμο.

Θα μπορούσε να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της διγλωσσίας, του άλλ' αντ' άλλων, του χαϊδέματος των αυτιών, των υποσχέσεων.

Αντί αυτού επέλεξε το δύσκολο αλλά αναγκαίο δρόμο της αλήθειας, της ευθύτητας και της ειλικρίνειας ακόμα κι αν αυτό είχε εκλογικό κόστος.

Θα μπορούσε να πει ότι αρκεί να τιμωρήσουμε τα δύο πάλαι ποτέ μεγάλα κόμματα, να εκφράσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας.

Αντί αυτού υποστήριξε ότι πέρα από την τιμωρία των εγχώριων πολιτικών υπευθύνων, πρώτος στόχος είναι να πούμε ένα περήφανο ΟΧΙ σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Ότι πέρα από την αρνητική ψήφο, χρειάζεται μια θετική ψήφος σε ένα οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση, να αναγεννήσει την οικονομία, να επουλώσει τις κοινωνικές πληγές, να ξαναδώσει προοπτική και ελπίδα στη νέα γενιά.

Θα μπορούσε να υποσχεθεί μισθούς και συντάξεις, παροχές.

Αντί αυτού υπερασπίστηκε την άποψη ότι για την κοινωνική πολιτική όριο είναι η Ευρωζώνη και κάλεσε όλα τα κόμματα που την υποστηρίζουν να πουν την αλήθεια: "το τι θα κάνουμε εξαρτάται από αυτό που θα μας επιτρέψει η ευρωζώνη".

Θα μπορούσε να προτείνει έναν βελούδινο δρόμο εξόδου από την κρίση χωρίς συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Αντί αυτού υποστήριξε την ανάγκη επαναστατικών αλλαγών και τομών. Επεξεργάστηκε παραδείγματα άλλων χωρών αλλά και της δικιάς μας και κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του μπορεί να φέρει αλλαγές.Παύση πληρωμών, μη αναγνώριση του χρεόυς. Έξοδος από το ευρώ για ανάκτηση της ρευστότητας και τη δυνατότητα εξαγωγών. Δημόσιος τραπεζικός τομέας για στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχείρησης.Παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Ισχυρό κοινωνικό κράτος για αύξηση της αγοραστικής δύναμης και την προστασία της κοινωνίας. Πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, λαϊκή κυριαρχία και αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Θα μπορούσε να ακολουθήσει μια δημαγωγική πολιτική που υπόσχεται και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

Αντί αυτού υποστήριξε ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση εντός ευρωζώνης όταν δεν έχεις εναλλακτικό σχέδιο για έξοδο από αυτήν, δείχνοντας το παράδειγμα της Κύπρου. Δεν γίνεται να καταργήσεις τα Μνημόνια παραμένοντας όμως στην Ευρωζώνη γιατί η ίδια η Ευρωζώνη έχει μετατραπεί σε θεσμικό Μνημόνιο και άρνηση των Μνημονίων οδηγεί στη διακοπή της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ελέγχεται από τη Γερμανία.

Το πανελλαδικό αποτέλεσμα δε δικαιώνει το ΣΧΕΔΙΟ Β' ούτε άλλες δυνάμεις που έχουν διαλέξει το δύσκολο αυτό δρόμο. Αυτό δε σημαίνει ότι θα τα παρατήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε κάνοντας την αναγκαία αυτοκριτική, γιατί χωρίς εναλλακτικό σχέδιο η πατρίδα μας θα βυθίζεται διαρκώς στο σκοτάδι, θα ερημώνει. Μετη νέα γενιά να ξεριζώνεται, τον πλούτο της να δίνεται κοψοχρονιά στα αρπαχτικά, τα παιδιά που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί υποχρεωμένα να ξεπληρώνουν χρέη.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά και τον καθένα ξεχωριστά όλους τους συγχωριανούς μου, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου και τις πολιτικές μου επιλογές κατ' επέκταση.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι ήρθατε σε πολύ δύσκολη θέση, ξεπεράσατε εκβιαστικά διλλήμματα, αναγκαστήκατε να εγκαταλείψετε συνήθειες ή να έρθετε σε σύγκρουση με κομματικές επιλογές, αναδεικνύοντας το ΣΧΕΔΙΟ Β' πρώτο κόμμα στην Κανδήλα, γεγονός που αποτελεί ξεχωριστό πανελλαδικό φαινόμενο.

Το μόνο που μπορούμε να σας υποσχεθούμε είναι ότι η εμπιστοσύνη αυτή δεν θα πάει στράφι, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να μαχόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις,δεν θα λοξοδρομήσουμε, για να προχωρήσει και να πλειοψηφήσει ένα τέτοιο σχέδιο, για να ενωθούν και να συμπορευτούν δυνάμεις και άνθρωποι που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση.

Ελπίζω η συσπείρωση και η ενότητα που πετύχαμε στις ευρωεκλογές να αποτελέσει φάρο. Τέτοιου βαθμού συστράτευση χρειάζεται γενικότερα για να σταθούμε όρθιοι, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες ατομικά ή συλλογικά, για να βγάλουμε το χωριό και τον τόπο μας από την παρακμή. Δεν του αξίζει και δε μας αξίζει ένα τέτοιο μέλλον.

Ο Δημήτρης Ζιαζιάς είναι μέλος της Παρέμβασης και ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΣΧΕΔΙΟ Β'

Tο παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Κανδυλιώτικα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040