Η μόνη επιλογή του Σχεδίου Β : Να τραβήξει μπροστά

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει ανάμεσα σε μέλη και φίλους του Σχεδίου Β΄ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Μια συζήτηση χρήσιμη και ενδιαφέρουσα, η οποία, όμως, ας μου επιτραπεί η παρατήρηση, προσωποποιείται μερικές φορές και ξεπερνάει αυτό που ονομάζουμε πολιτικό ήθος και πολιτικό πολιτισμό. Η σημερινή μου παρέμβαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια συμβολή σε αυτόν τον προβληματισμό.

Το Σχέδιο Β΄ πράγματι δεν πήγε καλά στις ευρωεκλογές. Θα μπορούσε, άραγε, να πάει καλύτερα; Υπήρχε κλίμα που δημιούργησε προσδοκίες για καλό ποσοστό; Τελικά τι έφταιξε;

Κατά την άποψη μου υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για αυτό το αποτέλεσμα.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξη του Σχεδίου Β΄ και την οργανωτική του δομή . Ένα κόμμα με μικρή διάρκεια ζωής , χωρίς ή με στοιχειώδη οργανωτική δομή σε όλη τη χώρα ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε προβλήματα στον προεκλογικό του αγώνα. Όσοι από εμάς πήραν μέρος σε εξορμήσεις στην επαρχία το καταλάβαμε καλά. Πολλοί ψηφοφόροι δεν ήξεραν την ύπαρξη του και κυρίως δεν γνώριζαν ότι επικεφαλής είναι ο Αλέκος Αλαβάνος. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι είχε αποκλειστεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες δε θα μπορούσε κανείς να περιμένει πολλά. Το Σχέδιο Β΄ δεν έπρεπε να έχει κανένα εκλογικό άγχος και θα έπρεπε να θεωρεί κέρδος του ότι κατάφερε να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο και να κάνει γνωστές τις θέσεις του. Το διάστημα ήταν απελπιστικά μικρό για να περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ήταν ουτοπία να μιλάει κανείς ποσοστά της τάξης του 1 ή 1,5%.

Μια άλλη αιτία είναι ο προγραμματικός του λόγος. Βεβαίως είναι κεντρικό θέμα το νόμισμα, αλλά δεν μπορεί να κυριαρχεί και να φαίνεται στα μάτια των ψηφοφόρων ως η μοναδική σου θέση. Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή από μόνο του αποτελεί ένα ψευτοδίλημμα, αν δεν συνδυαστεί με άλλα μέτρα. Και αυτά τα μέτρα, παρόλο που υπάρχουν στις θέσεις του Σχεδίου Β΄, δεν προβλήθηκαν όσο έπρεπε. Απευθυνόμασταν σε μια κοινωνία που, ίσως από άγνοια και παραπληροφόρηση , ίσως από φόβο και δισταγμό, θεωρεί ότι πρέπει να μείνει στο ευρώ. Μια διαφορετική προσέγγιση, όπως αυτή του Σχεδίου Β΄ , χρειάζεται πολλή δουλειά και χρόνο για να ζυμωθεί στο λαό.

Η επόμενη σκέψη για το τι έφταιξε με οδηγεί στο θέμα της συμπόρευσης. Θεωρώ ότι καλώς έγιναν όλες αυτές οι συζητήσεις με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με άλλες δυνάμεις. Από τη στιγμή, όμως, που φάνηκε ότι δε μπορούσε να προχωρήσει, έπρεπε μέσα σε κλίμα συντροφικότητας να διακοπούν. Χάθηκε χρόνος στην προεκλογική προετοιμασία του Σχεδίου Β΄. Λίγες βδομάδες πριν από τις εκλογές δεν ξέραμε τι θα γίνει τελικά. Αυτό το ναυάγιο της συμπόρευσης δεν άνοιξε τον άλλο ελπιδοφόρο δρόμο, τον οποίο πολλοί αριστεροί περίμεναν. Τελικά ένας μέρος αυτού του κόσμου απογοητεύτηκε και στράφηκε σε άλλους δρόμους, όπως φάνηκε και από το ποσοστό που πήρε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Άφησα τελευταίο το σημαντικότερο λόγο κατά την άποψη μου. Αυτός ακούει στο όνομα πόλωση. Δεν είναι η πρώτη φορά που το προεκλογικό κλίμα στη χώρα μας πολώνεται. Όσο πηγαίναμε προς τις ευρωεκλογές αυτό γινόταν πιο ξεκάθαρο. Τα κόμματα του νέου δικομματισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ., έβαζαν στους ψηφοφόρους τα δικά τους εκβιαστικά και αποπροσανατολιστικά ζητήματα τα οποία τελικά πέρασαν. Αυτό το πολωτικό κλίμα δεν ευνοούσε τα μικρά κόμματα και κυρίως τα κόμματα της αριστεράς τα οποία εκτός των άλλων έπρεπε να απαντήσουν και στο σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ « για πρώτη φορά αριστερά» το οποίο ακουμπούσε στο συναίσθημα και στο όνειρο πολλών γενιών να δουν μια κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα. Όλα αυτά και πολλά άλλα οδήγησαν στο χαμηλό ποσοστό του Σχεδίου Β΄.

Το ζητούμενο από δω και πέρα δεν είναι τι έγινε , αλλά τι πρέπει να γίνει. Σίγουρα είναι αναγκαία και η κριτική και η αυτοκριτική, όχι όμως το αυτομαστίγωμα, οι δραματικοί τόνοι και η υπερβολή.

Ο Αλέκος Αλαβάνος ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και μάλιστα το θεώρησε ως προσωπική του ήττα. Δε θα συμφωνήσω. Σε ένα κόμμα της αριστεράς οι ευθύνες είναι συλλογικές, όπως και οι αποφάσεις.

Σε αυτήν τη δύσκολη ώρα, αφού ανταλλάξουμε απόψεις για το τι έφταιξε, αφού επεξεργαστούμε καλύτερα και διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο προγραμματικό λόγο, αφού…, αφού….., αφού…., πρέπει να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι και να συνεχίσουμε με την ίδια περηφάνια και αξιοπρέπεια. Με εμπιστοσύνη στις απόψεις μας και στο σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί για την έξοδο από την κρίση. Με τα μάτια ανοικτά στις συνεργασίες με άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Με περισσότερη δουλειά εκεί όπου ζει, αναπνέει και υποφέρει η κοινωνία.

Η επιλογή του Σχεδίου Β΄ είναι μονόδρομος: να τραβήξει μπροστά και μόνο μπροστά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040