Τα αποτελέσματα των εκλογών τα μάθαμε , και λοιπόν ;

Του Γιάννη Περάκη, Οικονομολόγου
Οι εκλογές τέλειωσαν , όλα τα κόμματα πανηγυρίζουν γιατί όλα «νίκησαν».Ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι πρώτη δύναμη, η Ν.Δ. γιατί δεν έχασε πολύ , το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί άντεξε, και το ΚΚΕ γιατί αύξησε τις δυνάμεις του.Εμείς  χάσαμε λαμβάνοντας το ποσοστό 0,20%  ή 11.332 ψήφους.Ας κάνουμε μια αποτίμηση της πολιτικής δουλειάς μας.
  1) Μετράμε ένα χρόνο ζωής με ότι αυτό συνεπάγεται.
2)  Οι οργανωμένες μας δυνάμεις ήταν λιγοστές.
3) Ο κόσμος είναι ακόμα σε κατάσταση «σόκ» , απελπισίας απο τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί απο τις προσκυνημένες μνημονιακές κυβερνήσεις.
4) Ο προσανατολισμός  της προεκλογικής δουλειάς δεν ήταν σαφής.
 
Αυτά τα αναφέρω όχι για να δικαιολογήσω το αποτέλεσμα , λίγο πολύ το νιώθαμε
αλλά περισσότερο για την ψύχραιμη αντιμετώπιση της μετεκλογικής πραγματικό-τητας.
 
Προεκλογικά συνειδητοποίησα ζητήματα που περνούσαν απο το μυαλό μου με μια «ελαφρότητα».Παράδειγμα, παρατηρώντας όλους  τους  γνωστούς πολιτικούς σχη-ματισμούς  ,  όλοι πρόβαλλαν μια «μεγάλη ιδέα». Ο ΣΥΡΙΖΑ την ευρώπη που θα αλλάξει και θα γίνει η «ευρώπη των λαών» , η Ν.Δ. χωρίς την ευρώπη θα γίνουμε Αλβανία ,οι υπόλοιποι σχηματισμοί της αριστεράς , την λύση των προβλημάτων στον  επερχόμενο παράδεισο.Αυτή η «μεγάλη ιδέα» δεν ήταν πάντα απο την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους , πάντα παρούσα, με τις σύγχρονες παραλ-λαγές της , με το κοινό τους σημείο ,το βλέμμα εκτός Ελλάδας.
Ερχόμαστε τώρα εμείς μια χούφτα άνθρωποι με θρασύτητα να αμφισβητήσουμε αυτές τις «προαιώνιες αξίες».Να ισχυρισθούμε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ψωροκώσταινα , ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της , με το νόμισμά της και  την οικονομική ανασυγκρότησή της. Με πόσους αριστερούς ανθρώπους μιλήσαμε διαπιστώνοντας ότι η συζήτηση κατέληγε σε αδιέξοδο , λόγω της απελπισίας , το νόημα ήταν να φύγουν αυτοί και ότι ερθει.
 
Η ήττα δεν είναι το ποσοστό που λάβαμε αλλά οι πολιτικές συνθήκες που τείνουν  να παγιωθούν.Το ρεύμα αφισβήτησης της Ε.Ε. υποχώρησε.Ο ΣΥΡΙΖΑ μέρα με την ημέρα θα υποχωρεί σε δεξιότερες θέσεις , άρχισε ήδη το ξεκαθάρισμα απο την ηγετική του ομάδα του αριστερού ρεύματος με τους ευρωβουλευτές και θα συνεχισθεί στις εθνικές εκλογές.Η Ν.Δ. και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αγοράζουν πολιτικό χρόνο , τα μαξιλάρια τους καλά κρατούν.Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα.
Το χρέος , η κλιμάκωση της διάλυσης του κοινωνικού κράτους , η περαιτέρω μείωση των συντάξεων.Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο πάτο, θα πρέπει να παρθούν κι΄άλλα μέτρα.
 
Η παρουσία μας και η δράση μας είναι αναγκαία.Συνεχίζουμε στις νέες συνθήκες , εξοπλισμένοι με υπομονή, περισσότερη επεξεργασία των θέσων μας , άνοιγμα της συζήτησης σε ποιούς απευθυνόμαστε , κατά την γνώμη μου η συνεχιζόμενη συζή-τηση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει νόημα.Αδικούμε το πρόγραμμά μας όταν το εγκλω-βίζουμε σε τέτοιες πολιτικές συμμαχίες, χωρίς άμεσες πολιτικές συμφωνίες.
 
Συνεχίζουμε «Γιατί δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα πέραν από τις αλυσίδες μας. Έχουμε όμως να κερδίσουμε έναν κόσμο ολόκληρο ,Κ.Μάρξ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040