Διόδια, Ορατά και Αόρατα

Τασία Σταματοπούλου

''Είν΄ ένας άνθρωπος που τον 'μποδίζουν να βαδίσει'' *

Αυτός ο στίχος του Χικμέτ  ταιριάζει σχεδόν απόλυτα στην κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Κάθε βήμα, κάθε σκέψη, ή στιγμή της καθημερινότητας προσκρούει σε ορατά και αόρατα ''διόδια''.

Αυτά τα ''διόδια'' έχουν πολλά ονόματα , αλλά ένα κοινό χαρακτηριστικό: εμποδίζουν:  να ζήσεις φυσιολογικά,ανθρώπινα και να έχεις τη χάρη  να ονειρεύσαι.Ολα αυτά, τα απλά, έχουν τεθεί σε κατάσταση ''διοδίων'' ,σχεδόν, για κάθε πολίτη ,όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και των αγέννητων.

 

Η περιγραφή της ζωής  των ανθρώπων μέσα στην κρίση  είναι ένα κουραστικό όσο και  ανούσιο πλέον έργο, καθώς ο κίνδυνος, όλο αυτό το δράμα ,να έχει γίνει ρουτίνα και ''συνήθεια'' ,με στοιχεία μάλιστα αφομοίωσής του, είναι υπαρκτός και δυστυχώς ορατός.

Κατά τον ίδιο τρόπο και τα ''διόδια'' που μας δυναστεύουν ,καθώς φυτεύονται  το  ένα  μετά το άλλο σε ρυθμό που δεν μπορείς να παρακολουθήσεις , προκαλούν ίλιγγο ,παραλύουν  τη σκέψη και κάθε πιθανή αντίδραση. Προφανώς τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όπως εκπαιδεύονται τα άλογα κούρσας να πηδάνε τα εμπόδια αλλά να μην τα γκρεμίζουν ''μας'' εκπαιδεύουν  να βλέπουμε τα εμπόδια -διόδια ως στοιχείο πλέον της ζωής  μας μη αναστρέψιμο και ανατρέψιμο.

Όταν επιβλήθηκαν τα ''χαράτσια'' κανείς δεν πίστευε πως θα γίνει το καθημερινό μας βάσανο αφού οι κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι πρόκειται για ''έκτακτο τέλος''. Όταν πρωτοαυξήθηκαν τα διόδια οι αντιδράσεις έθρεψαν την ελπίδα πως θα ''πάρουν πίσω τις αυξήσεις'' .Όταν άρχισαν να κόβονται σταδιακά μισθοί και συντάξεις, κάποιοι είχαν την κρυφή ελπίδα ότι αυτούς δεν θα τους αγγίξει. Όταν καταργήθηκαν εργασιακά δικαιώματα  εγκαθιδρύθηκε η απόγνωση και η αταβιστική ελπίδα ότι ,θα ''ζήσουμε'' αναζητώντας  έστω μια δουλίτσα και με ένα διακοσάρι .Η συνήθεια και το γάντζωμα ,έστω στο παραμικρό κόκαλο ,είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης  συνειδήσεων.

Αυτά κι άλλα πολλά ορατά διόδια συνθέτουν μια ''ζωή'' μετ΄εμποδίων . Διαπλέκονται ταυτόχρονα με τα αόρατα ,τα ενσωματωμένα ,τα πιο επικίνδυνα. Όλα να γίνονται συνήθεια, οι αυτοκτονίες, η πείνα, η ανεργία, η μιζέρια μέσα σε μια συνείδηση φοβισμένων, παραδομένων.

Τα πιο βαριά ,αόρατα εμπόδια  είναι αυτά που φέρουμε μέσα μας στην ψυχή και το  μυαλό ,κι αυτό  οι θέτοντες τα ορατά διόδια το γνωρίζουν ,το έχουν σπουδάσει στις σχολές της εξουσίας και της διατήρησής της.

Από τα πιο ορατά ,πρόσφατα ‘’διόδια’’ είναι η προκλητική , ανάλγητη μεθόδευση της κυβέρνησης να  μαζέψει χρήμα προς όφελος των εργολάβων με τις υπέρογκες  νέες  αυξήσεις  στα διόδια.  Αυτή η πρόκληση  ωστόσο ξύπνησε ξανά τα υγιή ανακλαστικά του ‘’ανθρώπου που τον  μποδίζουν να βαδίσει.’’

Η φωτιά στα διόδια της Μαλακάσας δεν είναι τίποτε άλλο από μια απόπειρα να γκρεμιστούν τα ''διόδια'' μέσα και έξω. Φτάνει να μην μείνει προσάναμμα.

* ''Είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει,

είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε.''

[Ναζίμ Χικμέτ,Μικρόκοσμος, μετάφραση Γιάννης Ρίτσος]

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344