Το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους.Του Γιάννη Περάκη

Το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους.Του Γιάννη Περάκη

Το μυστικό της κερδοσκοπίας είναι να αγοράζεις όταν το αίμα κυλάει στους δρόμους

Βάσει της Επισκόπησης του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας (Νοέμβριος-2018), η κατάσταση των «κόκκινων» δανείων βάσει του Πίνακα-1 είναι η εξής:

Πίνακας 1- Διάρθρωση των συνολικών ανοιγμάτων (δανείων)  και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) των ελληνικών εμπορικών τραπεζών ανά χαρτοφυλάκιο κατά το α' εξάμηνο 2018
Διάρθρωση ανά χαρτοφυλάκιο Ποσόν ανοιγμάτων (δανείων) σε δισ. ευρώ Ποσοστό (ΜΕΑ)-μή εξυπηρετούμενων δανείων Ποσό ΜΕΑ μή εξυπηρετούμενων δανείων σε δισ. ευρώ
μεγάλες επιχειρήσεις 41,1 28,4% 11,67
μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις 35,9 62,3% 22,37
ελ. επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχ/σεις 20,9 69,2% 14,46
ναυτιλιακά 7,5 32,2% 2,42
σύνολο επιχειρηματικών δανείων 105,4 48,3% 50,9
Στεγαστικά 62,1 44,3% 27,51
Καταναλωτικά 18,4 57,0% 10,49
σύνολο νοικοκυριών δανείων 80,5 47,2% 38,0
σύνολο επιχειρήσεων και νοικοκυριών (δανείων) 185,9 47,8% 88,9
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος      Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα= Μη Εξυπηρετούμενα δάνεια

Ενα μέρος των δανείων είναι με εξασφαλίσεις. Η εξασφάλιση, με απλά λόγια, είναι ένα αντικείμενο αξίας το οποίο ο δανειστής μπορεί να πάρει από τον δανειολήπτη σε περίπτωση που αυτός δεν αποπληρώσει το δάνειο με βάση τους όρους που έχουν συμφωνηθεί. Ένα απλό παράδειγμα είναι το στεγαστικό δάνειο. Κανονικά, για να χορηγήσει η τράπεζα το δάνειο ζητεί από τον δανειολήπτη το ακίνητό του ως εξασφάλιση.

Αυτά στην τραπεζική ορολογία και υπό κανονικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες ανωμαλίας που υπάρχουν στην περίοδο των μνημονίων.

Πόσα μας δάνεισαν, πόσα πήραμε. Ούτε ένα ευρώ δεν πήγε στα ελλείμματα.

Που πήγαν τα 234,7 δισ. ευρώ των δανείωντης περιόδου 2010-2015.    

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, αλλά το πώς διαβάζει κανείς τους αριθμούς ή το ποιους αριθμούς επιλέγει για να διαβάζει κανείς διαμορφώνουν τηδική του αλήθεια.

Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να είναι τα στοιχεία μη αμφισβητήσιμα καθώς έχουν γίνει αποδεκτά και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τά ευρήματα:

1ο) εύρημα: Το σύνολο των δανείων από το 2010 μέχρι και το 2015 είναι 255,183 δισ. ευρώ αλλά από αυτά μόνο τα 234,7 είναι από μνημονιακά δάνεια καθώς το 2010 στο πρώτο τετράμηνο το ΥΠΟΙΚ είχε δανεισθεί από τις αγορές ήδη 20,4 δισ. ευρώ.

2ο) εύρημα: Στο ίδιο χρονικό διάστημα, της μνημονιακής χρηματοδότησης το ελληνικό δημόσιο είχε εξοφλήσει για χρεολύσια 136,88 δισ. ευρώ, άλλα 58,6 δισ. ευρώ για τόκους, ήτοι 195,5 δισ. ευρώ. Έδωσε όμως και άλλα 45 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με άλλα λόγια σύνολο 240,5 δισ. ευρώ.

3ο) εύρημα: Την περίοδο 2010-2015 τα δάνεια που πληρώθηκαν (μαζί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) ήταν 240,5 δισ. ευρώ και τα μνημονιακά δάνεια 234,7 δισ. ευρώ. Η διαφορά υπερκαλύφθηκε από τα 20,4 δισ. που είχε δανεισθεί το ελληνικό δημόσιο από τις αγορές (στο πρώτο τετράμηνο του 2010).

Συμπέρασμα; Είναι πλέον προφανές ότιτα μνημονιακά δάνεια δεν κάλυψαν ούτε το σύνολοτων τοκοχρεολυσίων και της ανακεφαλαιοποίησης.

Τα χρήματα αυτά από την μία έμπαιναν και από την άλλη έφευγανγια να καλύψουν τις πληρωμές προς τους δανειστέςπου ήταν τράπεζες, ομολογιούχοι, ΔΝΤ και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει καταλήξει στον προϋπολογισμόαυτά τα χρόνια.

Οι φίλοι μας Ευρωπαίοι στην βασική τους εκτίμηση δεν έπεσαν έξω. Πράγματι όπως συμφωνούν όλοι, μαζί και η Handelsblat, τα χρήματα επέστρεψαν στους δανειστές.Έπεσαν έξω μόνο στο γεγονός ότι ούτε καν το 5% αυτών δεν πήγε στον προϋπολογισμό.Αυτά που πήγαν στον προϋπολογισμό ήταν κάποια υπόλοιπα από τα 20,4 δισ. ευρώ που είχε προλάβει να δανειστεί το ΥΠΟΙΚ το 2010.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τι μας λένε τώρα «οι πίσω απο την κουρτίνα» κ. Δραγασάκης και ο  κ. Φλαμπουράρης:

Κατ’ αρχήν προξενεί εντύπωση ο συνήθως «σιωπηλός» κ. Δραγασάκης να έχει παρέμβει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες. Τα λεγόμενά του συνοψίζονται στα εξής:

  • Δεν πρέπει υποτιμήσουμε το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια την Ευρώπη. Διαφωνεί κανείς με αυτό; Ήταν 97 δισ. ευρώ το 2014 και από τότε αρχίζει η μείωση τους αλλά παραμένουν υψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε.
  • Δεν έχουμε λύσεις manual. Δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή μια απλή λύση λύνεται. Πρέπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη να δούμε διεθνείς πρακτικές. Πρέπει κάθε λύση να τη συζητούμε και να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά.
  • Και σημειώνω έναν 3ο κίνδυνο, μια 3η αλήθεια πως αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια νέα πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσειεγγύηση δημοσίου.
  • η 4η αυτονόητη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος. Αν υποθέσουμε πως μια τράπεζα έχει ανάγκη από κεφάλαια μπορεί να τα βρει εκ των ενόντων.

Για παράδειγμα η Eurobank επεξεργάζεται σχέδιο ενσωματώνοντας μια θυγατρική της. Είναι μια λύση. Άλλη λύση είναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Αν δεν γίνεται μπορεί να χρειαστεί ή να θελήσει το δημόσιο όπως παλιά να βάλει κεφάλαια», (εδώ το σημείο αυτό θα αναλυθεί σε άλλη παράγραφο).

Παρατήρηση 1η ): Αι μεν βρονταί τους παίδας, αι δε απειλαί τους άφρονας καταπλήττουσι, (οι βροντές τρομάζουν τα παιδιά και οι απειλές τους ανόητους, Σωκράτης, 469-399 π.Χ.). Είναι σαφέστατος ο εκβιασμός και η απειλή της νέας ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών. Δηλαδή με απλά λόγια εάν δεν τα βγάλουν στο σφυρί θα χρειαστεί για πολλοστή φορά να πληρώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πόσα θέλουν να εκποιήσουν για αρχή και γιατί. Για να πιαστεί ο στόχος, πρέπει οι τράπεζες φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια να μειώνουν τα δάνεια κατά περίπου 17 δισ. κάθε χρόνο. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να επιτευχθεί αυτό παρά να φύγουν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες και να περάσουν σε funds και εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης. Είναι ζήτημα χρόνου οι πλειστηριασμοί που σήμερα γίνονται μαζικά από τις τράπεζες να περιοριστούν δίνοντας τη θέση τους σε funds και εταιρείες διαχείρισης που θα είναι πλέον οι επισπεύδοντες.

Τα 50 (46,949) περίπου δις βάσει του Πίνακα-2 είναι αυτά που έχουν εξασφαλίσεις. 

Ανάλυση εξασφαλίσεων σε μή εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά το α' εξάμηνο 2018
Ανάλυση Μη εξυπερετούμενων δανείων ΜΕΑ
αβέβαιης είσπραξης 27.849
σε καθυστέρηση ανω των 90 ημερών 19.873
91 εως180 ημέρες 3.464
181 εως 360 ημέρες 2.871
Άνω του 1  έτους 13.537
καταγγελμένες απατήσεις 41.160
Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (δάνεια) 88.881
Ανάλυση εξασφαλίσεων
αβέβαιης είσπραξης 15.306
σε καθυστέρηση ανω των 90 ημερών 11.486
καταγγελμένες απατήσεις 20.157
Εξασφαλίσεις σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 46.949
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Σε τρία χρόνια όταν θα έχουν απαλλαχθεί απο τα 50 δις. ευρώ, θα απαιτούν και άλλη ανακεφαλοποίηση για τα υπόλοιπα (88,88-46,94)=41,94 δις. Οταν γίνει και αυτή και οι τράπεζες είναι «καθαρές» απο τα «κόκκινα» δάνεια, θα «αγοράσουν» και τις τράπεζες με ξένα χρήματα. Τα δικά μας μαζί με το αίμα μας και των παιδιών μας. Δεν έχει τέλος αυτή η ιστορία, μόνο συνέχεια.

Παρατήρηση 2η ): Κατά τα λεγόμενά τους έχουμε βγεί απο τα μνημόνια. Τότε προς τι ο εκβιασμός ;

Αμφότεροι και οι υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες είναι «γάτες» στην πολιτική αλλά και στο επιχειρείν. Οτι είναι «εκβιαζόμενοι» ή προσκυνημένοι το γνωρίζουν και οι πέτρες.

Είναι όμως τουλάχιστον «έντιμοι» ή λαμόγια και συνένοχοι ;

Η απόδειξη βρίσκεται με τον νόμο περί ίδρυσης των funds. Εάν νομοθετήσουν ότι η Ανώνυμος Εταιρεία που θα ιδρυθεί (funds), υποχρεούται και ο τελευταίος μέτοχος να είναι με ονοματεπώνυμο και όχι αφανής κρυπτόμενος πίσω απο μιά οffshoreεταιρεία.

Ανεξάρτητα της έκβασης του νομοσχεδίου για τα funds, που απλά αφορά το «φύλλο συκής» και οχι την ουσία, θεωρείται επιβλεβλημένο να γνωρίζουμε εκτός απο τα ονόματα των προσκυνημένων και τα ονόματα των «ελλήνων» μαυραγοριτών της οικονομικής κατοχής.

« Ήδη, σας το είπα. Είναι ηβαρβαρότητα. Τη βλέπω να 'ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του (Οδ. Ελύτης).

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Πηγές:

1. Τίτλος του άρθρου απο την ρήση του: Βαρώνου Ρότσιλντ, 1840-1915, Βρετανός τραπεζίτης

2. Γ. Αγγέλη capital.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040