Ο Βραβευθείς Τιμά το Βραβείο ή το Βραβείο «Τιμά» τον Βραβευθέντα; Του Γιάννη Περάκη

Ο Βραβευθείς Τιμά το Βραβείο ή το Βραβείο «Τιμά» τον Βραβευθέντα; Του Γιάννη Περάκη

Ο Βραβευθείς Τιμά το Βραβείο ή το Βραβείο «Τιμά» τον Βραβευθέντα;

Ο βραβευθείς τιμά το βραβείο

 

  • 1964: Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: Ηγέτης τηςΣυνδιάσκεψης της Χριστιανικής Ηγεσίας των Πολιτειών του Νότου, οργανωτής εκστρατειών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα αυτό το έθνος θα ξεσηκωθεί και θα ζήσει το αληθινό νόημα της πεποίθησής του: «Θεωρούμε αυτές τις αλήθειες αυταπόδεικτες, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργηθεί ίσοι». Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα στους κόκκινους λόφους της Τζάρτζαρα, οι γιοι των πρώτων σκλάβων και οι γιοι των πρώτων ιδιοκτητών θα μπορέσουν να καθίσουν μαζί στο τραπέζι της αδελφότητας. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα ακόμη και η Πολιτεία του Μισισίπι, μια έρημη πολιτεία, πνιγμένη από τη λάβρα της αδικίας και της καταπίεσης θα μεταμορφωθεί σε μια όαση ελευθερίας και δικαιοσύνης. Έχω ένα όνειρο ότι τα τέσσερα παιδιά μου μια μέρα θα ζήσουν σε ένα έθνος, όπου δε θα κριθούν από το χρώμα του δέρματος τους, αλλά από το περιεχόμενο του χαρακτήρα τους. Έχω ένα όνειρο ότι μια μέρα η πολιτεία της Αλαμπάμα θα μεταμορφωθεί σε μια πολιτεία, όπου τα μικρά μαύρα αγόρια και κορίτσια θα μπορέσουν να πιαστούν χέρι με χέρι με τα μικρά λευκά αγόρια και κορίτσια και να περπατήσουν μαζί σας αδελφές και αδελφοί»,Ihaveadream….

  • 2018: Ν. Μακουέντε και Ν. Μουράντ: Οι βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, ο γιατρός από το Κονγκό Ν. Μουκουέγκε και η Γιαζίντι Ν. Μουράντ απο το Ιράκ. Την κρατούσαν αιχμάλωτη οι τζιχαντιστές, είπαν σήμερα ότι ελπίζουν πως αυτό το βραβείο θα συμβάλει στο τέλος της ατιμωρησίας των δραστών σεξουαλικών βιαιοπραγιών. Ο γυναικολόγος ηλικίας 63 ετών και η νεαρή Ιρακινή ηλικίας 25 ετών παρέλάβανν το Νόμπελ, που τους απονεμήθηκε από κοινού για τη μάχη τους κατά του βιασμού ως «όπλο πολέμου».

«Αυτό το βραβείο Νόμπελ δεν θα εξαφανίσει τις βιαιοπραγίες, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των γυναικών, των εγκύων γυναικών, των παιδιών, των βρεφών» σημείωσε η Ν. Μουράντ σε δημοσιογράφους την παραμονή της τελετής απονομής. «Όμως στόχος μας είναι αυτό το βραβείο να ανοίξει πόρτες και αυτό συμβαίνει ήδη» συμπλήρωσε η ίδια. Όπως συνέβη σε χιλιάδες γυναίκες Γιαζίντι, η Ν. Μουράντ απήχθη, βιάστηκε, βασανίστηκε από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά την επίθεσή τους εναντίον της κουρδόφωνης μειονότητας στο βόρειο Ιράκ το 2014. «Πρέπει πραγματικά να αποδοθεί δικαιοσύνη κάποια στιγμή». Αν και 4.300 Γιαζίντι κατάφεραν να γλυτώσουν, 2.500 παραμένουν «αγνοούμενοι», σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Ν. Μουκουέγκε φροντίζει, εδώ και δύο δεκαετίες, θύματα σεξουαλικής βίας στο νοσοκομείο του Πάνζι, που ίδρυσε στο Μπουκαβού, στο ανατολικό τμήμα της Λ.Δ Κονγκό.

«Η καταγγελία δεν επαρκεί, είναι καιρός να αντιδράσουμε» είπε ο γιατρός στη συνέντευξη τύπου.

«Στις ένοπλες συρράξεις, (…) η μετατροπή του σώματος των γυναικών σε πεδίο μάχης είναι απλά μια απαράδεκτη πράξη στον αιώνα μας».

  • Κ. Δασκαλάκης: Δεν είναι μόνο τα βραβεία που συλλέγει αλλά και τα λόγια του.

«Είμαι χαρούμενος που μπόρεσα να προσφέρω στην ελληνική σκέψη» δήλωσε ο Ιεραπετρίτης 37χρονος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του ΜΙΤ, που κατέκτησε το βραβείο Nevanlinna.

Τού απονεμήθηκε το βραβείο μαθηματικών «Rolf Nevanlinna 2018», στη διάρκεια του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών.  Ο ίδιος δήλωσε «ήρθε στο μυαλό μου η Ελλάδα που η συνεισφορά της τόσο στα μαθηματικά όσο και την ευρύτερη ανθρώπινη σκέψη ήταν έμπνευση σε όλη μου τη ζωή. Τέλος, θυμήθηκα την πρόσφατη τραγωδία με τις φωτιές της Αττικής και τον άδικο χαμό τόσων ανθρώπων. Όλες αυτές οι σκέψεις συνυπήρχαν στο μυαλό μου, όταν ανέβηκα στη σκηνή για να λάβω το βραβείο και μου έφεραν μεγάλη συγκίνηση». «Είμαι χαρούμενος που μπόρεσα να προσφέρω στην ελληνική σκέψη. Η Ελλάδα έχει πολύ ταλέντο και ελπίζω να δημιουργηθούν σύντομα οι συνθήκες για να μειωθεί η “διαρροή εγκεφάλων” και οι νέοι μας να μπορούν να δημιουργούν μέσα στην Ελλάδα χωρίς περισπασμούς» τόνισε.

Εκτός από τα διδακτικά καθήκοντά του, είναι κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Επιστήμης και των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory-CSAIL) του ΜΙΤ. Το ερευνητικό έργο του εστιάζει τελευταία στο «πάντρεμα» των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης με την οικονομία. Στο σχετικό σκεπτικό της βράβευσης του Κ. Δασκαλάκη, η Διεθνής Μαθηματική Ένωση αναφέρει ότι το έργο του «έχει μεταμορφώσει την κατανόησή μας για την υπολογιστική πολυπλοκότητα των θεμελιωδών προβλημάτων στις αγορές στις δημοπρασίες, στις καταστάσεις ισορροπίας και σε άλλες οικονομικές δομές».

  • Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018, ο π. Α. Παπανικολάου και η Κιβωτός του Κόσμου.O ιερέας Α. Παπανικολάου υπηρέτησε ως εφημέριος στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος, στον Κολωνό. Ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές, στον Κολωνό στην Αθήνα. Η περιοχή είναι, από τις πιο επικίνδυνες στην Αθήνα, αφού δρουν πολλές συμμορίες, ενώ σχεδόν σε κάθε γωνιά γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Σιγά σιγά, τα πλησίασε μέσω του μπάσκετ και της αποδοχής, ανθρώπινα προσπαθώντας να μιλήσει μαζί τους για τους προβληματισμούς τους, για την καθημερινότητά τους, προσπαθώντας να τους μιλήσει ως ίσος προς ίσον, χωρίς να τους κρίνει και χωρίς να τους νουθετεί και κυρίως να βρει τον τρόπο να σταθεί στο πλάι τους και να τα βοηθήσει στις ανάγκες τους. Έτσι, με τη βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκε η Κιβωτός του Κόσμου, μια Οργάνωση με στόχο να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά μπορούσε από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα «να σταθούν στα πόδια τους».

Η αγκαλιά της «Κιβωτού» όμως μέχρι και σήμερα δέχεται όλους όσους έχουν την ανάγκη της ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία.

  • Υποπλοίαρχος Κ. Παπαδόπουλος: Πάνω από 5.000 πρόσφυγες έσωσε ο αξιωματικός του Λιμενικού. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και διεκδίκησε το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε» Κ. Παπαδόπουλος: Κυβερνήτης του σκάφους ΠΛΣ 602, ο «ήρωας του Αιγαίου» έσωσε χιλιάδες ζωές στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης. Όμως η καρδιά του τον «πρόδωσε» και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών.
  • ο οποίος έγινε πανευρωπαϊκό σύμβολο αλληλεγγύης ως ο «Φούρναρης της Κω», Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2016. Ογνωστός σε όλους μας φούρναρης της Κω που μοίραζε καθημερινά ψωμί στους πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.

Το βραβείο «τιμά» τον βραβευθέντα

  • 1973: Χένρυ Κίσσιγκερ: για την επίτευξη της ειρήνης στοΒιετνάμ.

08/09/1973: Ο αμερικανός πρέσβης στο Σαντιάγκο, Ν. Ντέιβις (γνωστός για την οργάνωση ταγμάτων θανάτου στη Γουατεμάλα) μεταβαίνει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συναντήσει τον Κίσινγκερ. Πέντε ώρες αφού επιστρέψει στη Χιλή εκδηλώνεται πραξικόπημα. Δώδεκα ώρες αργότερα, ο Σαλβαντόρ Αλιέντε βρίσκεται νεκρός μέσα στο γραφείο του στο προεδρικό μέγαρο.

Νοέμβριος 1974: Ο Κίσινγκερ επισκέπτεται την πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Ντάκα πραγματοποιούν μυστικές διαβουλεύσεις με παραστρατιωτικές ομάδες που προετοιμάζουν πραξικόπημα. Στις 14/08/1975 ομάδες του στρατού δολοφονούν τον πρόεδρο της χώρας σείχη Μ. Ραχμάν (τον οποίο ο Κίσινγκερ συνηθίζει να παρομοιάζει με τον Αλιέντε) μαζί με 40 μέλη της οικογένειάς.

07/12/1975: Το προεδρικό αεροσκάφος AirForceOne απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Τζακάρτα στην Ινδονησία μεταφέροντας τον πρόεδρο Τ. Φόρντ και τον Χ. Κίσινγκερ. Πριν περάσουν 24 ώρες ο στρατός της Ινδονησίας εισβάλει στο Ανατολικό Τιμόρ. Χρησιμοποιώντας οπλισμό που έχουν αγοράσει από τις ΗΠΑ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδονησίας σκοτώνουν τουλάχιστον 200.000 ανθρώπους περίπου έναν στους τρεις κατοίκους της πρώην πορτογαλικής αποικίας.

Επίσης καταζητείται για εγκλήματα κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

  • 1978: Μεναχέμ Μπεγκίν, πρωθυπουργός του Ισραήλ που έδωσε εντολή στις 9 Απρίλη του 1948 και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ 254 Παλαιστίνιοι, κάτοικοι του Ντέρ Γιασίν.

Θα τους δώσουν λέει το Νόμπελ Ειρήνης

Σε ποιους; Μα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Ζάεφ.

Πρίν απο το Νόμπελ όμως υπάρχει και το βραβείο «EwaldvonKleist» που θα απονεμηθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ στις 16/02/2019 το φετινό βραβείο.

Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ αποδέχτηκαν την πρόσκληση και θα παραβρεθούν στη συνέλευση στο Μόναχο (15-17Φεβρουαρίου). Με το βραβείο τιμώνται σύμφωνα με τη Διάσκεψη«ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών». Τιμάμε μ΄αυτό τον τρόπο η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.

Σκόπια-Ζάεφ: Εν μέσω τεταμένου κλίματος και καταγγελιών της αντιπολίτευσης για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών της,πέρασε η πρόταση συνταγματικής αναθεώρησης του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ σταΣκόπια. Έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, η ψηφοφορία στη βουλή της πΓΔΜ ξεκίνησε και είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν οι 80 βουλευτές, 8 εκ των οποίων από την αντιπολίτευση, που απαιτούνταν προκειμένου να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση που επιβάλλει η συμφωνία των Πρεσπών.

Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας: Οι 153 που ψήφισαν υπέρ στην βουλή. Ενα δείγμα για το ποιόν των οκτώ συμμάχων του κ. Τσίπρα:

Η Κ. Παπακώστα,εξελέγη με τη ΝΔ. Τώρα, όμως, είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ήταν ΝΔ δεν μας είχε πει τι λέει για τα περί την ΠΓΔΜ. Τώρα ως υπουργός στην κυβέρηση άλλου κόμματος από εκείνο με το οποίο εξελέγη μας λέει. Είναι με την συμφωνία των Πρεσπών.

Η Έλ. Κουντουρά,ήταν ΝΔ. Σε αυτή τη Βουλή εξελέγη με τους ΑΝΕΛ. Τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ. Οσο ήταν ΑΝΕΛ και δεν ήταν υπουργός δεν συμφωνούσε με την συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα που είναι υπουργός και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την συμφωνία των Πρεσπών

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος. Αυτός παλιά ήταν ΠΑΣΟΚ. Στη Βουλή εξελέξη με τους ΑΝΕΛ. Τώρα ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Παραιτείται απο την έδρα του παραμένοντας βουλευτής όμως.

Ο Σ. Δανέλλης,ξεκίνησε να είναι ΣΥΝ. Μετά πέρασε στο ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή τη Βουλή εξελέγη με το Ποτάμι. Τώρα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σ. Λυκούδης και Θ. Θεοχαρόπουλος.

Κανείς όμως απο τους 153 βουλευτές δεν διάβασε την επίσημη μετάφραση της συμφωνίας.

Προφανώς τιμώνται για τον ευτελισμό και την γελοιοποίηση των κοινοβουλίων τους και των βουλευτών τους.

Ο Iταλός DiegoFusaro, μιλώντας για τον κ. Τσίπρα, είπε για την συμφωνία των Πρεσπών.

Σήμερα επισημαίνει με τίτλο:«Βραβείο Νόμπελ στον Τσίπρα με την υποστήριξη της Ε.Ε.

Η πώληση της ψυχής στον διάβολο είναι πάντα κερδοφόρα.

Ο Τσίπρας πούλησε την Ελλάδα στους άκαρδους αχαλίνωτους Ευρωκράτες των Βρυξελλών».

Η προδοσία ενός αγώνα και η διέλευση στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος έχει σημαντικά υλικά οφέλη. Ακόμη και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πέταξε στις τσουκνίδες με το οποίο ο ελληνικός λαός είχε εκφραστεί εναντίον των καταθλιπτικών πολιτικών λιτότητας που ζητούσε υπογραφή η ΕΚΤ. Και τώρα εκπλήσσεστε πως τον δοξάζουν με κάθε τρόπο;»

Ο Ιταλός φιλόσοφος το Φλεβάρη του 2014, όταν του προτάθηκε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου των ευρωεκλογών του ιταλικού σχήματος «Λίστα Τσίπρα για την άλλη Ευρώπη», του κόμματος που θα άλλαζε την ευρωζώνη και θα έκανε «σοσιαλιστική την Ευρώπη του 21ου αιώνα», αρνήθηκε λέγοντας:

Μαζί με τον Τσίπρα; Με τίποτα! και εξήγησε τότε, Τσίπρας και Σπινέλλι, η αριστερά της λέσχης Bilderberg.

Κρατάμε τα πιστεύω των ανθρώπων που τιμούν τα βραβεία σας. Αισθανόμαστε υπηρηφάνεια και «ζήλια» και τους φυλάμε ως ιερά κειμήλια στο μυαλό μας και στην καρδιά μας.

Τους ανθρώπους που «τιμάτε» με τα βραβεία σας, σας τους χαρίζουμε μαζί με τα βραβεία σας. Δεν τους γνωρίζουμε.

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040