Ο Βαρουφάκης, η Ίσκρα και το «χρέος» της αριστεράς. Το σχόλιο του Σχεδίου Β

Ο Βαρουφάκης, η Ίσκρα και το «χρέος» της αριστεράς.  Το σχόλιο του Σχεδίου Β

Ο Βαρουφάκης, η Ίσκρα και το «χρέος» της αριστεράς

το σχόλιο του Σχεδίου Β

Ένα άρθρο που συζητήθηκε αρκετά με τίτλο «Ο Γ. Βαρουφάκης και το χρέος» δημοσιεύτηκε προχθές στην Ίσκρα. Συζητήθηκε κυρίως για τις οξείες εκφράσεις που αναφέρονταν στον Βαρουφάκη: «ανέκρουσε πρύμνα», «ευφυείς προτάσεις», «θριαμβολογίες», «υπογραφές στα κρυφά», «ψεύδεται ασύστολα», «το πρόγραμμά του τώρα είναι της ΝΔ».

Υπάρχει ένα σύμπτωμα στην ελληνική αριστερά, και ίσως όχι μόνο. Η ρητορική της, που είναι ιδιαίτερα αξιόλογη και έχει πλούσιες παραδόσεις, εκδηλώνεται κυρίως σε εισαγγελικές αγορεύσεις γύρω από δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος. Το ίδιο και η μαχητικότητά της, η ευρηματικότητά της, η αγωνιστικότητά της, οι συγκρουσιακές της δυνατότητες. Εξαντλημένη από αυτό το κοπιώδες καθήκον δεν της απομένουν στοιχειώδεις δυνάμεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σήμερα και να αντιπαραταχθεί μαχητικά ενάντια στο σημερινό μεγάλο αντίπαλο που είναι η τρόικα και οι εγχώριοι πολιτικοί αντιπρόσωποί της. Κι όχι μόνο αυτό.

Από αυτές τις ιπποτικές εφορμήσεις στους ανεμομύλους του παρελθόντος, αυτό που μένει και ριζώνει στο αριστερό λιβάδι είναι μια πικρία, ένα μίσος, μια υπεροψία, μια δυσπιστία, μια αντιπαλότητα, μια βεντέτα ανάμεσα στις κινήσεις του προοδευτικού χώρου. Είναι αυτή ίσως η κεντρική αιτία για το σημερινό αυτιστικό τοπίο της αριστεράς που μας καθιστά συνυπεύθυνους με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για την συνέχιση των εξωφρενικών οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που επιβάλλονται στην Ελλάδα και για την ακύρωση κάθε δυνατότητας εναλλακτικής λύσης.

Η κίνηση του 114 δεν αποβλέπει μονάχα σε ένα πρόγραμμα που ενώνει τις διάσπαρτες δυνάμεις της αριστεράς και επέκεινα, όσες και όσους υποστηρίζουν τη ρεαλιστικότητα και την αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής λύσης, ανεξάρτητα από τον ιατρικό φάκελο του καθένα μας. Αποβλέπει και σε μια κουλτούρα ανεκτικότητας, κριτικού διαλόγου ουσίας κι όχι επιφωνημάτων, συνεργατικότητας, αλληλοεκτίμησης στο δυστυχή σήμερα αυτό χώρο. Αυτό είναι το μεγάλο «χρέος» που έχουμε.

Για το Σχέδιο Β αυτό είναι σαφές: ενότητα ίσον νέα κουλτούρα αλληλοσεβασμού. Δεν υπάρχει το πρώτο χωρίς το δεύτερο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι πήραν, ξεκίνησαν, συμμετέχουν, ή θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία έχουν ενστερνιστεί ή ενστερνίζονται τώρα ή θα ενστερνιστούν χωρίς καθυστέρηση αυτές τις αξίες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΛΑΕ και η Ίσκρα θα συμβάλουν δημιουργικά σε αυτό..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040