Φυλάκιση, το ισχυρότερο επιχείρημα για να κερδίσει τις εκλογές: η περίπτωση της Βραζιλίας,Σχέδιο β

Φυλάκιση, το ισχυρότερο επιχείρημα για να κερδίσει τις εκλογές:  η περίπτωση της Βραζιλίας,Σχέδιο β

Φυλάκιση, το ισχυρότερο επιχείρημα για να κερδίσει τις εκλογές:

η περίπτωση της Βραζιλίας

Το σχόλιο του Σχεδίου β

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula Da Silva ξεκίνησε από ένα βορειανατολικό χωριό της Βραζιλίας.  Επτά χρονών, μαζί με την οικογένειά του ανεβαίνουν στο καμιόνι ενός φορτηγού και μετακομίζουν στο Σάο Πάολο. Με τα χρόνια αναδείχθηκε σε κεντρικό ηγέτη του Εργατικού Κινήματος της Βραζιλίας. Ίδρυσε το Κόμμα Εργατών και εκλέγηκε  Πρόεδρος της Δημοκρατίας επί δύο συνεχής φορές, από το 2003 μέχρι το 2010.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του έγινε το πασίγνωστο «βραζιλιάνικο θαύμα». Η χώρα αναδείχθηκε σε παγκόσμια οικονομική δύναμη, κυρίως αξιοποιώντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω των εξαγωγών της τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας, οι κατώτατοι μισθοί ανέβηκαν, το ίδιο και οι κοινωνικές και οι επενδυτικές δημόσιες δαπάνες, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά, πάρα πολλοί πολίτες απόκτησαν στέγη που την προμήθευε το ίδιο το κράτος με την δική του οικονομική πολιτική. Υπολογίζεται ότι εξήντα επτά εκατομμύρια Βραζιλιάνοι πέρασαν από την φτωχολογιά στην μεσαία τάξη. Τον Λούλα τον διαδέχθηκε η Ρουσέφ από το δικό του κόμμα μέχρι το 2016 που καθαιρέθηκε κατηγορούμενη για συμμετοχή στο μεγάλο σκάνδαλο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras.

Παρότι είχε παρουσιασθεί μια κάμψη της οικονομίας τους τελευταίους μήνες της προεδρίας Ρουσέφ, μετά την ανάδειξη χωρίς εκλογές του νέου Προέδρου Τέμερ, με πολιτικές διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικής πειθαρχίας η Βραζιλία πέρασε στη φάση της χειρότερης κρίσης που είχε ποτέ στην πολιτική και οικονομική της ιστορία. Η ακρίβεια αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, η ανεργία αυξάνεται το ίδιο, η εγκληματικότητα επίσης, ο πληθωρισμός επίσης αυξάνεται, οι οικογένειες που υποβιβάζονται από την μεσαία τάξη στην φτωχολογιά έχουν φτάσει ήδη το 15% ενώ 6 εκατομμύρια έχουν αρχίσει να ζούνε σε συνθήκες πείνας. Όλες οι μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές του Λούλα κατακρημνίζονται.

Μέσα στο 2018 γίνονται οι εκλογές στη Βραζιλία. Ο υποψήφιος που με βάση όλες ανεξαίρετα τις δημοσκοπήσεις φαινόταν ότι πρόκειται να θριαμβεύσει ήταν ο Λούλα. Κανένα επιχείρημα, κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός δεν μπορούσε να σταματήσει το λαϊκό χείμαρρο. Μπόρεσε όμως να το σταματήσει η αντιδραστική πλειοψηφία της Βουλής. Αποτέλεσμα ο Λούλα να βρίσκεται σήμερα στις φυλακές καταδικασμένος για 7 χρόνια και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Ποιοι είναι λοιπόν σήμερα οι πρώτοι σε δημοτικότητα υποψήφιοι;

Πρώτος έρχεται ο Jair Bolsonaro, πρόσφατα ξαναβαπτισμένος όπως μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει από το YouTube στον Ιορδάνη ποταμό, αμετανόητος υποστηρικτής της στρατιωτικής δικτατορίας, ακροδεξιός, αντιφεμινιστής και αντιομοφυλόφιλος με μια ακραία συντηρητική πολιτική ατζέντα. Δεύτερη έρχεται η Marina Silva οικολόγος από το δίκτυο Βιώσιμης Ανάπτυξης της Βραζιλίας. Τρίτος ο Ciro Gomes, πρώην κυβερνήτης περιφέρειας και υπουργός από το Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα με ένα πολιτικό πρόγραμμα που εμφανίζεται, και είναι, συνέχεια της πολιτικής Λούλα. Τέταρτός ο Geraldo Alckmin, πρώην κυβερνήτης του Σάο Πάολο, εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού PSDB με μια επιθετική αντικρατική νεοφιλελεύθερη πολιτική, ο εκλεκτός των ξένων κεφαλαίων που έχουν συμφέροντα στη Βραζιλία.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιος από αυτούς, ή ενδεχομένως και κάποιος άλλος θα κερδίσει τις εκλογές δεδομένου ότι και οι τέσσερις κινούνται σε επίπεδα κάτω του 20% και το 40% των Βραζιλιανών είναι αναποφάσιστοι. Για όποιον όμως και αν βγει τελικά, ο κεντρικός λόγος δεν θα είναι άλλος από το γεγονός ότι ο «φύσει» νικητής, ο Λούλα είναι κλεισμένος στις φυλακές χωρίς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Στο μεταξύ όλοι οι αντίπαλοι του Λούλα καθημερινά αποκαλύπτεται ότι αυτοί είναι που εμπλέκονται στο σκάνδαλο…

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040