Μεγάλη Ιταλία, μεγάλη η επερχόμενη κρίση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Σχέδιο β

Μεγάλη Ιταλία, μεγάλη η επερχόμενη κρίση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Σχέδιο β

Μεγάλη Ιταλία, μεγάλη η επερχόμενη κρίση για την Ευρωπαϊκή Ένωση

σχόλιο του Σχεδίου Β

Το μέγεθος της Ιταλίας θα παίξει ρόλο στην ενδεχόμενη σοβαρή κρίση που απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό παραθέτουμε μερικά στοιχεία.

Η Ιταλία είναι 3η σε μέγεθος οικονομική δύναμη της ΕΕ, παράγοντας περίπου το 11% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ το 2017, μετά την Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία – χωρίς υπολογισμό της Βρετανίας είναι δεύτερη με αρκετά ψηλότερο ποσοστό. Η Ελλάδα είναι 16η (πηγή Eurostat, σε όλα τα στοιχεία της Eurostatπεριλαμβάνεται και η Βρετανία).

Είναι 2η στην βιομηχανική παραγωγή μετά τη Γερμανία και μπροστά από τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία. Η Ελλάδα είναι 18η (πηγή Eurostat). Η Ιταλία είναι επίσης η τέταρτη εξαγωγική δύναμη της ΕΕ.

Η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ το 2018 είναι 1,5%, φέρνοντάς την στην 25η θέση μέσα στην ΕΕ (Πηγή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Είναι η 13η, στην τελευταία θέση, μέσα στην Ευρωζώνη χώρα, σχετικά με τη στήριξη του ευρώ με 59%. Προτελευταία είναι η Ελλάδα με 64%. Μόνο 37% των Ιταλών έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ (πηγή Ευρωβαρόμετρο).

Το συνολικό ακαθάριστο χρέος (ConsolidatedGrossDebt)της Ιταλίας ποσοτικά είναι τoμεγαλίτερο στην ΕΕ, φτάνοντας τα 2,3 τρις ευρώ. Με 130% σχέσης δανεισμού με ΑΕΠ, η Ιταλία είναι η δεύτερη στην Ευρ. Ένωση, μετά την Ελλάδα με 200% (πηγή Eurostat).

Η Ιταλία, με μικρότερο ποσοστό από την Ελλάδα, Πορτογαλία, Κύπρο, στη σχέση μη εξυπηρετουμένων δανείων με το σύνολο των δανείων, είναι η 1η στο μέγεθος των μη εξυπηρετουμένων δανείων στην Ευρωζώνη, πάνω από 200 δις (Πηγή Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

Τέλος, χωρίς βέβαια το ποσοστό ανεργίας να ξεπερνάει το ελληνικό, η Ιταλία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εκτός εργασίας, υπερβαίνοντας τα 17 εκατομμύρια (πηγή Eurostat).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040