Χάος στην Ε.Ε. : Ιταλία εναντίον Γερμανίας, Αυστρία εναντίον Γαλλίας, Πορτογαλία εναντίον Φιλανδίας,Σχέδιο β

Χάος στην Ε.Ε. : Ιταλία εναντίον Γερμανίας, Αυστρία εναντίον Γαλλίας, Πορτογαλία εναντίον Φιλανδίας,Σχέδιο β

Χάος στην Ε.Ε. : Ιταλία εναντίον Γερμανίας, Αυστρία εναντίον Γαλλίας, Πορτογαλία εναντίον Φιλανδίας

Το σχόλιο του Σχεδίου β

Η ασταθής ισορροπία, η οποία παρουσιάστηκε στην Ε.Ε. από την εκκίνηση της παγκόσμιας κρίσης του 2008 και παρόλα αυτά εξασφάλισε τη σταθερή μέσα στο χρόνο ηγεμονία της Γερμανίας, ενδεχομένως πρόκειται να ανατραπεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν είναι μόνο η αντίθεση και η κριτική των δύο κυβερνητικών κομμάτων στην Ιταλία σε σχέση με το ίδιο το ευρώ, τα θέματα του δανεισμού, τις στρατιωτική δημοσιονομική πειθαρχία. Η κριτική αυτή εκφράζει σε ένα βαθμό και τις περισσότερες χώρες του νότου, όχι τόσο τις κυβερνήσεις τους, όσο τις κοινωνίες τους. Έχει ενταθεί δηλαδή η σύγκρουση ανάμεσα σε βορρά –νότο.

Την ίδια στιγμή όμως τα γεγονότα της Ιταλίας έχουν δημιουργήσει σοβαρό εσωτερικό διχασμό στις δυνάμεις του βορρά, ιδιαίτερα ανάμεσα στη Γαλλία και την Επιτροπή της Ε.Ε. από τη μια και τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, την Φιλανδία από την άλλη. Αυτό δεν γίνεται ορατό από επιθετικές δηλώσεις των κυβερνήσεων του βορρά μεταξύ τους, γίνεται όμως εντελώς αντιληπτό αν παρακολουθήσει κανείς τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις σε σημαντικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης. Η Μέρκελ και η στενή της παρέα αξιοποιούν την ιταλική κρίση για να παγώσουν τα σχέδια Μακρόν και Γιουνκέρ για ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης με το επιχείρημα ότι η προτεραιότητα σήμερα είναι να διαφυλαχθούν οι βασικές αρχές του Μάαστριχτ που απειλούνται από τη Ρώμη, δηλαδή το ευρώ, ο σκληρός δημοσιονομικός έλεγχος, η λιτότητα.

Τρία είναι τα βασικά επίκαιρα μέτωπα που εκδηλώνονται αυτές οι διαφορές.

Το πρώτο είναι ο ΕSΜ (EuropeanStabilityMechanism), ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και η ενίσχυση του με 60 δις για ένα σχέδιο με βάση το οποίο ο ESM θα μπορεί να κάνει πιστωτικές παρεμβάσεις ώστε να αποτρέπει την χρεοκοπία χωρών μελών της Ε.Ε. τύπου Ελλάδας.

Το δεύτερο είναι το EDIS(EuropeanDepositInsuranceScheme), δηλαδή το Σχέδιο Ασφάλειας Ευρωπαϊκών Καταθέσεων, με προϋπολογισμό 38 δις. Προβλέπεται ότι ο Οργανισμός αυτός θα παρεμβαίνει σε όποια από τις 6000 τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει από χρεοκοπία, προκειμένου να προστατευτούν οι καταθέσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρώ.

Το τρίτο είναι οι CSBBS (CommissionSovereignBondBackedSecurities), δηλαδή πολυεθνικά ομόλογα που θα καλύπτουν δανειακές ανάγκες από κοινού για ασφαλείς και μη ασφαλείς σε σχέση με την δανειακή αξιοπιστία τους χώρες. Οι πρώτες θα καλύπτουν το 70% του ομολόγου, οι δεύτερες το 30%. Ένα ομόλογο θα μπορεί να συντίθεται από επιμέρους ομόλογα της Γαλλίας, της Σλοβακίας, του Λουξεμβούργου και της Ισπανίας. Πρόκειται δηλαδή για μια μερική, διστακτική και εμβρυακή πρακτική του περιβόητου ευρωομολόγου.

Τα τρία αυτά θέματα (αντιτίθεται η Γερμανία και άλλοι, τα υποστηρίζει η Γαλλία και άλλοι) είναι στην ατζέντα τεχνικών συζητήσεων στο EuroworkingGroup ενόψει της σύγκλισης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά από ένα μήνα. Δεν ξέρουμε από αυτά ποια θα συμπεριληφθούν τελικά στην ημερήσια διάταξη και τι ακριβώς θα προβλέπουν. Οι αντιθέσεις πια μεταξύ των κυβερνήσεων δημιουργούν πολύπλοκα και συγκεχυμένα μέτωπα. Η Ε.Ε. αρχίζει να θυμίζει ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα εντελώς παρακμιακής αθλητικά χώρας, όπου σε λίγο ο Σαββίδης θα μπαίνει με το καλάζνικοφ μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040