Η μονάδα ακτινοβολίας του CERN και η Αντιμετώπιση της από μια Κυβέρνηση Ανασυγκρότησης, του Γιάννη Περάκη

Η μονάδα ακτινοβολίας του CERN και η Αντιμετώπιση της από μια Κυβέρνηση Ανασυγκρότησης, του Γιάννη Περάκη

Η μονάδα ακτινοβολίας του CERNκαι η Αντιμετώπιση της απο μια Κυβέρνηση Ανασυγκρότησης

Γινόμαστε μάρτυρες απο τα ΜΜΕ, μιας αντιπαράθεσης υποστηρικτών της μονάδας ακτινοβολίας του CERN και της κυβέρνησης. Πρέπει να βρούμε την άκρη μόνοι μας παρά του ότι δεν είμαστε «ειδικοί». Αρκεί να υπάρχει η κοινή λογική.

 

Τα υπέρ

Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ακόμη και Μαυροβούνιο διεκδικούν την εγκατάσταση στο έδαφός τους, της Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων, πουαναπτύχθηκε στα εργαστήρια του CERN και την οποία η Ελλάδα, όπως δήλωσε στο kathimerini.gr ο καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής του ΕΜΠ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του CERN Ευάγ. Γαζής, αρνήθηκε να διεκδικήσει, αρκούμενη, κατά δήλωση του εκπροσώπου της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και ΤεχνολογίαςΜατρώνα Κυπριανίδου, με εποπτεύοντα τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Κ. Φωτάκη, σε ρόλο παρατηρητή. Κι αυτό, όταν η συγκεκριμένη τεχνογνωσία παραχωρείται, στην χώρα που θα αναλάβει την επένδυση, κατ΄ αποκλειστικότητα της χρήσης και εφαρμογής της, για το σύνολο των κρατών της Βαλκανικής της Βόρειας Αφρικής, πιθανότατα και της Τουρκίας. Σε ότι αφορά τώρα το κόστος της επένδυσης, δεν υπερβαίνει τα εκατό (100) εκατ. ευρώκαι η απόσβεσή της, σύμφωνα με το σχέδιο επιχειρηματικότητας που έχουν εκπονήσει το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το ΕΜΠ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δεν ξεπερνά τα 5 έως 6 χρόνια.

Τί είναι αυτή η τεχνογνωσία -επένδυση

Πρόκειται για καινοτόμο σύστημα ακτινοβολίας των καρκινικών όγκων με δέσμη πρωτονίων που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε πρωτογενείς καρκίνους, αφού «χτυπά» τον όγκο «στην καρδιά του», καταστρέφοντάς τον ολοσχερώς, ενώ αφήνει άθικτα τα, γύρω από τον όγκο υγιή κύτταρα. Στο CERN, επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, πέραν των διαφόρων προγραμμάτων βασικής έρευνας στην πυρηνική και σωματιδιακή φυσική, έχουν αναπτυχθεί (και συνεχώς αναπτύσονται) καινοτόμες εφαρμογές στην Ιατρική για την διάγνωση και καταπολέμηση του καρκίνου. Και μια τέτοια υποδονή είναι αυτή που αρνήθηκε η χώρα μας (ιδρυτικό μέλος του CERN, από το 1954), με αποτέλεσμα να την διεκδικούν σήμερα κράτη που δεν είναι καν αναπληρωματικά μέλη του Οργανισμού CERN, ούτε έχουν το επιστημονικό και τεχνολογικό δυναμικό ώστε να στελεχώσουν και να συντηρήσουν τεχνολογικά και επιστημονικά τέτοιες υποδομές. Υποδομές που λειτουργούν εδώ και χρόνια, σε Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο Νορβηγία, Σουηδία, Πολωνία, ΗΠΑ, Καναδά, Ν. Κορέα, Ιαπωνία ή βρίσκονται υπό αγορά (ή κατασκευή) σε Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.α.

Οι υπό παραχώτηση υποδομές αφορούν σε:

  • Επιταχυντή ηλεκτρονίων παραγωγής ακτίνων Χ (X-FEL - Free Electron Laser) υψηλής έντασης και ενέργειας αποκλειστικά για βιομηχανικές εφαρμογές και
  • Επιταχυντή πρωτονίων παραγωγής κατάλληλης δέσμης ακριβείας για θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια ή ιόντα.

Λάθος η αποχώρησή μας από την διεκδίκηση

Καθίσταται απολύτως σαφές, τονίζει ο κ. Ε. Γαζής, ότι μετά την έξοδο της Ελάδας από την διεκδίκηση της συγκεκριμένης υποδομής, όλες οι βαλκανικές χώρες επιζητούν την εγκατάστασή της, στο έδαφός τους. Κάτι αδιανόητο, αφού η Ελλάδα, ως ιδρυτικό μέλος του CERN (1954),με πολυετή επιστημονική και τεχνολογική προσφορά στον Οργανισμόόπως:

α) έχει καταβάλει τεράστια ποσά ετήσιας συνδρομής στο CERN επί 64 έτη

β)τα εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα που έχει στο ενεργητικό της,

Δικαιούται και διαθέτει την επιστημονική και τεχνολογική επάρκεια ώστε να αναλάβει την εγκατάσταση αυτής της υποδομής στη χώρα μας, δημιουργώντας ένα κέντρο διεθνούς βεληνεκούς, με υψηλή τεχνολογία για την θεραπεία του καρκίνου. Γιατί το σύνολο του εξοπλισμού αυτού σχεδιάζεται και αναπτύσσεται στο CERN, με την πλέον σύγχρονη και καινοτόμα τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες στον Οργανισμό, επί των συγκεκριμένων εφαρμογών.

Αδιαφορήσαμε και για άλλες υποδομές

Αρκετές υψηλής τεχνολογίας υποδομές, όπως η ELI (http://elilaser.eu/) δόθηκε από την ΕΕ ( και είναι υπό υλοποίηση) σε Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία, με έμμεσους αποδέκτες οφέλους τα κράτη: Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία.Σημειώνεται, ότι η ΕΕ και το CERN εγκαινίασαν (το 2017) ανάλογη υποδομή επιταχυντή με δέσμη φωτονίων για βιομηχανικές και ιατρικές εφαρμογές και έρευνα, με την ονομασία SESAME (www.sesame.org.jo) στην Ιορδανία!!!, επειδή πριν από 15-20 χρόνια κατά την διάρκεια σχετικών διαβουλεύσεων με την ΕΕ, η Κύπρος δεν δέχθηκε την εγκατάσταση της συγκεκριμένης υποδομής στο έδαφός και οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στην λύση της Ιορδανίας.

Τα κατά

Υπουργείο,CERN, ΓΓΕΤ ,Δημόκριτος, απαντούν στους "επιταχυντές" των ΜΜΕ

Α) Αμεση ήταν η αντίδραση του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται για κάποια επένδυση που θα έκανε το CERN στην Ελλάδα, ούτε για δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού, όπως ψευδώς έχει γραφεί από μερίδα του Τύπου. Αντίθετα, πρόκειται για την αγορά σχετικού εξοπλισμού με συνολικό εκτιμώμενο κόστος ύψους 160-180 εκατ. ευρώ και ετήσια λειτουργικά έξοδα που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ». Οσον αφορά το οικονομικό σκέλος της «επένδυσης», ο ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN επισημαίνει ότι, όσον αφορά τη βιωσιμότητα των υπαρχόντων κέντρων στην Ευρώπη, «διαπιστώσαμε ότι κανένα από αυτά τα κέντρα δεν κατάφερε να επιβιώσει αυτόνομα μετά την αρχική επένδυση», διευκρινίζοντας ότι «τα έσοδα από τους ασθενείς όχι μόνο δεν ήταν αρκετά για να αποσβέσουν την αρχική επένδυση, αλλά οι κυβερνήσεις των χωρών τους χρειάζεται συνεχώς να τα ενισχύουν με χρηματικά ποσά για να μπορέσουν να επιβιώσουν», καταλήγει η ανακοίνωση του Κ. Φουντά.

Β) Ο ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN απάντησε πως «αν όντως ο καθηγητής Ε. Γαζής πιστεύει ειλικρινά ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα/κέντρο, θα μπορούσε κάλλιστα να υποβάλει ερευνητική πρόταση, συμπεριλαμβανομένης και μελέτης οικονομικής βιωσιμότητας στην Επιτροπή CERN της ΓΓΕΤ, για να λάβει το θέμα τη σωστή πορεία όπως και όλες οι άλλες προτάσεις. Τέτοια πρόταση όμως ποτέ δεν υποβλήθηκε από τον καθηγητή Ε. Γαζή μέχρι σήμερα».

Γ) Από την πλευρά του, το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, παρεμβαίνοντας στον διάλογο που τα ΜΜΕ επιχείρησαν να ανοίξουν εξ ονόματος κάποιων επιστημόνων, ξεκαθαρίζει ότι αρμόδιο ερευνητικό κέντρο ουδέποτε συμμετείχε στην εκπόνηση σχεδίου επιχειρηματικότητας για την επένδυση 100 εκατ. ευρώ στην εγκατάσταση της Καινοτόμου Μονάδας Ακτινοβολίας Καρκινικών Όγκων. Η ακτινοθεραπεία καρκινικών όγκων με δέσμες πρωτονίων βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, καθώς τόσο στη Γερμανία (Χαϊδελβέργη) όσο και στην Ιταλία (Παβία) διεξάγονται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ειδικά κέντρα, με κόστος που αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι οργανισμοί που τις διεξάγουν. Οι δοκιμές αυτές δεν πρόκειται να ανακοινώσουν αποτελέσματα πριν το 2023. Οπως μας ανακοινώθηκε επίσημα, σήμερα καμία ασφαλιστική εταιρεία, κανένα εθνικό σύστημα Υγείας δεν συμμετέχουν στην κάλυψη του κόστους νοσηλείας των ασθενών”.

Η υγεία των πολιτών να μην εμπλέκεται σε επιχειρηματικά σχέδια

Απαντώντας στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, και μάλιστα σε θέματα όπως ο καρκίνος, που απαιτούν την ύψιστη ευαισθησία όλων, κύκλοι του υπουργείου Ερευνας επισημαίνουν ότι η υγεία των πολιτών δεν μπορεί να εμπλέκεται σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς με απώτερο στόχο την προσέλκυση “οικονομικά ευκατάστατων ασθενών” που ενδεχομένως να προτιμήσουν την Ελλάδα έναντι άλλων χωρών και θα δημιουργήσουν ένα ρεύμα «θεραπευτικού τουρισμού» αγνώστου αποτελεσματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα λειτουργούν ανά τον κόσμο περίπου 60 κέντρα ακτινοθεραπείας πρωτονίων από τα οποία 26 έχουν την έδρα του στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα απαιτείται η ύπαρξη μιας κρίσιμης μάζας οικονομικά ευκατάστατων ασθενώνπερίπου 2.000 ετησίωςγια την επιβίωση ενός κέντρου ακτινοθεραπείας πρωτονίων. Οπως επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, «λόγοι επιστημονικοί και ιατρικοί (το ακόμη περιορισμένο πεδίο εφαρμογών της σχετικής τεχνικής) και το υψηλό της κόστος δεν προκρίνουν τη δημιουργία κέντρου πρωτονικής θεραπείας καρκινικών όγκων στην Ελλάδα ως άμεση προτεραιότητα για τη χώρα»

 

Εάν υπήρχε μια σοβαρή κυβέρνηση παραγωγικής ανασυγκρότησης σήμερα στη Ελλάδα

Κατ’ αρχήνεάν υπήρχε μια σοβαρή κυβέρνηση, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θα έπρεπε απο να ασχοληθούν τα συναρμόδια υπουργεία(Υγείας, Παιδείας, Ερευνας και Καινοτομίας).

Κατά δεύτεροοι απαντήσεις όπως το κόστος της επένδυσης είναι απαγορευτικό, δεν είναι κερδοφόρο κλπ, αποδεικνύουν τη χρεωκοπημένη νοοτροπία της «ψωροκώσταινας», των «δεξιών», «σοσιαλιστών» και «αριστερών» διαχειριστών-υπαλληλάκων του συστήματος. Εάν κάποιους απο αυτούς τους «άμοιρους» ανευθυνουπεύθυνους της κυβέρνησης είχε ενημερωθεί για την μελέτη του ΣΕΒ (2013)δεν θα έλεγαν αυτά που λένε:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Με τα ισχύοντα δεδομένα δεν είναι σαφή τα όρια ή ο ενιαίος χαρακτήρας μίας βιομηχανίας της νανοτεχνολογίας. Αυτή μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των δραστηριοτήτων που εστιάζουν στη μεταφορά των διαδικασιών, των εργαλείων, των υλικών, των διατάξεων και των συστημάτων πους σχετίζονται με τη νανοτεχνολογία, στην αγορά. Η οικονομία των νανοτεχνολογιών διακρίνει τέσσερις κατηγορίες δραστηριότητας σχετιζόμενων με τη νανοτεχνολογία: επιχειρήσεις που αναπτύσσουν επιστημονικό εξοπλισμό-«εργαλεία», επιχειρήσεις που παράγουν νανοϋλικά τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω, επιχειρήσεις που δημιουργούν νανοπροϊόντα και επιχειρήσεις που παράγουν ολοκληρωμένα προϊόντα με ενσωμάτωση προϊόντωννα νοτεχνολογίας με ειδικέςι διότητες.        

Η νανοτεχνολογία είναι μία ποικιλόμορφη, πολυθεματική και οριζόντια κατηγορία που καλύπτει μία ευρεία περιοχή εφαρμογών. Αφενός αντικαθιστά άλλες τεχνολογίες, π.χ. στο πεδίο των υλικών ή της μικρο-ηλεκτρονικής. Αφετέρου, η νανοτεχνολογία διαθέτει το δυναμικό να ανοίξει νέες ανεξερεύνητες αγορές μέσω καινοτόμων προϊόντων. Η νανοτεχνολογία επηρεάζει άμεσα και έμμεσα, με τη δυνατότητα εφαρμογής καινοτομιών, σχεδόν όλους τους κλάδους της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Αποτελεί defactoμία τεχνολογική περιοχή-κλειδί, που επηρεάζει οριζόντια το σύνολο της βιομηχανικής δραστηριότητας.

Τεχνολογίες υγείας: φωτονικά συστήματα ιατρικών αναλύσεων, συστήματα ιατρικής απεικόνισης, χρήση laserστην χειρουργική και τη διαγνωστική. Η φωτονική είναι η μόνη τεχνολογία που επιτρέπει τη διάγνωση του απλού μορίου μέσα σε ένα κύτταρο. Η χρήση της επιτρέπει την ανάπτυξη απεικονιστικών τεχνικών και εργαλείων που επιτρέπουν τρισδιάστατη απεικόνιση, invivoαπεικόνιση και επέμβαση σε κυτταρικές δομές και μπορούν να ωθήσουν περαιτέρω την κατανόηση των κυτταρικών διεργασιών και την πιο έγκαιρη διάγνωση σοβαρών ασθενειών

Νανοβιοτεχνολογία

Η Νανοβιοτεχνολογία είναι μία ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή που αφορά στην εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στην κατασκευή συστημάτων, συσκευών και διατάξεων για τη μελέτη βιολογικών συστημάτων. Tο πολύ μικρό μέγεθος τέτοιων συστημάτων, που είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με αυτό των βασικών βιολογικών μονάδων (κύτταρο, DNA, πρωτεΐνη), εισάγει καινούργιους νόμους αλληλεπίδρασής τους με τις βιολογικές οντότητες. Το τελευταίο θέτει τη μοναδική δυνατότητα επέμβασης σε επίπεδο ενός μορίου ή κυττάρου (μεμοναδικές δυνατότητες για στην ανάπτυξη στοχευμένης θεραπείας, διάγνωσης κ.λπ.), γεγονός που αναμένεται να αναμορφώσει ριζικά την εφαρμοσμένη βιολογία και τηνκλινική ιατρική. Συγχρόνως εισάγει κι ένα καινούργιο τομέα στις βιοεπιστήμες, σχετικά με την εφαρμογή κλασσικών νόμωνφυσικήςκαι μηχανικής σε επίπεδο μικρο/νανο κλίμακας.

Περιλαμβάνει συχνά διεπιστημονικές προσεγγίσεις, π.χ. η τεχνολογία βιοαισθητήρων συνδυάζει τη φωτονική, τη χημεία, τη βιολογία, τη βιοφυσική, τη νανοϊατρική και την επιστήμη μηχανικών. Επίσης χρησιμοποιούνται ποικίλες αναλυτικές μέθοδοι και πειραματικά εργαλεία (σύνθεση και αυτοοργάνωση των συστημάτων, μικροσκοπία, διάθλαση ακτίνων Χ κ.ά.), σε συνδυασμό με αναλυτική θεωρία (στατιστική μηχανική κ.ά.) και υπολογιστικές μεθόδους (multi-scale προσομοιώσεις, κ.ά.).

Σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη εφαρμογών και παροχή υπηρεσιών υγείας όπως:

Στοχευμένης αποδέσμευσης ενεργών συστατικών που επιτρέπουν την συσσώρευση του φαρμάκου αποκλειστικά στους πάσχοντες ιστούς / όργανα.

Μερικής ή ολικής αντικατάστασης ή ανανέωσης ιστών όπως οστών, χόνδρων, δέρματος αγγείων, κ.α. για την αντιμετώπιση ασθενειών ή ατυχημάτων.

Παραγωγής βιοαισθητήρων για ανίχνευση βιο-μορίων ή βιολογικών διεργασιών, με στόχο την πρόληψη ή και έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών (biosensors).

Ιn-vivoκαι in-vitroδιάγνωσης για την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση ασθενειών.

Απεικονιστικών μεθόδων για την απεικόνιση του ανθρώπινου σώματος που είναι ασφαλείς γρήγορες και μη επεμβατικές (non-invasive) και in-vivoαπεικόνισης βασισμένης σε νανοϋλικά με υπερπαραμαγνητικές, οπτικές (φθορίζουσες), μεταλλικές ή και ημιαγώγιμες ιδιότητες.

Κατασκευής διαγνωστικών μέσων, συσκευών, χειρουργικών εργαλείων.

HΝανοβιοτεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και παρόλο που δεν βρίσκεται σε στάδιο ωριμότητας όπως άλλες τεχνολογίες του τομέα, υπάρχει ήδη σημαντικός αριθμός προιόντων στην παγκόσμια αγορά, τα οποία αφορούν κυρίως βιοϊατρικές εφαρμογές. Στην Ελλάδα εκδηλώνεται μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον που εστιάζεται κατά κύριολόγο σε Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Κέντρα. Η επιχειρηματική διείσδυση είναι σχετικά χαμηλή ωστόσο πρέπει να σημειωθεί η παρουσία ενός μικρού οικοσυστήματος καινοτόμων και εξειδικευμένων επιχειρήσεων, με ισχυρό γνωσιακό υπόβαθρο και εξωστρεφή προσανατολισμό, καθώς και η ύπαρξη του clusterHbio, το οποίο αποτελείται από μία ομάδα επιχειρήσεων στον χώρο της Βιοτεχνολογίας, των Βιο-υλικών,της Διαγνωστικής, των Ιατρικών συσκευών και της Φαρμακευτικής ανακάλυψης και χορήγησης

Η αγορά που αναδεικνύεται περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την κατασκευή συσκευών πουυποκαθιστούν τον άνθρωπο σε εφαρμογές μεγάλης δυσκολίας ή επικινδυνότητας, όπου οι συνθήκες λειτουργίας δεν είναι πάντοτε εύκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια, όπως δραστηριότητες εξερεύνησης αφιλόξενων για τον άνθρωπο περιβαλλόντων, εντοπισμός βλαβερών για τον άνθρωπο ουσιών. Επιπλέον, αυτόνομα νανο-ρομποτικά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικές εφαρμογές, όπως π.χ. μικροεπεμβάσεις, στοχευμένη φαρμακευτική χορήγηση, διάγνωστική ενδοσκόπιση, αντιμετώπιση καρκινικών κυττάρων και μη-εγχειρίσιμων όγκων

Νανο-ρομπότ, που ήδη αναπτύσσονται εργαστηριακά, θα μπορούν να κινηθούν μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να διακρίνουν μεταξύ των διαφορετικών τύπων κυττάρων ελέγχοντας τα επιφανειακά τους αντιγόνα, ενώ όταν η εργασία τους ολοκληρωθεί, θα αποβάλλονται από το σώμα μέσω των φυσικών οδών. Μέσω των νανορομπότ μπορεί να εγκατασταθεί ένα πλήρες δίκτυο πλοήγησης στο ανθρώπινο σώμα, επιτρέποντας στον γιατρό να παρακολουθήσει τις διάφορες υπό εξέταση περιοχές με υψηλή ακρίβεια θέσης. Παραδείγματα μικρο- ρομποτικών συστηματικών που έχουν ήδη κατασκευαστεί είναι τα έξυπνα χάπια, όπως τα ρομποτικά ενδοσκόπια της γαστρικής κοιλότητας σε μορφή χαπιού και τα μικρο-ρομπότ με λειτουργικό κάλυμμα για εύκολη εναπόθεση φαρμάκου.

Τελειώνοντας επειδή είμαστε «υποψιασμένοι» η απορία μας, η ερώτησή μας αλλά και η διαπίστωση μας είναι:

1) Αν δεν αναλάβουμε εμείς δεν θα υπάρξει κενό που θα καλυφθεί απο άλλη χώρα;;;

2) Η φυγή εγκεφάλων (braindrain) στο εξωτερικό πως θα ανακοπεί;;;

3) Το ποσό είναι αστρονομικό, ιδίως για την υπερχρεωμένη Ελλάδα με πάνω από 15 δισ. ευρώ κόστισε η φυγή των επιστημόνων την περίοδο 2008-2016. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Παιδείας, με τίτλο «Η στρατηγική της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, 2016-2020», οι τακτικοί φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 στα πανεπιστήμια ήταν 180.480 και στα ΤΕΙ 99.391, συνολικά 279.871. Με βάση το κόστος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επί του ΑΕΠ (0,54%) η δαπάνη ανά φοιτητή ΑΕΙ (δηλαδή, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ) ανέρχεται σε 3.571 ευρώ ετησίως. Το συνολικό κόστος σπουδών για κάθε πτυχιούχο στις 17.855 ευρώ προκύπτει αν πολλαπλασιάσουμε την ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή επί έτη, που αποτελεί τον μέσον όρο φοίτησης.Αποσβένονται τα 100-160 εκατ. eυρώ ναί ή όχι ;;;

4) Εχετε κάνει συμφωνία να «εκχωρήσετε» την μονάδα ακτινοβολίας του CERN σε καμμιά SIEMENS ή άλλο πολυεθνικό όμιλο ;;;

5) Στην Ελλάδα η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν θα προχωρήσει με παιδιά του «κομματικού σωλήνα» ή «πολιτικούς» που το μόνο που σκέφτονται είναι το πολιτικό τους αύριο ή την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Πηγές

1. ΣΕΒ-Σύγχρονες Επιχειρήσεις, Σύγχρονη Ελλάδα – Νανοτεχνολογία Ενημερωτικό Δελτίο-2013        

2. Κώστας Φουντάς, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN

3. ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος: Δεν περιμένουμε αποτελέσματα πριν από το 2023

4. Γεώργιος Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δημόκριτος του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

 

 

 

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040