Aχμέτ Αλτάν, από τις τουρκικές φυλακές: «Δεν θα δω ξανά τον κόσμο» Γράφει ο φίλος από το Λένινγκραντ

Aχμέτ Αλτάν, από τις τουρκικές φυλακές: «Δεν θα δω ξανά τον κόσμο»  Γράφει ο φίλος από το Λένινγκραντ

Aχμέτ Αλτάν, από τις τουρκικές φυλακές: «Δεν θα δω ξανά τον κόσμο»

Γράφει ο φίλος από το Λένινγκραντ

Ο Αχμέτ Αλτάν είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μυθιστοριογράφους της Τουρκίας. Ο αδελφός του Μεχμέτ Αλτάν είναι καθηγητής Οικονομικών. Η Νασλί Ιλιτσάκ είναι μια πολύ γνωστή δημοσιογράφος. Αυτοί και άλλοι τρεις εργαζόμενοι στην ραδιοτηλεόραση συνελήφθηκαν για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Η κατηγορία ήταν ότι οι δύο αδελφοί Αλτάν εμφανίστηκαν στο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ιλιτσάκ μια μέρα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στον Ερντογάν. Οι εισαγγελείς απήγγειλαν την κατηγορία ότι οι κατηγορούμενοι έδωσαν «υπόγεια μηνύματα» για τη στήριξη του πραξικοπήματος της επόμενης ημέρας. Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους και αποφάσισε ότι «δεν μπορεί να συλληφθεί κανείς με βάση τέτοια αποδεικτικά στοιχεία». Αυτή η απόφαση προκάλεσε μεγάλη αισιοδοξία στους συνηγόρους και στους κατηγορούμενους. Η δίκη τους έγινε το Φεβρουάριο του 2018.

Στις 16 Φεβρουαρίου απαγγέλθηκε η απόφαση. Λίγες μέρες μετά ο Αχμέτ Αλτάν κατάφερε να στείλει παράνομα ένα σύντομο άρθρο του σχετικά με τις μεγάλες αυτές στιγμές για τον ίδιο, της αναμονής της απόφασης, στην NewYorkTimes. Ο συγγραφέας αυτός σχετικά πρόσφατα είχε γράψει ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Σαν ένα τραύμα από ξίφος». Η πλοκή του έργου εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ένας από τους πρωταγωνιστές έχει συλληφθεί και στην αίθουσα του δικαστηρίου περιμένει την απόφαση. «Το χάσμα ανάμεσα στην στιγμή» γράφει στο βιβλίο του ο Αλτάν, « που η μοίρα ενός προσώπου αλλάζει και στη στιγμή που αυτό το πρόσωπο το συνειδητοποιεί του φαίνεται ότι είναι η πιο τραγική και η πιο τρομακτική πτυχή της ζωής του». Το άρθρο του Αλτάν στην αμερικάνικη εφημερίδα καταλήγει περιμένοντας αυτή τη στιγμή της απόφασης.

«Θυμάμαι αυτές τις προτάσεις και ανατριχιάζω. Ζω αυτό που έγραψα στο μυθιστόρημα. Πριν αρκετά χρόνια καθώς περιπλανιόμουνα στην αχαρτογράφητη, αινιγματική και ομιχλώδη περιοχή, όπου η λογοτεχνία αγγίζει την ζωή εγώ συναντούσα την ίδια μου την μοίρα αλλά δεν κατάφερνα να το κατανοήσω. Είμαι τώρα υπό σύλληψη όπως ο πρωταγωνιστής μου. Περιμένω την απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον μου όπως είχε κάνει αυτός. Η ζωή μου μιμείται το μυθιστόρημά μου.

Τι άλλο που έγραψα θα γίνει αλήθεια; Αισθάνομαι ότι έχω συρθεί σε μια δίνη όπου το μυθιστόρημά μου και η ζωή μου έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια, όπου ό,τι είναι πραγματικό και ό,τι έχει γραφτεί μιμούνται το ένα το άλλο. Τι είδους μοίρα είχα διαλέξει για τον πρωταγωνιστή μου; Ποια ήταν η τύχη του;

Ξαφνικά ακούω τις αρβύλες των δεσμοφυλάκων. «Έλα», λέει μια φωνή, «η απόφαση έχει ληφθεί». Αμέσως θυμάμαι: ο πρωταγωνιστής μου είχε κριθεί ένοχος- αυτή τη μοίρα είχα διαλέξει εγώ για αυτόν.

Κατανοώ ότι κι εγώ επίσης θα καταδικαστώ γιατί έτσι είναι αυτό που έγραψα. Οι δεσμοφύλακες μας οδηγούν πάνω. Μπαίνουμε στην αίθουσα και καθόμαστε στο εδώλιο. Οι δικαστές έρχονται κι αυτοί και φορούν τις μαύρες ρόμπες που είχαν αφήσει στις καρέκλες του.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, με μάτια κρυμμένα πίσω από πρησμένα βλέφαρα διαβάζει την απόφαση:

«Ισόβια δεσμά, χωρίς δικαίωμα έφεσης».

Θα περάσουμε το υπόλοιπο της ζωής μας μόνοι σε ένα κελί που έχει τρία μέτρα μήκος και τρία μέτρα πλάτος. Θα μας πηγαίνουν στην αυλή για να δούμε τον ήλιο μία ώρα την ημέρα. Ποτέ δεν θα μας απαλλάξουν και θα πεθάνουμε σε ένα κελί φυλακής.

Αυτή είναι η απόφαση. Απλώνω μπροστά τα χέρια μου. Μου βάζουν χειροπέδες. Δεν θα ξαναδώ τον κόσμο ξανά. Δεν θα ξαναδώ ποτέ τον ουρανό χωρίς την κορνίζα των τοίχων της φυλακής.

Βαδίζω στον Άδη. Βαδίζω μέσα στο σκοτάδι σαν ένας θεός που είχε γράψει από πριν την μοίρα του. Ο πρωταγωνιστής μου κι εγώ εξαφανιζόμαστε μέσα στο σκοτάδι μαζί».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040