Καταστροφική Σεισμική Δόνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίκεντρο τη Ρώμη, Σχέδιο β

Καταστροφική Σεισμική Δόνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίκεντρο τη Ρώμη, Σχέδιο β

Καταστροφική Σεισμική Δόνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίκεντρο τη Ρώμη

το σχόλιο του Σχεδίου Β

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πια το ίδιο με αυτό που ήταν μέχρι πριν δύο χρόνια. Το καλοκαίρι του 2016 η Βρετανία με δημοψήφισμα αποφάσισε το Brexit. Τις μέρες μας, άνοιξη του 2018, όλοι οι περιβόητοι «πυλώνες» της ΕΕ κλονίζονται στην Ιταλία, με την προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά.

Τη Δευτέρα το βράδυ η HuffingtonPostItaly δημοσίευσε ένα σχέδιο της συμφωνίας συνεργασίας των δύο κομμάτων για τα «ειδικά τεχνικά μέτρα» προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποχώρηση από το ευρώ και την ανάκτηση της «νομισματικής κυριαρχίας». Το σχέδιο αυτό της Δευτέρας, μαζί με δηλώσεις των δύο κομμάτων που έγιναν χθες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Την «επιστροφή στο προ-Μάαστριχτ περιβάλλον, όταν τα ευρωπαϊκά κράτη κινούνταν με τους γνήσιους στόχους της ειρήνης, αδελφοσύνης, συνεργασίας και αλληλεγγύης». Όπως είναι γνωστό η συμφωνία του Μάαστριχτ του 1992 είναι η βάση για τη συγκρότηση του ευρώ και τους αυστηρούς κανόνες για την δημοσιονομική πολιτική των μελών.

Το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μη αξιολογήσει τον δανεισμό της Ιταλίας, που έχει φτάσει στα 250 δις δολάρια, 130% του ΑΕΠ, που θα είχε σαν αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από την τελευταία φάση της Ποσοτικής Χαλάρωσης.

Την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τον διαχωρισμό του παραδοσιακού δανεισμού από τις κερδοσκοπικές δανειακές δραστηριότητες.

Την προστασία των μικρών επιχειρήσεων από την «αποδέσμευση των ωρών εργασίας, την ταχεία εξάπλωση των μεγάλων επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο και την εφαρμογή της οδηγίας Μπόλκενσταιν για την κατάργηση κάθε ελέγχου στην εσωτερική αγορά».

Το εγγυημένο κατώτατο εισόδημα για τους Ιταλούς, περικοπές στους άμεσους φόρους, κατάργηση της μεταρρύθμισης στο καθεστώς των συντάξεων του 2011 - μέτρα σε πλήρη σύγκρουση με τη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης.

Την άμεση απόσυρση από της ΕΕ από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία.

Όπως είναι αναμενόμενο οι «αγορές» αντέδρασαν σε αυτές τις θέσεις. Το επιτόκιο στα δεκαετή ιταλικά ομόλογα ανέβηκε κατά 6 μονάδες βάσης, το χρηματιστήριο έπεσε 0,4%, τα σπρεντ με τη Γερμανία ανέβηκαν κατά 8 μονάδες βάσης. Και – όπως είναι αναμενόμενο για πολλούς – οι δηλώσεις της Τετάρτης των δύο κομμάτων είχαν αρκετό νερό στο κρασί σε σχέση με το σχέδιο που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα.

Η Λέγκα του Βορρά είναι ένα ακροδεξιό κόμμα με ρατσιστικά στοιχεία. Τα 5 Αστέρια είναι ένα κίνημα με απροσδιόριστες βάσεις, ευμετάβλητο και ρέπον στη δημαγωγία. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι κατά γράμμα η συμφωνία, εφόσον τελικά επιτευχθεί, μεταξύ των δύο κομμάτων. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια σημεία της τελικής συμφωνίας, εφόσον γίνει, θα εφαρμοσθούν στην πράξη

Το σίγουρο είναι ότι η σεισμική ακολουθία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη έχει αρχίσει. Κι ότι μετά τη Ρώμη κι άλλες εστίες είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν.

Η Ελλάδα είναι σημείο τριβής των μεγάλων τεκτονικών πλακών, είναι μια από τις πιο ευαίσθητες ευρωπαϊκές χώρες στα σεισμικά κύματα. Καιρός είναι να σπάσει η ιδεολογική τρομοκρατία του ευρώ και των Βρυξελλών. Καιρός είναι να σταματήσει η κακομοιριά και ο εξευτελισμός των δυνάμεων που αναζητούν άλλες επιλογές από την κυρίαρχη, με την πολυδιάσπασή τους, την αποδυνάμωση και την απαξίωσή τους, την εξέλιξή τους σε αξιολύπητες θρησκευτικές αιρέσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040