Airbnb και ανάπτυξη, ένα βήμα μπρός δύο βήματα πίσω ή αλλιώς Barwoman ή Σερβιτόρος, του Γ. Περάκη

Airbnb και ανάπτυξη, ένα βήμα μπρός δύο βήματα πίσω ή αλλιώς Barwoman ή Σερβιτόρος, του Γ. Περάκη

Airbnb και ανάπτυξη, ένα βήμα μπρός δύο βήματα πίσω ή αλλιώς Barwoman ή Σερβιτόρος

Το Airbnb πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρνει σε επικοινωνία τον εκμισθωτή με τον πελάτη, ενώ είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για την διαικπεραίωση της διαδικασίας της κράτησης. Η συναλλαγή, κατά την οποία ο επισκέπτης πληρώνει το εκάστοτε ποσό με πιστωτική ή άλλη κάρτα, γίνεται μέσω της πλατφόρμας. Η Airbnb προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων (διαμέρισμα, κάστρο, βίλα κ.α.). Το εύρος των τιμών ποικίλλει σημαντικά, όπως και η τοποθεσία του καταλύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα, είναι εγγεγραμμένα καταλύματα σε περισσότερες από 34.000 πόλεις και 191 χώρες (Ιούνιος 2016). Τα έσοδα της εταιρίας προέρχονται από το ποσοστό που κρατάει εκείνη από κάθε κράτηση που γίνεται, η Airbnb κρατά το 10% (το 3% από τον ιδιοκτήτη και το υπόλοιπο από τον ενοικιαστή).

Είναι αναγκαίοι κάποιοι υπολογισμοί για να δούμε γιατί πράγμα μιλάμε:

vΕάν η πληρότητα για κάθε ακίνητο δηλαδή για κάθε καταχώριση υπολογίζεται σε 48.6% εκτιμάται ότι το μέσο εισόδημα για κάθε καταχώρηση ανέρχεται σε 753 ευρώ ανά μήνα με περίπου 177 διαμονές ανά έτος.

vΥπάρχει βέβαια και η περίπτωση των καταχωρήσεων που έχουν μικρότερη πληρότητα της τάξης του 29,6% με μέσω ετήσιο εισόδημα 466 ευρώ ανά μήνα.

Σύμφωνα με την εταιρεία Cowen θα γίνονται καθημερινά 500 εκατ. διανυκτερεύσεις στο κόσμο μέχρι το 2020 και ένα δισεκατομμύριο διανυκτερεύσεις μέχρι το 2025.

Η πιο δημοφιλής περιοχή της Αθήνας είναι το Κουκάκι. Υπάρχουν μάλιστα και «επενδυτές» που αγόρασαν παλιά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, προχώρησαν σε κάποιες εργασίες ανακαίνισης και ξεκίνησαν να τα μισθώνουν μέσω της εν λόγω διαδικτυακής πλατφόρμας. Ελληνες, αλλά κυρίως ξένοι «επενδυτές», αγόρασαν ακίνητα σε περιοχές όπως Κουκάκι Πλάκα-Ψυρρή, Γκάζι, Εξάρχεια, μεγάλης παλαιότητας προκειμένου να επωφεληθούν αυτής της νέας τάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η Airbnb, η πιο γνωστή πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης ακινήτων, φιλοξενεί περίπου 2.500 καταχωρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Συνολικά στη χώρα μας ενοικιάζονται γύρω στα 30.000 σπίτια μέσω του διαδικτύου.Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι απλοί ιδιοκτήτες ακινήτων μετατρέπονται εν μία νυκτί σε ξενοδόχους νοικιάζοντας τα σπίτια τους για λίγες ημέρες σε τουρίστες. Από τις αρχές του 2017 τα ενοικιαζόμενα μέσω του Airbnb σπίτια στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 500%. Σήμερα, 558 άτομα στην Αθήνα διαχειρίζονται πάνω από ένα ακίνητο στο Airbnb.

Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μόνο την περίοδο 2013-2014 το Airbnb δημιούργησε στην πρωτεύουσα πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αυτή είναι η «light» και η επιφανειακή εκδοχή του φαινομένου του «sharing economy ortourism)» (οικονομία διαμοιρασμού ή τουρισμού), «αυτός ο «ατιμούλικος» ο λαικός και παγκοσμοποιημένος καπιταλισμός, έχει ταλέντο στις ονοματοδοσίες που θυμίζουν Στάρ Τρέκ και Σαϊεντολογία».

Υπενθυμίζεται ότι από τον Νοέμβριο του 2015 απελευθερώθηκε στην Ελλάδα η βραχυπρόθεσμη εκμίσθωση ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ 94Α/2015 επιτρέπεται η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτου σε ιδιώτες χωρίς την έκδοση Ειδικού Σήματος ΕΟΤ.Πριν από τον εν λόγω ΦΕΚ το διάστημα βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης οριζόταν στους τρεις μήνες.

Κοινωνικές παρενέργειες και συνέπειες

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που παρασύρονται από αυτή τη μόδα και πιστεύοντας ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερα χρήματα μέσω Airbnb, ζητούν από τους υπάρχοντες μισθωτές τους να τους δώσουν περισσότερα χρήματα για το χώρο που νοικιάζουν ή προχωρούν ακόμη και σε εξώσεις, προκειμένου να μισθώνουν το ακίνητο βραχυπρόθεσμα. Δειγματοληπτικά οι επιδράσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας:

vΣτα Χανιά, όπου οι καταχωρήσεις στην Airbnb αυξήθηκαν από 800 σε 1.600, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακίνητα για μακροπρόθεσμες μισθώσεις.

vΣτη Μύκονο, η Airbnb ανακοίνωσε ότι συγκαταλέγεται στους 20 κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ευρώπης. Τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των κρατήσεων. Η ζήτηση για σπίτια και διαμερίσματα είναι τεράστια. Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αποσύρει τα διαμερίσματά τους από την αγορά ενοικιαζόμενων κατοικιών προκειμένου να τα προσφέρουν σε τουρίστες στην Airbnb». Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Deutsche Welle «σε ελληνικούς τουριστικούς τόπους οι τιμές των ενοικίων εκτινάσσονται εξαιτίας της Airbnb. Οι ντόπιοι μένουν στο περιθώριο», επισημαίνει το ρεπορτάζ αναφέροντας το παράδειγμα της Ρ. Χατζηδημητρίου, η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εργασία της ως δασκάλας μουσικής σε σχολείο της Μυκόνου επειδή της ήταν αδύνατο να καλύψει τα έξοδα του ενοικίου δεδομένου ότι η πρώην δασκάλα μουσικής έπρεπε να δαπανά 500 από τα 600 ευρώ του συνολικού της εισοδήματος για το ενοίκιο ώσπου αποφάσισε να παραιτηθεί και να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου εργάζεται ευκαιριακά ως τραγουδίστρια σε μπαρ. Το Spiegel Online σημειώνει ότι «η ιστορία της Ρ. Χατζηδημητρίου δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση».

vΣτη Κέρκυρα, στα ύψη έχουν πάει τα ενοίκια στην καθώς σύμφωνα με τους μεσίτες περισσότερα από 2.500 διαμερίσματα μέσα στη «Χώρα» αλλά και στα προάστια της διατίθενται μόνο μέσω Airbnb. Τα ελάχιστα εναπομείναντα διαμερίσματα δίνονται προς μόνιμη ενοικίαση σε τιμές απαγορευτικές, με τις γκαρσονιέρες να αγγίζουν τα 400 ευρώ ενώ τα τριάρια και τα τεσσάρια διαμερίσματα να ξεκινούν από 600 με 700 ευρώ και να φτάνουν ακόμη και τα 1.000 ευρώ εάν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ αν είναι νεόδμητο κτίσμα, ένα διαμέρισμα των 100 τετραγωνικών μέτρων μέσα στην πόλη της Κέρκυρας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.500 ευρώ ενοίκιο το μήνα. Οι «τρελές» αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων κατάφεραν να απομακρύνουν φέτος εκατοντάδες φοιτητές από το νησί, που είτε αποχώρησαν απογοητευμένοι από τον πρώτο μήνα των σπουδών τους, είτε συμβιβάστηκαν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, με τη συμφωνία όμως με τον ιδιοκτήτη να φύγουν από το διαμέρισμα μόλις ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, λίγο πριν το Πάσχα δηλαδή λίγο πριν την εξεταστική τους. Μεγάλο πρόβλημα λόγω των ενοικίων που έπιασαν πλέον «ταβάνι» αντιμετώπισαν και οι νεοφερμένοι εκπαιδευτικοί που επέλεξαν ή να μένουν μακριά από την πόλη, σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό, ή γύρισαν πίσω «άπραγοι» μένοντας ακόμη μία χρονιά στην ανεργία. Οσο για τους νέους γιατρούς, πολλοί από αυτούς επέλεξαν να κάνουν την ειδικότητά τους σε άλλα νοσοκομεία της χώρας όπου θα μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά. Ανεπηρέαστοι από την όλη κατάσταση δεν θα μπορούσαν να μείνουν ούτε οι μεσίτες του νησιού, που όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είδαν τον τζίρο τους να πέφτει τα δύο τελευταία χρόνια, κατά 80%», καθώς το μόνο αντικείμενο που έχουν είναι πλέον η ακριβή πώληση και όχι η ενοικίαση των διαμερισμάτων. Από τη μεριά τους, οι Κερκυραίοι έχουν πέσει στην απόλυτη «φρενίτιδα» και το έχουν «ρίξει» στις ανακαινίσεις και στις πρόχειρες επιπλώσεις των σπιτιών τους προκειμένου να τα διαθέσουν στους τουρίστες μέσω Airbnb και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, μαζεύουν τα ρούχα τους και μένουν στα μακρινά χωριά τους, προκείμενου να διαθέσουν ακόμη και το κρεβάτι που κοιμούνται στο «χρυσό» τουρίστα του Airbnb.

vΣτην Αθήνα, ηAirbnb «εξαφανίζει» τα διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και αυξάνει τα ενοίκια απο 10% έως 40% αλλά και στη Θεσσαλονίκη ως Πίνακας 1:

Πίνακας 1: Αύξηση των ενοικίων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Περιοχή Πρίν απο την ανάπτυξη του AIRBNB Μετά απο την ανάπτυξη του AIRBNB Ποσοστό αύξησης
Νέος Κόσμος 220,00 250,00 13,64%
Κουκάκι 270,00 300,00 11,11%
Αμπελόκηποι 280,00 350,00 25,00%
Πετράλωνα 210,00 250,00 19,05%
Κολωνάκι 600,00 700,00 16,67%
Θεσσαλονίκη 320,00 350,00 9,38%
Ηράκλειο 270,00 300,00 11,11%
Μύκονος 600,00 1.000,00 66,67%

vΤο φαινόμενο που θέλει ολόκληρα τετράγωνα να μην προσφέρονται πια σε κατοίκους της πόλης αλλά να γίνονται μόνιμα τουριστικά καταλύματα αυξάνει ραγδαία τους επισκέπτες της Αθήνας και ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ μαζικά κύματα τουριστών τα οποία η πόλη δεν μπορεί να διαχειριστεί. Η βίαιη τουριστικοποίηση ιστορικών συνοικιών και ο αφανισμός των ντόπιων θα αλλοιώσει τον πολιτισμικό χαρακτήρα περιοχών της Αθήνας και ίσως τελικά βλάψει τον τουρισμό.

Κοινωνικά συμπεράσματα

1) Οι ντόπιοι μένουν στο περιθώριο

2) Το Airbnb «διώχνει» φοιτητές, εκπαιδευτικούς και γιατρούς από τους τουριστικούς προορισμούς.

3) Κίνδυνος βίαιης αλλαγής του πολιτισμικού χαρακτήρα των περιοχών.

Οικονομικές παρενέργειες και οι συνέπειες:

  • Σύμφωνα με μελέτες στις ΗΠΑ, κάθε αύξηση 10% στην προσφορά της Airbnb οδηγεί σε 0,35% μείωση στα μηνιαία έσοδα ανά δωμάτιο ξενοδοχείου.
  • Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton με τίτλο «Λειτουργία και επίδραση της Οικονομίας Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», μόνο το 2014 «χάθηκαν» φόροι ύψους 350 εκατ. ευρώ και 15.000 θέσεις εργασίας, εξαιτίας της λειτουργίας των άτυπων τουριστικών καταλυμάτων.
  • Σύμφωνα με μελέτη επιπτώσεων για την λειτουργία και την επίδραση της Οικονομίας του Διαμοιρασμού στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ελλάδας, τον Σεπτέμβριο του 2015 το συνολικό μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού στον τουριστικό κλάδο της χωρας εκτιμάται από 1,38 δισ. ευρώ έως 1,46 δισ. ευρώ. Αυτό έχει οδηγήσει τα ξενοδοχειακά καταλύματα να έχουν απώλειες από τα έσοδα διαμονής 523-554 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση τα οποία όπως αναφέρει η μελέτη, εάν έμπαιναν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου, θα δημιουργούσαν περίπου 15 χιλ. νέες θέσεις εργασίας το χρόνο. Επιπροσθέτως, οι ιδιοκτήτες που παρέχουν τα σπίτια τους στην πλατφόρμα του Airbnb δεν φορολογούν τα ακίνητα τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες για τα δημόσια ταμεία ύψους 260 εκκατομυρίων ευρώ το χρόνο. Ολα τα παραπάνω, λοιπόν, σημαίνουν πως ενώ οι τουρίστες βρίσκουν μια φθηνή και σχετικά αξιόπιστη λύση για τη διαμονή τους, αυτό έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, καθώς τα χρήματα τα οποία θα πήγαιναν στα κρατικά ταμεία μέσω των φόρων, καταλήγουν πλέον σε αφορολόγητους ιδιώτες, οι οποίοι βρίσκουν τη λύση του Airbnb ως έναν ακόμα τρόπο να αυξήσουν έστω και λίγο το εισόδημα τους. Χωρίς να εννοείται πως όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που παρέχουν τα σπίτια τους στην πλατφόρμα του Airbnb δεν τα φορολογούν, το φαινόμενο της μη φορολόγησης είναι αυτό που παρατηρείται πιο συχνά (η Airbnb, απάντησε σε όσα λέγονται και γράφονται στην Ελλάδα, χωρίς πάντως να δώσει στοιχεία για το πόσους φόρους έχουν καταβάλλει οι πελάτες της, ιδιοκτήτες σπιτιών, στο ελληνικό δημόσιο, ενώ αρνείται να δώσει τους καταλόγους με τους πελάτες της).
  • Αθέμιτος ανταγωνισμός, για κάθε πέντε ξενοδοχιακές κλίνες που προσφέρονται στην Αθήνα, άλλες τέσσερις κλίνες σε σπίτια προσφέρονται μέσω ιστοσελίδων travel housing. Η δυναμική της προσφοράς σπιτιών για διαμονή είναι τέτοια που σύντομα αναμένεται η αναλογία να γίνει 1:1. «Δεν είναι δυνατόν η μισή αγορά να λειτουργεί με προνομιακούς φορολογικούς συνετελεστές και τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωματία να επιβαρύνονται υπερβολικά». Οι διαφορές στούς φόρους:

α) Φόρος εισοδήματος: Ειδικότερα, στο ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, θα επιβληθεί το 2018 φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων ως Πίνακας 2:

Πίνακας 2: Κλιμάκια και συντελεστές φορολόγησς των ενοικίων
Κλιµάκιο εισοδήµατος (ευρώ) Φορολογικός συντελεστής % Σύνολο
Φόρος κλιµακίου (ευρώ) Εισοδήµατος (ευρώ) Φόρου (ευρώ)
12.000,00 15% 1.800,00 12.000,00 1.800,00
23.000,00 35% 8.050,00 35.000,00 9.850,00
Υπερβάλλον 45%      

Το εισόδημα απο τα ξενοδοχεία με 29% απο το πρώτο ευρώ, τα δε ενοικιαζόμενα δωμάτια το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως Πίνακας 3:

Πίνακας 3: Κλιμάκια και συντελεστές φορολόγησης για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα
Κλιμάκιο Εισοδήματος ( ευρώ) Φορολογικός συντελεστής % Σύνολο
Φόρος
κλιµακίου (ευρώ) Εισοδήματος (ευρώ) Φόρου (ευρώ)
20.000 22% 4.400 20.000 4.400
10.000 29% 2.900 30.000 7.300
10.000 37% 3.700 40.000 11.000
Υπερβάλλον 45%      

β) Φ.Π.Α.

Aπαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, (τύπου Airbnb), υπό τον όρο ότι κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δεν παρέχονται από μέρους του εκμισθωτή πρόσθετες υπηρεσίες προς τους μισθωτές.

Υπάγονται σε ΦΠΑ τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

γ) Φόρος Διαμονής:

Επιβάλλεται από την 01/01/2018 σε τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία και επιπλωμένα δωμάτια / διαμερίσματα) ανά ημερήσια χρήση δωματίου ή διαμερίσματος ως εξής:

α. στα ξενοδοχεία:

ü1-2 αστέρων 0,50 ευρώ, 3 αστέρων 1,50 ευρώ, 4 αστέρων 3,00 ευρώ, 5 αστέρων 4,00 ευρώ κ

β. στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα: 0,50 ευρώ

Εξαιρείται απο το φόρο διαμονής η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ακινήτου.

Παράδειγμα φορολόγησης μέσω airbnb, ξενοδοχείου και επιλωμένων δωματίων.

Εστω έσοδα 10.000,00 ευρώ με τιμή του δωματίου 50,00 ευρώ δηλαδή 100 διανυκτερεύσεις τότε ως Πίνακας 4:

Πίνακας 4: Φορολόγηση του εσόδου απο ενοίκια κατά τρόπο ενοικίασης
Εσοδα σε ευρώ Μέσω airbnb Ξενοδοχεία Επιλωμένα δωμάτια
Φόρος Εισοδήματος
10.000,00 1.500,00 2.900,00 2.200,00
ΦΠΑ
10.000,00 0,00 2.400,00 2.400,00
Φόρος Διαμονής:
10.000,00 0,00 Από 100,00 έως 800,00 ευρώ ανάλογα με τα αστέρια 100,00

Διεθνής εμπειρία

Μήπως είμαστε εμείς οι οπισθοδρομικοί και οι δογματικοί και ενάντια σε κάθε εξέλιξη καταθέτοντας τα προαναφερθέντα;

Το φαινόμενο βέβαια αυτό έχει ήδη παρατηρηθεί σε μεγάλες πόλεις όπως το Βερολίνο, η Ν. Υόρκη, το Παρίσι ή η Βαρκελώνη, όπου πολλά σπίτια δε διατίθενται πλέον για μόνιμους ενοικιαστές αλλά μόνο για ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού πλέον, τα 2/3 των τουριστικών προσφορών προέρχονται από την οικονομία διαμοιρασμού έναντι του 1/3 που προέρχεται από τους κλασσικούς ταξιδιωτικούς παρόχους.

No pasaran από Ν. Υόρκη, Άμστερνταμ Βερολίνο, Παρίσι και Βαρκελώνη.

Σε ορισμένες μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη και το Βερολίνο, έχει απαγορευτεί η ενοικίαση μέσω AirBNB ενώ ο Δήμος Βαρκελώνης της επέβαλε πρόστιμο «μαμούθ», ύψους 600.000 ευρώ, για διαφήμιση καταλυμάτων που δεν έχουν τη νόμιμη άδεια. Ο Δήμος του Άμστερνταμ επέβαλε στην AirBNB πρόστιμο 300.000 ευρώ

  1. 1.Η Νέα Υόρκη διώχνει την Airbnb: Στην πλειονότητα της Νέας Υόρκης, είναι πλέον παράνομο να νοικιάσετε ένα ολόκληρο διαμέρισμα σε μια πλατφόρμα όπως το Airbnb για λιγότερο από 30 ημέρες εκτός εάν ο οικοδεσπότης είναι παρών και υπάρχουν μόνο ένας ή δύο επισκέπτες. Η νομοθεσία εγκρίθηκε για να βοηθήσει την πόλη να περιορίσει τους ιδιοκτήτες και όσους αφαιρούσαν μια μόνιμη στέγη από την αγορά, εκμισθώνοντας οικιστικές μονάδες στους τουρίστες που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως οι VRBO και Airbnb. Η πρόθεση ήταν να εμποδίσει τους ιδιοκτήτες να μετατρέψουν σε παράνομα ξενοδοχεία τα διαμερίσματά τους μέσω της Airbnb. Η νομοθεσία υποστηρίχθηκε σθεναρά από το λόμπι των ξενοδόχων και των μεσιτικών γραφείων. Από τον Ιανουάριο έχουν γίνει πάνω από 2.500 επιθεωρήσεις μετά από 1.280 καταγγελίες. Κάθε πρόστιμο έφτανε τα 1.000 δολάρια. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο του 2016, πέρασε ορισμένους από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στη χώρα.
  2. 2.Το Αμστερνταμ κόβει στο μισό το όριο διανυκτερεύσεων στα σπίτια της Airbnb. Η δημοτική αρχή του Άμστερνταμ αποφάσισε να συρρικνώσει στο μισό τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα επιτρέπονται ετησίως για κάθε ενοικιαζόμενο σπίτι στην Airbnb από το 2019. Έτσι, οι ιδιοκτήτες σπιτιών στην πόλη θα έχουν το δικαίωμα να τα ενοικιάζουν στην Airbnb και τις υπόλοιπες πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού, μόνο για 30 διανυκτερεύσεις το χρόνο έναντι 60 που ισχύει σήμερα. Οπως επισημαίνεται, ο μέσος ιδιοκτήτης στην πόλη αποκομίζει λιγότερα από 4.000 ευρώ ετησίως από την ενοικίαση μέσω Airbnb, καταφέρνοντας να διαθέσει το σπίτι του σε τουρίστες λιγότερες από 3 ημέρες το μήνα κατά μέσο όρο.
  3. 3.Βρυξέλλες «ξενοδοχειακός» φόρος σε όσους νοικιάζουν μέσω AirBnb. Από 1η Φεβρουαρίου, όσοι νοικιάζουν στην περιοχή των Βρυξελλών μέσω της πλατφόρμας του AirBnb καλούνται να καταβάλουν φόρο αντίστοιχο με αυτόν των ξενοδοχειακών μονάδων. Είναι πάντως γεγονός πως από τις 7.000 καταχωρήσεις εντός της σελίδας της AirBnb που αφορούν τις Βρυξέλλες, λιγότερες από 2.000 είναι δηλωμένες επισήμως στους αντίστοιχους δήμους.
  4. 4.Στο Παρίσι, τη μεγαλύτερη αγορά της Airbnb στην Ευρώπη, το ετήσιο όριο διανυκτερεύσεων είναι 120, με τάση μείωσης των διανυκτερεύσεων.
  5. 5.Στη Βαρκελώνη γίνονται προσπάθειες να περιορισθεί η αύξηση των ενοικιαζόμενων σπιτιών σε πλατφόρμες όπως η Airbnb.
  6. 6.Στο Βερολίνο μετά από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται άδεια για την τουριστική μίσθωση ενός ολόκληρου διαμερίσματος της Airbnb από τουρίστες με ανώτατο όριο τις 60 διανυκτερεύσεις.

Πολιτικά συμπεράσματα

Η πρώτη καταστροφή της Αθήνας: Η Αθήνα καταστράφηκε όταν ο «εθνάρχης» Κ. Καραμανλής ως υπουργός Δημοσίων Εργων και αργότερα ως πρωθυπουργός (1995-1963) προωθώντας ουσιαστικά και χωρίς όρια το σύστημα της αντιπαροχής. Τα όρια της Αθήνας δεν ήταν και δεν είναι βεβαια τέτοια που να δεχτούν 5 εκ. κόσμο. Αλλά ακόμη και οι πολυκατοικίες που χτίστηκαν θα μπορούσαν φυσικά να είναι αλλιώς. Υπάρχουν και αλλού πολυκατοικίες και δεν είναι στο χάλι των δικών μας. Υπάρχουν και στην Αθήνα ακόμη κάποιες λίγες. Αντί όμως να ακολουθηθεί η γραμμή των πολυκατοικιών Μπαουχάους ή άλλων που είχαν μια ανθρώπινη αισθητική (τέτοιες είχαν αρχίσει να χτίζονται από το ’30 και στην Αθήνα π.χ. Μπλέ Πολυκατοικία στα Εξάρχεια κ.α.), άφησαν με τις λαμογιές και τις γνωστές συνδιαλλαγές που σφράγισαν τόσα χρόνια την συμπεριφορά των δύο αστικών πολιτικών δυνάμεων (ΕΡΕ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ που έγιναν μετά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) να καταστραφεί η Αθήνα.

Η δεύτερη καταστροφή της Αθήνας αλλά και των τουριστικών περιοχών: Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη δραστική μείωση της βραχυγχρόνιας μίσθωσης, τότε η καταστροφή θα είναι τελειωτική, με τις βαρύτατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες υποβαθμίζοντας το τουριστικό μας προιόν, σε τριτοκοσμική τουριστικά χώρα.

Υπεύθυνη θα είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Γιάννης Περάκης

 

Οικονομολόγος

 

 

ΠΗΓΕΣ:

 

1) Spiegel Online: Οι επιπτώσεις του Airbnb στην Ελλάδα

2) Deutsche Welle

3) Νewsbeast

4) shutterstock in.gr18/04/2018

5) FORTUNEGREECE. COM

6) ΑΠΕ-ΜΠΕ

7) www. lifo. gr 30/09/2017

8) Newsville11/01/2018

9) tornos news.gr

10) xpats. com

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040