Καθηγήτρια Walter: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι πιο εύθραυστη

Καθηγήτρια Walter: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι πιο εύθραυστη

Καθηγήτρια Walter: Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι πιο εύθραυστη

Το σχόλιό μας

Τέλη Αυγούστου το ευρωβαρόμετρο δημοσίευσε την τελευταία έρευνά του για την τοποθέτηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης ιδιαίτερα απέναντι στο ευρώ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της στην Ελλάδα, το 64% υποστηρίζουν την  « Ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ένωση με ενιαίο νόμισμα, το ευρώ», ενώ το 32% αντιτίθεται. Τα αποτελέσματα όμως αυτά τα αμφισβήτησε η StephanieWalter, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης σε μια πρόσφατη διάλεξή της οποίας τα κύρια σημεία μάλιστα δημοσίευσε  η FinancialTimes στο φύλλο της περασμένης Τρίτης. Οι βασικοί συλλογισμοί της καθηγήτριας είναι οι παρακάτω:

Πρώτο, σε μια πολύ καλή έρευνα που έγινε στην Ελλάδα πριν δύο χρόνια αναδείχτηκε ότι πάνω από το 50% των Ελλήνων θεωρούσαν λάθος ότι η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ. Μόλις το 1/3 πίστευε ότι το ευρώ δεν ήταν λάθος. Ακόμη κι από όσους επιθυμούσαν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, λιγότεροι από τους μισούς θα το επέλεγαν αν ο χρόνος γυρνούσε πίσω. Οι έρευνες της Walter έδειξαν ότι μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια η υποστήριξη στο ευρώ έχει μειωθεί κατά 10%. Σύμφωνα με την έρευνα μόνο το 55% των Ελλήνων θα θέλαν να κρατήσουν το ενιαίο νόμισμα  στην περίπτωση που η Ελλάδα θα ήταν δυνατό να καθιερώσει την δραχμή παραμένοντας όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερο, οι ευρωπαϊστές πίστευαν ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων και η πολιτική κρίση του 2015 θα ακυρώνανε κάθε διάθεση για έξοδο από την νομισματική ένωση. Τα στοιχεία όμως της μελέτης του Πανεπιστήμιου της Ζυρίχης δείχνουν ότι οι Έλληνες έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από το ευρώ σε σύγκριση με αυτό που συνέβαινε πριν από μία διετία.

Τρίτο, η θεωρία της Walterείναι ότι ακριβώς η κρίση του 2015 έκανε σαφές στον μέσο Έλληνα ότι ήταν παρά πολύ γνωστό στους οικονομολόγους: η επιλογή για παραμονή στο ευρώ είναι επιλογή για την λιτότητα η οποία επιβάλλεται από το εξωτερικό. Πριν 15 χρόνια η σχέση αυτή ήταν λιγότερο προφανής.

Τέταρτο, με βάση τα ερωτήματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης οι τρεις  βασικότεροι λόγοι για αυτούς που υποστηρίζουν την παραμονή στο ευρώ είναι ο φόβος σχετικά με τα υλικά τους συμφέροντα, η ανησυχία  ότι η έξοδος από το ευρώ συνδέεται με την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η αγχωτική αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στην Ελλάδα εάν αποχωρούσε από το ευρώ.

«Κανένα από τα συμπεράσματα αυτά δεν σημαίνει», γράφει ο δημοσιογράφος των F.T. MatthewKlein, «κατά ανάγκη ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει σύντομα από το ευρώ. Η επίσημη θέση είναι ουσιαστικά ότι είναι αδύνατο να αποχωρήσει από το ευρώ παραμένοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αποκοπή από την Ε.Ε. είναι κάτι για το οποίο λίγοι Έλληνες ενδιαφέρονται. Οι αναλυτές όμως δεν θα πρέπει καθόλου να υπερεκτιμήσουν την ανθεκτικότητα του ενιαίου νομίσματος. Ο φόβος, αυτό είναι που του δίνει συνοχή. Αυτός ο ίδιος φόβος όμως έχει τροφοδοτήσει την έντονη δυσαρέσκεια η οποία απειλεί και σήμερα να διαλύσει το ευρώ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344