23 Οκτωβρίου, 2η ημέρα πριν τη Ρωσική Επανάσταση, του Τζον Ριντ

23 Οκτωβρίου, 2η ημέρα πριν τη Ρωσική Επανάσταση, του Τζον Ριντ

23 Οκτωβρίου, 2η ημέρα πριν τη Ρωσική Επανάσταση

Του Τζον Ριντ

Είναι μια γκρίζα μέρα για την Πετρούπολη. Γκρίζα με την έννοια του ότι κανείς δεν ξέρει αν αύριο θα είναι μια άσπρη ή μια μαύρη μέρα. Κι όχι μόνο αυτό. Υπάρχει διχασμός στην κοινωνία για το τι είναι άσπρο και τι είναι μαύρο. Άσπρο για πολλούς είναι η Επανάσταση, για πολλούς άλλους όμως αυτό είναι μαύρο. Το χρώμα των ημερών το αποδίδει πολύ εύστοχα ο πίνακας του ρώσου ζωγράφου Καντίνσκι «Γκρίζο Οβάλ» (Φωτογραφία).Δύο μέρες πριν την Επανάσταση το Σοβιέτ της Πετρούπολης εκδίδει το «Επαναστατικό Διάταγμα αριθμός 1» σε σχέση με την πρόσληψη και την απόλυση των εργατών που ανήκουν πια στη δικαιοδοσία των Σοβιέτ. Ο ανταποκριτής μας στη Μόσχα μεταδίδει:

Πετρούπολη 23 Οκτώβρη

Τη Δευτέρα στις 23 του Οκτώβρη το πρωί, πετάχτηκα μια στιγμή στα ανάκτορα του Μερένσκι, για να ιδώ τι γίνεται στο Σοβιέτ της Ρωσικής δημοκρατίας. Λυσσώδικες συζητήσεις για την εξωτερική πολιτική του Τερεσένκο. Σχόλια για το επεισόδιο Μπούρτσεφ- Βερχόβσκι. Ήταν παρόντες όλοι οι ξένοι διπλωμάτες εκτός από τον Ιταλό πρεσβευτή, για το οποίο έλεγαν, πως τσακίστηκε κυριολεχτικά σ΄ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Κάρσο…

Τη στιγμή που έμπαινα ο αριστερός εσέρος Καρέλιν διάβαζε φωναχτά το κύριο άρθρο των «Τάιμς» του Λονδίνου, στο οποίο λέγονταν: « Ο μπολσεβικισμός πρέπει να θεραπευτεί με τις σφαίρες».

Απευθυνόμενος στους καντέ, ο Καρέλιν φώναζε: «Κι αυτά πάλι δικές σας ιδέες είναι!».

Φωνές από τα δεξιά: «Ναι! Ναι!»

«Ναι, ξέρω ότι σκέπτεστε έτσι, απάντησε θυμωμένα ο Καρέλιν. Αλλά τολμείστε να τις εφαρμόσετε στην πράξη!».

Οι μπολσεβίκικες θέσεις ήταν αδειανές, αδειανές από την ίδια μέρα που άρχισε η συζήτηση του Σοβιέτ. Όταν οι μπολσεβίκοι το εγκατέλειψαν, πήραν μαζί τους όλη τη ζωντάνια. Κατεβαίνοντας προς τα κάτω σκεπτόμουν πως παρ’ όλες αυτές τις θυελλώδεις συζητήσεις, ούτε μια ζωντανή φωνή από τον πραγματικό εξωτερικό κόσμο δεν μπορεί να διεισδύσει σ’ αυτήν την ψηλή κρύα αίθουσα και ότι η Προσωρινή κυβέρνηση έσπασε τα μούτρα της στο ίδιο ακριβώς βράχο του πολέμου και της ειρήνης, που προηγούμενα σύντριψε και την κυβέρνηση του Μιλιούκοφ… Δίνοντας μου το παλτό, ο θυρωρός μουρμούρισε: «Όχι, κάτι θα γίνει με την κακόμοιρη τη Ρωσία!...Μενσεβίκοι, μπολσεβίκοι, τρουντοβίκοι… Ουκρανία, Φιλανδία, γερμανοί ιμπεριαλιστές, άγγλοι ιμπεριαλιστές… Σαράντα πέντε χρόνια ζω στον κόσμο, μα ποτέ δεν άκουσα τόσες λέξεις».

Σ΄ όλη τη λεωφόρο Νέβσκι, μέσα στην πυκνή ομίχλη, πλήθη λαού έπαιρναν, δίνοντας μάχη, τις τελευταίες εκδόσεις των εφημερίδων ή συγκεντρώνονταν στις αφίσες, προσπαθούσαν να διαβάσουν τις εκκλήσεις και τις προκηρύξεις, από τις οποίες ήταν γιομάτοι όλοι οι τοίχοι. Εδώ ήταν προκηρύξεις της Πανρωσικής Επιτροπής των Σοβιέτ, των αγροτικών Σοβιέτ, των «μετριοπαθών»- σοσιαλιστικών κομμάτων, των στρατιωτικών επιτροπών, όλοι απειλούσαν, ικέτευαν, εξόρκιζαν τους εργάτες και τους στρατιώτες να καθίσουν στα σπίτια τους και να υποστηρίξουν την κυβέρνηση.

Ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο κινούνταν συνέχεια μπρος- πίσω κορνάροντας με τη σειρήνα. Σε κάθε γωνιά, σε κάθε σταυροδρόμι συγκεντρώνονταν πυκνά πλήθη. Οι στρατιώτες κι οι φοιτητές συζητούσαν ζωηρά. Η νύχτα έπεφτε αργά, τρεμόσβηναν τα αραιά φανάρια, κυλούσαν τα ατελείωτα κύματα του λαού… Έτσι γινόταν πάντα στην Πετρούπολη στις παραμονές των ταραχών.

Το Σοβιέτ της Πετρούπολης συνεδρίαζε ολόκληρα εικοσιτετράωρα χωρίς διακοπή. Όταν μπήκα στη μεγάλη αίθουσα, ο Τρότσκι μόλις τελείωνε το λόγο του.

«Μας ρωτούν, έλεγε, αν ετοιμαζόμαστε να οργανώσουμε επίθεση. Μπορώ να δώσω καθαρή απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Το Σοβιέτ της Πετρούπολης κατανοεί, ότι έφτασε πια η στιγμή, που όλη η εξουσία πρέπει να περάσει στα χέρια των Σοβιέτ. Αυτή η αλλαγή της εξουσίας θα πραγματοποιηθεί από το Πανρωσικό συνέδριο. Αν χρειάζεται ή όχι η ένοπλη εξέγερση, θα εξαρτηθεί από κείνους, που θέλουν να ματαιώσουν το Πανρωσικό συνέδριο.

Είναι φανερό, ότι η κυβέρνησή μας, που αποτελείται από τα πρόσωπα του προσωρινού Υπουργικού Συμβουλίου, είναι μια κυβέρνηση θλιβερή και ανήμπορη, που περιμένει μόνο το σκουπόξυλο της ιστορίας για να παραχωρήσει τη θέση της στην αληθινή εξουσία. Εμείς όμως ακόμα και τώρα, ακόμα και σήμερα, προσπαθούμε ν’ αποφύγουμε τη σύγκρουση. Ελπίζουμε ότι το Πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ θα πάρει στα χέρια του την εξουσία, που θα στηρίζεται στην οργανωμένη ελευθερία όλου του λαού. Αν όμως η κυβέρνηση θελήσει να εκμεταλλευθεί αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα των 24, των 48 ή των 72 ωρών, που τη χωρίζει ακόμα από το θάνατό της, για να επιτεθεί ενάντια μας, τότε εμείς θ’ απαντήσουμε με αντεπίθεση. Στο χτύπημα – με χτύπημα, στο σίδερο – με ατσάλι!».

Κάτω από θύελλα χειροκροτημάτων ο Τρότσκι ανακοινώνει, ότι οι αριστεροί εσέροι συμφώνησαν να στείλουν τους αντιπροσώπους τους στη Στρατιωτική – Επαναστατική επιτροπή.

Επιμέλεια : ο φίλος από το Λένινγκραντ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344