Να λυθεί πολιτικά η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, του Γ. Περάκη

Να λυθεί πολιτικά η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή, του Γ. Περάκη

Να λυθεί πολιτικά η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή

    Ο υπουργός να εισηγηθεί χάρη στον πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ότι δεν λύεται κόπτεται.1

 

Ο εισαγγελέας κ. Γεώργιος Γεράκης, ο οποίος τελεί  υπο πειθαρχική δίωξη για την υπόθεση Siemens, είναι μάλιστα ο δεύτερος εισαγγελικός λειτουργός που εμπλέκεται στην υπόθεση της Siemens και έκανε αρνητική εισήγηση για την αποφυλάκιση της Ηριάννας και του Περικλή. Ο πρώτος ήταν ο Ιωάννης Προβατάρης που στις 17//07/21017 εισηγήθηκε την παραμονή τους στη φυλακή. Εκτός από την εμπλοκή του στην υπόθεση της Siemens ήταν και αυτός που είχε προτείνει την αποφυλάκιση των Μιχαλολιάκου και Παππά της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης 2.

Η παράθεση των αιτιάσεων του εισαγγελέα κ. Γεώργιο Γεράκη για την υπόθεση Siemens, αλλά και οι διάλογοι εντός της αίθουσας του διακστηρίου, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Αλλωστε και μόνο η παράθεσή τους το αποδεικνύει:

  1.  Η πρόεδρος της έδρας σημείωσε πως η Ηριάννα με άδειες μπορεί να συνεχίζει το διδακτορικό της, με την καθηγήτριά της να αντιτείνει ότι συμμετέχει σε έρευνα αμείβεται και είναι απαραίτητη η παρουσία της.
  1.  Απο τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης,  τα κυριώτερα σημεία:
  • Η ΓΑΔΑ η ίδια έκρινε ότι ήταν σεβαστός κάθε όρος.
  1. Ο εισαγγελέας:

Απορριπτικός ήταν ο εισαγγελέας και για τον 33χρονο συγκατηγορούμενο της Ηριάννας, ο οποιος αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες και υπέβαλλε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας. Νωρίτερα, κατά την πρότασή του, ο εισαγγελέας Γεώργιος Γεράκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν αποδείχθηκε ουδέν θεμελιωτικό γεγονός που να δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή». «Το ζήτημα της ανεπανόρθωτης βλάβης δεν απεδείχθη. Η δυνατότητα παράτασης της διδακτορικής διατριβής είναι υπέρβαση δυσχέρειας αλλά όχι υπέρμετρη ή ανεπανόρθωτη βλάβη, εφόσον μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία παράταση στο μέλλον»...

Η Ελληνική δικαιοσύνη έχει πλούσιο «παρελθόν». Στην νεώτερη ιστορία οι δοσίλογοι της κατοχής ξεπλύθηκαν απο τις μεταεμφυλιακές κυβερνήσεις «δεξιές και κεντρώες», αλλά και και μετά την μεταπολίτευση δεν έγινε αποχουντοποίηση στο κρατικό μηχανισμό.

  • Ο εισαγγελέας Θανάσης Ανδρεουλάκος 3 το 2005 αποχώρησε από τη Δικαιοσύνη ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Με τον μεγαλύτερο βαθμό δηλαδή πέραν του εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου. Σε όλη του τη θητεία υπήρξε από τους εισαγγελείς που ήταν «καλός στη δουλειά του». Ο νεαρός εισαγγελέας Ανδρεουλάκος είχε καταλάβει την καρέκλα του βασιλικού επιτρόπου στα στρατοδικεία του Παπαδόπουλου και επιτελούσε το έργο του με μεγάλη συνέπεια. Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την πτώση της χούντας, τα έργα και οι ημέρες του νεαρού βασιλικού επιτρόπου ξεχάστηκαν, όπως άλλωστε και οι ευθύνες του. Άλλωστε, τον Ιούλιο του 1975, με μια πρωτοφανή του απόφαση ο Άρειος Πάγος είχε χαρακτηρίσει τα εγκλήματα των χουντικών «στιγμιαία». Ο μετέπειτα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί υποστήριζε πως δεν αγαπούσε στην πραγματικότητα τη χούντα, αυτή όμως είναι βέβαιο πως τον θεωρούσε αστέρι της. Η δίκη των στελεχών της Δημοκρατικής Άμυνας, τον Νοέμβριο του 1968, ήταν ζήτημα τιμής για τη χούντα. Ο πυρήνας της αντιχουντικής οργάνωσης ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση από την ΕΥΠ, η οποία τον Μάιο του 1968 δίνει εντολή να συλληφθούν τα στελέχη της. Οι έξι, αφού φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, οδηγήθηκαν στο στρατοδικείο για να δικαστούν.

Σε μια δίκη παρωδία, ο βασιλικός επίτροπος Αθ. Ανδρεουλάκος θα εξαπολύσει μια καθεστωτική αγόρευση υπερασπιζόμενος τη νομιμότητα της «επαναστάσεως», λέγοντας: «Η αρχή ότι η επικρατούσα επανάστασις δημιουργεί δίκαιον είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Η επανάστασις της 21ης Απριλίου επεκράτησε πλήρως εσωτερικώς και ανεγνωρίσθη υφ’ όλων των κρατών εξωτερικώς. Επομένως εδημιούργησε δίκαιο. Οι νόμοι είναι έγκυροι και οι πολίται οφείλουν σεβασμόν προς τους νόμους. Τοιούτος νόμος είναι ο Α.Ν. 509/1947 που διετηρήθη υφ’ όλων των κυβερνήσεων και όλων των νομοθετικών σωμάτων αφ’ ότου εθεσπίσθη αποσκοπεί να προστατεύση το κοινωνικόν καθεστώς και το πολίτευμα της χώρας μας. Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται με τον νόμον αυτόν, ως σκοπούντες την ανατροπήν του κρατούντος πολιτεύματος και κοινωνικού συστήματος. Οι παρόντες κατηγορούμενοι παραπέμπονται δια την βιαίαν ανατροπήν του πολιτεύματος και δια την ανατροπήν της παρούσης καθεστηκυίας τάξεως του παρόντος επαναστατικού καθεστώτος ως τρόπου και μορφής πολιτεύματος». Τελικά οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε πολυετείς καθείρξεις.

Πολλοί από τους βασιλικούς επιτρόπους της εποχής εκείνης θα κατονομαστούν από τα θύματα της χούντας για τον ρόλο τους, αλλά παρ’ όλα αυτά πολλοί θα συνεχίσουν να ανήκουν στη Δικαιοσύνη της δημοκρατικής Ελλάδας.

Οι εξαιρέσεις, δικαστές και οι εισαγγ. λειτουργοί που τίμησαν την δικαιοσύνη

Περίπτωση πρώτη: Το Δεκέμβριο του 1966, λίγους μήνες πριν την χούντα, η δίκη για τη δολοφονία Λαμπράκη βρίσκεται στην τελική της ευθεία. Ο Εισαγγελέας Π. Δελαπόρτας είναι καταπέλτης κατά των κατηγορουμένων, ζητώντας την καταδίκη τους βάσει του κατηγορητηρίου.

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελικός λειτουργός βάλλει κατά του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας ενώ χαρακτηρίζει τους κατηγορούμενους ως «υποπροϊόντα του Χίτλερ και γιγαντοκύτταρα δοσιλογισμού που δυστυχώς κυκλοφορούν ακόμη στο ελληνικό αίμα»:

Αποτελεί δεινή ύβρη και μείωση του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, η καταφυγή προς ενίσχυσή τους στην ιδιωτική οργάνωση οιουδήποτε που αποτελείται από κατάλοιπα υποπροϊόντων του Χίτλερ, από γιγαντοκύτταρα δοσιλογικής λευχαιμίας που κυκλοφορούν δυστυχώς ακόμη στο ελληνικό αίμα, από κακοποιούς διαφόρων βαθμών και ειδών, από ιδεολογικούς σκηνίτες τους οποίους μνημόνευσα πιο πάνω, και από άλλους φτωχούς διαβόλους που, σε κάθε περίσταση και ευκαιρία, «ζητούν οι ταλαίπωροι να μπαλωθούν» (κατά τον ποιητή)…

Από τέτοια κοινωνικά βυθοκορήματα αναμενόταν βοήθεια και σ’ αυτά θα ανατιθόταν σε ώρα κρίσης, η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας και η μεγάλη και άγια υπόθεση «της υπερασπίσεως της Πατρίδος και του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού παντού, πάντοτε και δι’ όλων των μέσων», κατά τους σκοπούς της οργάνωσης του Γιοσμά που αναγράφονται πίσω από την ταυτότητα του Γκοτζαμάνη. Άλλοτε, εκείνοι που καταδικάζονταν για ζωοκλοπή, στερούνταν της τιμής να υπηρετούν στο Στράτευμα, με τη σκέψη ότι η υπεράσπιση της Πατρίδας είναι έργο των αγνών, των τιμίων, των ανιδιοτελών και των ενάρετων ανθρώπων, με κορωνίδα μεταξύ αυτών των αρετών τη φιλοπατρία. Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται (προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς) ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης. Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ’ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;»

Περίπτωση δεύτερη: Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,Ανδ. Τούσης ένα λαμπρό παράδειγμα υψηλού ήθουςκαιεπιστημονικής αξιοπρέπειας. Ηταν ο άνθρωπος, ο οποίος τον Μάρτη του 1958 διέταξε τη σύλληψή του Ναζί εγκληματία και σφαγέα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης,ΜαξMέρτεν.

Να θυμίσουμε, ότι το εν λόγω χιτλερικό κάθαρμα καιμέλος του Ναζιστικού κόμματος, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσεένταλμα σύλληψηςαπό το 1947 επιμελήθηκε της μεταφοράς 45.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων στο Άουσβιτς, άρπαξε τις περιουσίες τους ενώ ήταν κι ο τυμβωρύχος του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης. Με απύθμενο θράσος, μετά τον πόλεμο, ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης κατηγορούμενου συνεργάτη του. Αναγνωρίστηκε από κάποιους πολίτες και καταγγέλθηκε.

Η εντολή του Τούση εκτελέστηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, Ταρασουλέα. Ο Ναζί εγκληματίας συνελήφθη και μετήχθη στην Αθήνα,όπου και προφυλακίστηκε!Αμέσως αρχίζουν οι έντονες πιέσεις των Γερμανών (καθόσον ο Μέρτεν ήταν Γ. Γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας), προς τον «Εθνάρχη»Καραμανλή τον οποίο απειλούν με αποκαλύψεις. Ο Καραμανλής παίρνει τον Τούση στο τηλέφωνο και τον απειλεί. Ο Α. Τούσης κρατάηρωική στάσηκι αρνείται να αποφυλακίσει το χιτλερικό κάθαρμα: “Ό,τι λέει ο νόμος, κ. Πρόεδρε”...

Η δίκη έγινε και ο εγκληματίας καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση.

Ας όψεται ο “εθνάρχης” Κ. Καραμανλής με τον εκτρωματικό νόμο που πέρασε στη Βουλή και αθώωσε τους σφαγείς μας, Τρομάρα μας θέλουμεκαι εθνάρχες!

Η σύλληψη, η προφυλάκιση και η καταδίκη του Μέρτεν φυσικά στέρησε από τον Α. Τούση την προαγωγή του στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η Κυβέρνηση της ΕΡΕ έβαλε στη θέση του τον Κωνσταντίνο Κόλλια, μετέπειτα πρωθυπουργό της Χούντας.


Το «παρελθόν» της διαδικασίας απονομής χάριτος των υπουργών δικαιοσύνης:

  • Χαράλαμπος Αθανασίου φάνηκε ιδιαίτερα «γενναιόδωρος» στον 1,5 χρόνο υπουργίας του4, καθώς όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento, υπέγραψε 110 απονομές χάριτος. Πρόκειται για ένα μέτρο σωστό αφού αποδίδεται και σωστά, κι όχι σε περιπτώσεις όπως εμπόρων κόκας, διακινητών μεταναστών, ανθρώπων που κατηγορούνται για υπεξαίρεση, νοθεία δημόσιων διαγωνισμών ή κλοπές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Documento, ο πρώην υπουργός της ΝΔ, είχε υπογράψει χάρη στον Καναδό Κέβιν Χίμπερτ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 1999 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στην προσπάθεια του να περάσει δύο κιλά κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική. Ο Καναδός καταδικάστηκε με το δικαστήριο να τον χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Το 2008 πήρε ολιγοήμερη άδεια εξόδου από τις φυλακές και κατάφερε να δραπετεύσει από τη χώρα, για να συλληφθεί και να επιστρέψει ξανά στις ελληνικές φυλακές. Το 2013 με την υπογραφή του Χ. Αθανασίου μετατράπηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης σε 20 χρόνια φυλάκισης και έτσι ο Χίμπερτ επέστρεψε στην πατρίδα του ελεύθερος. Η ποινή ωστόσο των ισοβίων εξαφανίστηκε διά της απονομής χάριτος.

Αντιπεριφερειάρχης μέσω χάριτος

Μία από τις 110… χάρες που έκανε ο Αθανασίου ήταν και αυτή στον πρώην αντιπρόεδρο της Δισδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος και νυν αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου Χ. Κόκκινο. Το 2012 ο κ. Κόκκινος καταδικάστηκε μαζί με άλλους 3 συναδέλφους του, σε πεντάμηνη ποινή φυλάκισης με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος για προσλήψεις που έγιναν εις βάρος άλλων συνυποψήφιων χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα προσόντα. Τελικά στις 30/04/2014, τρεις εβδομάδες πριν από τις περιφερειακές εκλογές ο κ. Αθανασίου απονέμει χάρη μόνο στον κ. Κόκκινο προκειμένου να μην απολέσει τη θέση εργασίας του. Εκείνος επανεκλέγεται ως επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου με την παράταξη της ΝΔ, ώστε να φτάσει σήμερα στο αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη.

Λούφα, χάρη και απαλλαγή

Μία άλλη περίπτωση αφορά το κύκλωμα που εξασφάλιζε απαλλαγές στράτευσης για πλούσιους κι επώνυμους. Το δικαστήριο καταδικάζει 29 άτομα για την υπόθεση ωστόσο το 2014 ο Χαράλαμπος Αθανασίου υπογράφει απονομή χάριτος σε έναν εκ των καταδικασθέντων, προκειμένου η εταιρεία που εκπροσωπεί, «Α. Κακλαμάνης και Συνεργάτες», να δύναται να συμμετέχει σε διαγωνισμούς έργων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο εσωτερικό και εξωτερικό καθώς επίσης και για να μπορεί και ο ίδιος να διορισθεί σε δημόσια υπηρεσία και να προσληφθεί σύμβουλος μεγάλων κατασκευαστικών έργων.

Συχνό φαινόμενο είναι και n απονομή χάριτος σε καταδικασθέντες για έκδοση πλαστών εγγράφων και σφραγίδων, για πρόκληση σωματικής βλάβης και παράνομη οπλοχρησία ή κλοπή προκειμένου να αποκτήσουν άδεια εργασίας ως σεκιούριτι.

Ο υπουργός δικαιοσύνης και η κυβέρνηση δεν είναι σχολιαστές ειδήσεων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Πρέπει να δώσουν τώρα πολιτική λύση. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι αυτή της απονομής χάριτος 5.

 

 

 

 

1. Πλούταρχος, για τον γόρδιο δεσμό Μ. Αλέξανδρος

2. Πηγή: tvxs.gr

3. HOTDOCΣάββατο, 04/08/2012 Αδέσποτος

4. Πηγή: documento.gr, left.gr

5. ΑρμοδιότηταδικαστικήςφύσηςείναιηαπονομήχάριτοςαπότονΠρόεδρο της Δημοκρατίας [άρθ. 47 παρ.1]. Σημειώνεται ότι η απονομή χάριτος που αποτελεί αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας ασκείται βάσει γνωμοδότησης του Συμβουλίου Χαρίτων και φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, ο οποίος προτείνει την εκάστοτε απονομή.

 

 

 

 

Γιάννης Περάκης

 

Οικονομολόγος 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344