Δυστυχώς, συνένοχη με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εξωκοινοβουλευτική αριστερά

Δυστυχώς, συνένοχη με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εξωκοινοβουλευτική αριστερά

Δυστυχώς, συνένοχη με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εξωκοινοβουλευτική αριστερά

Υπήρξε κινητοποίηση την Τετάρτη και την Πέμπτη  έξω από την Βουλή. Υπήρξε γενναίος κόσμος που αψήφησε την βροχή και τα δακρυγόνα. Δεν υπήρξε όμως «λαοθάλασσα», όπως θα περίμενε κανείς για ένα 4ο Μνημόνιο. Δεν υπήρξαν «οι πλατείες» στις οποίες κάλεσε ο Μίκης Θεοδωράκης. Δεν υπήρξε ένα μεγάλο λαϊκό γεγονός, ένα «συμβάν», που θα σφράγιζε τις εξελίξεις.

Φταίει ο Τσίπρας για  αυτό; Ναι, γιατί έχει προκαλέσει την διάλυση των ελπίδων, την απογοήτευση, την αίσθηση ματαιότητας των απλών ανθρώπων.

Φταίει ο Μητσοτάκης; Ναι, γιατί η πολιτική που πρεσβεύει είναι μια από τα ίδια με τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά, τον Τσίπρα.

Φταίει ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ; Ναι, γιατί η γραφειοκρατία των συνδικάτων, η συνενοχή και διαπλοκή τους με τις δυνάμεις των μνημονίων τα έχει κάνει αναξιόπιστα.

Αυτοί λοιπόν φταίνε; Ναι. Αλλά όχι μόνον. Στο εδώλιο των κατηγορουμένων βρίσκονται και οι ηγεσίες των φορέων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Γιατί; Διότι για να υπάρξει αγώνας, χρειάζεται ελπίδα. Για να υπάρξει αντίσταση, χρειάζεται άλλη λύση. Για να υπάρξει πάθος, χρειάζεται πίστη σε ένα άλλο σχέδιο. Για να πλημμυρίσει ο λαός τους δρόμους, χρειάζεται να είναι ανοικτός ο ορίζοντας. Για να υπάρξουν «πλατείες», χρειάζεται μια δύναμη που εμπνέει.

Και από τους κατηγορούμενους της ριζοσπαστικής αριστεράς κάποιο παραπέμπονται για κακούργημα – αυτοί που είναι αντίθετοι σε κάθε συνεργασία στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας ή της προσωπικής σκοπιμότητας. Άλλοι για βαρύ πλημμέλημα, γιατί  μιλάνε για συνεργασία, ίσως και την θέλουν, αλλά δεν παίρνουν κανένα πρακτικό μέτρο.

Ας μείνουν λοιπόν κατά μέρος τις μεγαλοστομίες για την ταξική πάλη και οι φιλοδοξίες για το προσωπικό πολιτικό μέλλον. Η εσωτερική αλυσίδα που δεσμεύει την αγωνιστική ψυχολογία του κόσμου της εργασίας θα σπάσει μόνο αν γίνει ορατή μια ενωτική δύναμη ριζικής αλλαγής. Τότε και μόνον τότε θα ηχήσουν οι πλατείες και οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων πόλεων από το «χαίρε ω χαίρε λευτεριά».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040