Θέλετε μέρα προς μέρα να παρακολουθείτε την επανάσταση του 1917;

Θέλετε μέρα προς μέρα να παρακολουθείτε την επανάσταση του 1917;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα έχει ανοίξει φέτος στη Ρωσία κι έχει αποκτήσει ένα ευρύτατο αναγνωστικό κοινό. Είναι το Project 2017. Έχει δημιουργηθεί με την ευκαιρία των 100 ετών από την Οκτωβριανή επανάσταση. Κάθε ημέρα περιλαμβάνει δηλώσεις ή σημειώσεις της αντίστοιχής μέρας του 2017, από πρόσωπα που έπαιζαν ρόλο στις εξελίξεις, και αναρτά κάποιες φωτογραφίες ή ντοκουμέντα.

Μεγάλα γεγονότα του παρελθόντος πολλές φορές τα βλέπουμε ως ιστορική αναγκαιότητα, και μπορεί να είναι. Νομίζουμε όμως ότι και η σειρά των καθημερινών εξελίξεων που οδήγησαν σε αυτά ήταν προδιαγραμμένη επακριβώς, ώρα προς ώρα. Δεν έχουν όμως την ίδια γνώμη όσες και όσοι έχουν συμμετάσχει σε αυτά. Αμφιβολίες, ερωτηματικά, αιφνιδιασμοί, απογοητεύσεις που τις διαδέχονται οι χαρές και το αντίθετο και πάντα αγωνίες.

Πάρτε για παράδειγμα τη σημερινή μέρα 12 Μαρτίου, ένα αιώνα μετά την 12 Μαρτίου 1917. Επίκεντρο των γεγονότων η πρωτεύουσα, η Πετρούπολη. Τις προηγούμενες μέρες έχουμε απανωτές απεργίες και διαδηλώσεις εργατών. Ο τσάρος έχει κινητοποιήσει 180.000 στρατιώτες, σε άθλια όμως κατάσταση λόγω του πολέμου, για να κτυπήσει τους απεργούς. Σαν και χθες έδωσε την εντολή. Σαν και σήμερα, οι στρατιώτες οδηγούνται σε ανταρσία. Στις 12 Μαρτίου αρχίζει η επανάσταση του Φλεβάρη (παλαιό ημερολόγιο).

Αυτή λοιπόν την ημέρα η Τσαρίνα Αλεξάντρα Θεοντόροβνα σημειώνει: «-9ο. Έφαγα πάνω με τη Λίλη. Τρομερά πράγματα συμβαίνουν στην Αγία Πετρούπολη. Επανάσταση». Ο Τσάρος Νικόλαος ΙΙ από το Μογκίλεβ που βρίσκεται: «Διαδηλώσεις ξέσπασαν αυτές τις μέρες στην Πετρούπολη. Δυστυχώς οι στρατιώτες έχουν αρχίσει να συμμετέχουν σε αυτές. Νιώθω ένα αίσθημα αχρειότητας που είμαι τόσο μακριά και παίρνω θρύψαλα από κακές ειδήσεις». Ο Αλεξάντερ Κερένσκι: «Χωρίς δισταγμό όρμησα στο δρόμο από την κεντρική είσοδο (της Δούμας) χωρίς καν να φορέσω το παλτό μου να χαιρετίσω τους στρατιώτες που τους περιμέναμε από καιρό. Όταν έφτασα στην κεντρική πύλη, εξέφρασα θερμούς χαιρετισμούς εκ μέρους της Δούμας και ζήτησα από τους στρατιώτες να με ακολουθήσουν μέσα στη Δούμα για να αφοπλίσουμε τους φρουρούς και να υπερασπισθούμε τη Δούμα αν δεχθεί επίθεση από δυνάμεις νομιμόφρονες στην Κυβέρνηση». Ο Μαξίμ Γκόρκι: «Οι στρατιώτες αδελφώνονται με τον κόσμο και γενικά υπάρχει ένα θετικό κλίμα. Αλλά είναι δύσκολο να πεις που θα καταλήξει όλο αυτό». Ο νεαρός Μαγιακόσφσκι: «Σάλταρα στο γραφείο του Ρατζιάνκο. Ανέκρινα τον Μιλιούκοφ. Ήταν σιωπηλός. Για κάποιο λόγο μου φαίνονταν πως τραύλιζε. Βαρέθηκα μια ώρα μετά. Έφυγα».

Ιδρυτής της ιστοσελίδας είναι ο Mikhail Zygar, πρώην επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού TV Rain, συγγραφέας και σκηνοθέτης και τη λειτουργεί με την βοήθεια πέντε καθηγητών της ιστορίας και μιας ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών. Θεωρείται ότι ανήκει στην σοβαρή αντιπολίτευση προς τον Πούτιν. Η ενημέρωση στηρίζεται αποκλειστικά σε δηλώσεις η σημειώσεις των ανθρώπων της εποχής, δεν περιλαμβάνει κανένα σχόλιο από τη Συντακτική ομάδα. Παρ’ όλα αυτά η επιλογή των προσώπων ή η επιλογή του αποσπάσματος δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από την ιδεολογική φόρτιση, όσο άγιος κι αν είναι αυτός που θα την κάνει. Μέχρι τώρα πάντως, η ιστοσελίδα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι https://project1917.com. Εκδίδεται στα αγγλικά και τα ρωσικά.-

Ένας φίλος από το Λένινγκραντ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344