17 σχολεία έκλεισαν στο Εδιμβούργο εξαιτίας προβλημάτων ασφαλείας

17 σχολεία έκλεισαν στο Εδιμβούργο εξαιτίας προβλημάτων ασφαλείας

Tης Βαγγελιώς Σωτηροπούλου


Μετά από μια δυνατή καταιγίδα, στο Εδιμβούργο κάποια σχολεία παρουσίασαν πολύ σοβαρές ζημιές. Στις 9/4/2016 οι αρχές της πόλης έκριναν ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους χωρίς να ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και επισκευές είναι επικίνδυνη*1 .

Όλα τα σχολεία που παρουσίασαν προβλήματα επικινδυνότητας δεν ήταν ούτε παλιά, ούτε διαπιστώθηκε πλημμελής συντήρηση. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των σχολείων ήταν ότι κατασκευάστηκαν μέσα από συμβάσεις τύπου PPP : Puplic - Private Partnership  

Πρόκειται για την γνωστή νεοφιλελεύθερη μέθοδο κατασκευής δημοσίων έργων των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα - ΣΔΙΤ η οποία έχει γίνει πλέον κανόνας.

Τι σημαίνει ΣΔΙΤ : Ότι στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθάρχησης, το κράτος δεν δαπανά για να μελετήσει πρώτα σωστά και με βάση αυτή τη μελέτη να κατασκευάσει ένα σχολείο. Αλλά απευθύνεται κατευθείαν στον ιδιωτικό τομέα και λέει : «Τράπεζες και εργολάβοι, συνεννοηθείτε μεταξύ σας, βάλτε τα λεφτά και την τεχνογνωσία για την μελέτη και την κατασκευή ενός σχολείου  κι εγώ μετά είτε θα σας ξεπληρώνω λίγο – λίγο, είτε θα σας δώσω τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε οικονομικά αυτό που κατασκευάσατε για τα επόμενα 20 – 30 χρόνια». Έτσι το κράτος δεν εμφανίζει ελλείμματα, διότι δεν ξοδεύει από το  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επίσης δε χρειάζεται να έχει εξειδικευμένο προσωπικό για μελέτες, επιβλέψεις κλπ. Χρεώνεται όμως «χοντρά» για τις επόμενες γενιές στους τραπεζίτες. Επιπλέον χάνει σταδιακά τον έλεγχο στην ποιότητα και ασφάλεια της κατασκευής, κάτι που μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες.

Όπως σημειώνουν οι τοπικές αρχές του Εδιμβούργου που έκαναν ελέγχους : «Τα στάνταρτ κατασκευής που εφαρμόστηκαν από τον κατασκευαστή είναι εντελώς απαράδεκτα και τώρα διενεργούμε ολοκληρωμένους δομικούς ελέγχους σε όλα τα PPP σχολεία για να διαπιστώσουμε εάν αυτό το πρόβλημα έχει μεγαλύτερη έκταση».

Στη χώρα μας, στα πλαίσια των πολιτικών διάλυσης του δημόσιου τομέα, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων απαξιώθηκε, συρρικνώθηκε και συγχωνεύτηκε με τις άλλες δυο κατασκευαστικές του δημοσίου (ΔΕΠΑΝΟΜ και ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ) στην ΚΤΥΠ ΑΕ. (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ). Η ΚΤΥΠ ΑΕ δεν είναι πλέον ένας οργανισμός που μπορεί σχεδιάζει και να υλοποιεί ένα πρόγραμμα σχολικής στέγασης, αλλά ένας οργανισμός τροχονόμος των ιδιωτικών συμφερόντων με πρόσχημα τη σχολική στέγαση. Στην Αττική έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή 24 σχολικών μονάδων με ΣΔΙΤ. Το αστείο είναι ότι στα επιχειρήματα υπέρ της ακολουθούμενης μεθόδου των ΣΔΙΤ για την κατασκευή αυτών σχολείων ήταν και το ότι « περιέχουν ποιοτικές προδιαγραφές υψηλού επίπεδου, κατά τα βρετανικά πρότυπα» !!*2

(*1) http://www.itv.com/news/2016-04-11/seventeen-edinburgh-schools-remain-closed-due-to-building-safety-concerns

(*2) http://www.tovima.gr/society/article/?aid=595136

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040