Ένα αναγκαίο βήμα. Να μη μείνει μετέωρο

Ένα αναγκαίο βήμα. Να μη μείνει μετέωρο
Του Τάσου Σταυρόπουλου*
Η πολιτική Συνεργασία δυνάμεων και αγωνιστών/ιών που συγκροτήθηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη Μετωπική Αριστερή Συμπόρευση –ΜΑΡΣ και ανένταχτους αγωνιστές , υποστηρίζει την ευρύτερη δυνατή συμπόρευση δυνάμεων και αγωνιστών και απευθύνεται στην πλειονότητα του λαού, που έχει βυθιστεί στη χρεοκοπία και βιώνει μια άνευ προηγουμένου κοινωνική καταστροφή.
Η συνεργασία αυτή έχει ήδη καθυστερήσει πολύ με βαρύτατες συνέπειες. Έπρεπε να είχε συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή που κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου έφερε την τρόικα στη χώρα μας. Έχουμε βεβαίως ευθύνες και αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Μέσα σε πέντε χρόνια εφαρμογής των μνημονίων η ανεργία έχει φτάσει στο 30%, των νέων στο 60%, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι επιδόματα πείνας, οι εργασιακές σχέσεις έχουν γυρίσει 150 χρόνια πίσω και το εργατικό δίκαιο έχει μετατραπεί σε εργοδοτικό δίκαιο. Δημόσια παιδεία και υγεία παραδίδονται στους ιδιώτες, οι αυτοκτονίες δεν αποτελούν πια είδηση για τα ΜΜΕ - 5.000 είναι πάρα πολλές και κόσμος έχει εθιστεί- οι απεργίες ποινικοποιούνται, οι απεργοί επιστρατεύονται και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ευτελίζουν τους αγώνες των εργαζομένων. Κλαδικές απεργίες, και μάλιστα με επιτυχία , όπως των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, στη Χαλυβουργία, στους ΟΤΑ, των καθηγητών, των γιατρών, των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών, «έκλεισαν» με επιστρατεύσεις ή αποφάσεις δικαστηρίων που τις κήρυτταν παράνομες. Η μη επιτυχία των αγώνων δεν οφείλεται μόνο στην τακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και στην τακτική της αντιπολίτευσης που έπρεπε καθημερινά να δίνει εξετάσεις στο σύστημα ότι θα σεβαστεί όλο το οικοδόμημα της ευρωζώνης και Ε.Ε και ότι δε θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Η απουσία ενός κοινωνικού και Πολιτικού Μετώπου έπαιξε ασφαλώς ρόλο αρνητικό και στην αποτελεσματικότητα των εργατικών κινητοποιήσεων . Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση δεν έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε το μικρότερο κακό, ούτε ένα ανεδαφικό αντιπολιτευτικό αντιμνημονιακό λόγο που στηρίζεται στην εκδοχή «το μη χείρον βέλτιστον» και επηρεάζει –είναι αλήθεια- την πλειονότητα των αριστερών και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Η Πολιτική Συνεργασία Δυνάμεων και Αγωνιστών απευθύνεται με ειλικρίνεια σ’ όλους, χωρίς υστεροβουλία. Είναι ένα αναγκαίο βήμα για να συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέτωπο-κοινωνικό και πολιτικό με ευρύτατες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις- για την έξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων. Χωρίς τη συστράτευση αυτή είναι αδύνατη η ανατροπή της πολιτικής της τρόικας. Δεν αγνοούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας στην κατάσταση που βρίσκεται θα επιλέξει το μικρότερο κακό, αλλά η κατάργηση των μνημονίων απαιτεί έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, διαγραφή του χρέους, ρήξη και σύγκρουση με Ε.Ε, παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Χωρίς απαλλαγή από το ασφυκτικό πλαίσιο της ευρωζώνης και Ε.Ε η πολιτική Σύριζα , σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία ή θα υποκύψει στους δανειστές της από την πρώτη στιγμή, όπως συνέβη με την κυβέρνηση της Κύπρου.
Η συγκυβέρνηση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ και βέβαια πρέπει να ηττηθεί και να φύγει. Αλλά μπροστά στην τεράστια καταστροφή που βιώνουμε δεν αρκεί μια ανεδαφική πολιτική περιορισμού της λιτότητας και «ανακούφισης» των εργαζομένων με κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Γιατί απλούστατα οι Ευρωπαίοι δανειστές δε θα το επιτρέψουν, όπως δεν το επέτρεψαν στη συγκυβέρνηση Σαμαρά , που ήταν απόλυτα υποτελής. Μια ενδεχόμενη κυβέρνηση Σύριζα δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο, ούτε είναι προετοιμασμένη για μια αναπόφευκτη σύγκρουση, γιατί το όριό της είναι η υπεράσπιση της ευρωζώνης και Ε.Ε. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι, κατά τη γνώμη μας, καταστροφική και για την αριστερά και για τους εργαζόμενους. Δεν κομίζουμε γλαύκα στην Αθήνα. Καταθέτουμε σήμερα τις αγωνίες μας για το μέλλον και καλούμε τους εργαζόμενους να υπερασπισθούν την κοινή προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Μετωπικής Αριστερής Συμπόρευσης- ΜΑΡΣ. Την προσπάθεια αυτή ενισχύουν πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές. Χωρίς ένα μαζικό λαϊκό κίνημα στους δρόμους , που θα είναι αποφασισμένο να χαράξει μια άλλη πορεία για τη χώρα, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί . Η Πολιτική συνεργασία δυνάμεων και αγωνιστών/ιών καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπισθούν την κοινή μας προσπάθεια. Καταθέτουμε με ειλικρίνεια την προσπάθειά μας, τις δυσκολίες μας , τις ευθύνες μας.
-----------------------------------------------------
*O Tάσος Σταυρόπουλος είναι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ και γραμματέας του ΣΧΕΔΙΟΥ Β 
 
Πηγή: ΠΡΙΝ, 18.1.2015

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Μπόταση 6, Εξάρχεια, 1ος όροφος 

info@sxedio-b.gr

210 3810040