Άρθρα και Τοποθετήσεις

Το νόμο Φίλη τον «έφαγε ο Τσίπρας», όχι το ΣτΕ, του Άρη Χατζηστεφάνου

Το νόμο Φίλη τον «έφαγε ο Τσίπρας», όχι το ΣτΕ

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Όταν ο πρωθυπουργός απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον Ν.Φίλη με τον ανασχηματισμό του 2016, είχαμε επισημάνει τα εξής: «(O Τσίπρας) από τον νεοφιλελευθερισμό περνά πλέον και στον νεοσυντηρητισμό υποτάσσοντας την κυβέρνησή του στις ορέξεις της εκκλησίας – και μάλιστα σε μια από τις πιο σκοταδιστικές εκδοχές της. Τηρουμένων των αναλογιών θα έλεγε κανείς ότι ο πρωθυπουργός από Ομπάμα γίνεται Μπους – δηλαδή δεν αθέτησε απλώς το σύνολο των προεκλογικών του υποσχέσεων στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, όπως έκανε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αποδέχεται και δευτερεύοντα, αλλά σημαντικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά των πρώην αντιπάλων του».

Προκαλεί λοιπόν έκπληξη ο αιφνιδιασμός και η οργή των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το νόμο Φίλη για τα θρησκευτικά στα σχολεία. Η δική τους κυβέρνηση δεν ήταν αυτή που τιμώρησε πρώτη το δημιουργό του νόμου;

Ομολογουμένως το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ είναι τουλάχιστον… τραβηγμένο από τα μαλλιά, ενώ η ερμηνεία του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παραβιάζει, εάν όχι το γράμμα, σίγουρα το πνεύμα του νομοθέτη.

Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον τίτλο του «Άρχοντος του Μεγάλου Νομοφύλακος της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας» – τίτλος που θα έπρεπε να κάνει κάθε επιστήμονα να ανατριχιάζει και όχι να υπερηφανεύεται γι’ αυτόν.

Η απόφαση όμως του Συμβουλίου της Επικρατείας κινείται εντός του (σκοταδιστικού) πλαισίου που ορίζει η ελληνική πολιτεία, το Σύνταγμα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του Ν.Φίλη, όταν αυτός βρέθηκε αντιμέτωπος με την Εκκλησία. Όταν η κυβέρνηση απομακρύνει τον μοναδικό υπουργό που αντιπαρατέθηκε με την Εκκλησία, ενώ την ίδια στιγμή η «φιλελεύθερη» αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ταυτίζεται με τους αγιατολάδες του Ιράν, ζητώντας να μην υπάρξει διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας γιατί περίμεναν κάποιοι μια διαφορετική απόφαση από το ΣτΕ;

Οι δικαστές αλλά ακόμη και το Σύνταγμα μιας χώρας (και πολύ περισσότερο η ερμηνεία του) δεν είναι παρά η αποτύπωση των ισορροπιών εξουσίας μέσα σε μια κοινωνία. Για όσο διάστημα αρνούμαστε ακόμη και τα διδάγματα της Γαλλικής Επανάστασης, περί του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, οι νομοθέτες και οι δικαστές θα ακολουθούν.

Και αν μη τι άλλο, ο σημερινός πρόεδρος του ΣτΕ είχε υψώσει κάποτε και το ανάστημά του απέναντι στα μνημόνια, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό το PSI (κούρεμα ομολόγων πολιτών και ταμείων του δημοσίου) αλλά και το χαράτσι της ΔΕΗ. Ο ίδιος μάλιστα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η εξέλιξη ορισμένων δικαστών στην ιεραρχία καθορίστηκε από την υποταγή τους στις θελήσεις των δανειστών.

Ο Τσίπρας τι έκανε;

Πηγή : https://info-war.gr/to-nomo-fili-ton-efage-o-tsipras-ochi-to-ste/

Διαβάστε περισσότερα...

Ο χρόνος αναμονής για την κυβέρνηση τελείωσε, του Κώστα Λαπαβίτσα

Ο χρόνος αναμονής για την κυβέρνηση τελείωσε

Του Κώστα Λαπαβίτσα

Μετά τις εκλογές του 2015 η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα ήταν να παρατείνει τον χρόνο του στην εξουσία αναμένοντας μια αισθητή οικονομική ανάκαμψη. Θα μπορούσε έτσι να πει στις επόμενες εκλογές ότι δεν έκανε ότι είχε υποσχεθεί, αλλά τουλάχιστον έβγαλε τη χώρα από τη κρίση «με την κοινωνία όρθια».

Η στρατηγική αυτή έφτασε στο τέλος της. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις και τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα υπολόγιζε. Το κύριο πρόβλημα του είναι ότι πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής στην οικονομία. Το 2017 έκλεισε με ασθενική ανάπτυξη της τάξης του 1,4%, δηλαδή περίπου τη μισή από αυτή που αρχικά περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Πτώση της κατανάλωσης

Πρώτος και κυριότερος λόγος είναι η υποχώρηση της συνολικής κατανάλωσης κατά 0,2%. H ιδιωτική κατανάλωση έμεινε στάσιμη ενώ η δημόσια, δηλαδή οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από το κράτος, μειώθηκε κατά 1,1%. Η στασιμότητα της ιδιωτικής κατανάλωσης οφείλεται στους χαμηλούς μισθούς και τη βαρύτατη φορολογία. Η μείωση της δημόσιας κατανάλωσης οφείλεται στο θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσακαλώτου. Εν ολίγοις, το τρίτο Μνημόνιο συνέθλιψε την κατανάλωση.

Η υποχώρηση της κατανάλωσης απεικονίζει και την εκτίναξη της ανισότητας. Στα μεγάλα αστικά κέντρα - Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα - είναι πλέον διακριτό ένα στρώμα που καταναλώνει πολυτελώς και δεν το κρύβει. Αντίθετα, στα λαϊκά στρώματα η φτωχοποίηση συνεχίζεται αμείλικτη. Το δείχνει η παρατεταμένη αδυναμία των λιανικών πωλήσεων, με πτώση του τζίρου των σουπερμάρκετ το 2017 και ορισμένα πρωτοφανή φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, πέφτει συνεχώς η κατανάλωση των ειδών διατροφής. Πιο εντυπωσιακή και εξαιρετικά αποκαλυπτική για την κατάσταση είναι η πτώση στις πωλήσεις ζυμαρικών, ίσως και πάνω από 10%. Από την αρχή της κρίσης τα λαϊκά στρώματα στράφηκαν προς τα ζυμαρικά για να επιβιώσουν, ως την πλέον οικονομική διατροφή. Στην κοινωνία που έφτιαξαν τα Μνημόνια η φτώχεια πλέον αγγίζει το μεδούλι αναγκάζοντας τον λαϊκό κόσμο να περιορίσει ακόμη και τα ζυμαρικά. Το χάσμα είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Αδυναμία των επενδύσεων

Ο δεύτερος λόγος είναι η πλήρης έλλειψη δυναμισμού των επενδύσεων, οι οποίες το 2017 αυξήθηκαν μόλις κατά 15,7%, φτάνοντας περίπου τα 25δις. Να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις πριν την κρίση ήταν περίπου 60δις το χρόνο. Ακόμη και από αυτές τις ανεπαρκέστατες επενδύσεις του 2017 ένα μεγάλο μέρος ήταν για εξοπλισμό στον τουρισμό και τις υπηρεσίες και όχι για την παραγωγή.

Η αδυναμία των επενδύσεων πηγάζει από τη μνημονιακή πραγματικότητα. Η εκτίναξη της φορολογίας και η ραγδαία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών χτύπησε το κίνητρο για επενδύσεις. Παράλληλα, η συνεχής μείωση του τραπεζικού δανεισμού και τα ακριβά επιτόκια περιόρισαν την πρόσβαση σε πιστώσεις. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ανίκανο να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη των επενδύσεων. Πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν το 45% του τραπεζικού ενεργητικού είναι προβληματικά δάνεια; Αν προσθέσουμε την εκτόξευση των χρεών προς το Δημόσιο και τη συνεχιζόμενη ανυπαρξία εμπορικής πίστωσης, δεν υπάρχει κανένα μυστήριο για την αδυναμία των επενδύσεων.

Αποτυχία της «εξωστρέφειας»

Ο τρίτος λόγος είναι η φτωχή επίδοση των εξαγωγών που ανέβηκαν μόλις 6,8% το 2017, ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές ανέβηκαν κατά 7,2%. Πρόκειται για την πλήρη αποτυχία των μνημονιακών πολιτικών. Από την αρχή της κρίσης ο στόχος ήταν η περιβόητη «εξωστρέφεια» για χάρη της οποίας επιβλήθηκαν ατελείωτες και οδυνηρές για τα λαϊκά στρώματα «μεταρρυθμίσεις». Οκτώ χρόνια αργότερα η δομή της ελληνικής οικονομίας παραμένει απαράλλακτη.

Καμία από τις βασικές δυσμορφίες δεν έχει θεραπευτεί. Ούτε η υπερβολική διόγκωση του κλάδου των υπηρεσιών, ούτε η αδυναμία της βιομηχανίας με την έντονη ροπή προς τις εισαγωγές, ούτε η χαμηλή παραγωγικότητα της γεωργίας, ούτε η ανύπαρκτη εθνική αποταμίευση. Τα Μνημόνια βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα συντρίβοντας τους μισθούς, αλλά η πτώση των μισθών δεν θα μπορούσε ποτέ να αλλάξει τη δομή της οικονομίας από μόνη της. Ακόμη και με αναιμική ανάπτυξη 1,4%, οι εισαγωγές ανεβαίνουν ταχύτερα από τις εξαγωγές και η διεθνής αδυναμία της ελληνικής οικονομίας φαίνεται καθαρά.

Και τώρα;

Θα μπορούσα να συνεχίσω γράφοντας για τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή ζημία που έκαναν τα Μνημόνια, δηλαδή το χτύπημα στον κόσμο της εργασίας. Πως να έχει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης η χώρα, όταν η ανεργία παραμένει πάνω από 20%, εκατοντάδες χιλιάδων στην πιο παραγωγική τους ηλικία έχουν μεταναστεύσει, και οι νέες δουλειές είναι ότι χειρότερο από πλευράς μισθού και συνθηκών;

Μόνο όποιος εθελοτυφλεί δεν αναγνωρίζει ότι τα Μνημόνια σταθεροποίησαν τη χώρα μέσω της φτώχειας, χωρίς να έχουν δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι πια σε ιστορική τροχιά στασιμότητας και περιθωριοποίησης.

Και τώρα;

• Πρώτον και άμεσα, η χώρα χρειάζεται τόνωση της συνολικής ζήτησης που μπορεί να προκύψει με μείωση της φορολογίας, αύξηση των μισθών και αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης και των επενδύσεων. Δηλαδή απαιτείται άμεση απαλλαγή από τα εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% μέχρι το 2022. Πράγμα που είναι απολύτως αδύνατον χωρίς βαθιά ελάφρυνση του χρέους που πλέον έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ.

• Δεύτερον και επιτακτικά, η Ελλάδα χρειάζεται στοχευμένη βιομηχανική και αγροτική πολιτική, με συστηματική πιστωτική στήριξη για την αναδιάταξη της οικονομίας της προς όφελος της παραγωγής. Και προς θεού, όχι άλλες «μεταρρυθμίσεις».

Μπορούν αυτά να γίνουν εντός της ΟΝΕ και χωρίς ευθεία σύγκρουση με την ΕΕ; Ο γράφων είναι της άποψης ότι είναι απολύτως αδύνατον. Αλλά αυτός που πραγματικά πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα είναι η κυβέρνηση και ειδικά το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, το οποίο αναμένεται σύντομα.

Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνει προτάσεις του τύπου «περιορίζουμε τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο», «βελτιώνουμε τη δημόσια διοίκηση», «αξιοποιούμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ», κλπ. Δηλαδή θα συνεχιστεί η ίδια αδιέξοδη πορεία, αλλά με ωραία και παχιά λόγια. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα προταθεί κάτι διαφορετικό από ανθρώπους που έχουν συμβιβαστεί ολοκληρωτικά.

Οι σκληρές επιλογές της κυβέρνησης

Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει και τυπικά το τρίτο Μνημόνιο. Για μια χώρα με την αδύναμη οικονομία της Ελλάδας οι επιλογές θα είναι δύσκολες. Από η μια, η «μη καθαρή έξοδος» στις αγορές θα χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης από τους δανειστές, πράγμα που σημαίνει συνέχιση της ανοιχτής εποπτείας. Το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο. Από την άλλη, η «καθαρή έξοδος» που φαίνεται να προτιμάει η κυβέρνηση, για μια χώρα με την αδύναμη οικονομία της Ελλάδας ενέχει μεγάλο κίνδυνο υψηλών επιτοκίων και ίσως και δυσκολίας έκδοσης ομολόγων.

Η «καθαρή έξοδος» θα απαιτήσει επίσης «μαξιλάρι» 15-20δις ευρώ, το οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με επιπλέον δανεισμό σήμερα. Πρόκειται βέβαια για το άκρο άωτο του παραλογισμού μια χώρα στην κατάσταση της Ελλάδας να αυξάνει το δημόσιο χρέος της και να κρατάει τα χρήματα νεκρά ως «μαξιλάρι», ενώ αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα επενδύσεων.

Η εξίσωση γίνεται ακόμη πιο σύνθετη αν ληφθεί υπόψη ότι η «καθαρή έξοδος» θα απαιτήσει την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, πράγμα που σημαίνει εκτόξευση των πλειστηριασμών το 2018 και το 2019. Χιλιάδες κατοικίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βγουν στο σφυρί με τεράστιο πολιτικό κόστος.

Τέλος, το 2019 υπάρχουν ειλημμένες υποχρεώσεις του τρίτου Μνημονίου για περαιτέρω περικοπή συντάξεων και μεγάλη μείωση του αφορολογήτου. Στις ήδη τραγικές συνθήκες των λαϊκών στρωμάτων θα προστεθεί μια ακόμη εκτίναξη της φτώχειας για εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους. Η ζωή για τα λαϊκά στρώματα θα γίνει πραγματικά αβίωτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει λοιπόν σύντομα να λάβει σκληρές αποφάσεις γιατί ο χρόνος αναμονής τελείωσε. Θα πρέπει να το κάνει καθώς συνεχώς εμφανίζονται νέες τεράστιες πιέσεις, ιδίως στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα, αναδύεται βαριά οσμή σήψης από το κοινωνικό σώμα μετά από οκτώ χρόνια Μνημονίων και τρία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Το σκάνδαλο Νοβάρτις, αλλά και η εισβολή του ολιγάρχη των ΜΜΕ με το πιστόλι στο γήπεδο, δείχνουν την πικρή πραγματικότητα της χρηματισμού και της ασυδοσίας των ανώτερων στρωμάτων στην Ελλάδα σήμερα.

Ο μνημονιακός συμβιβασμός, η «κωλοτούμπα» και ο κυνισμός κέρδισαν τρία χρόνια εξουσίας για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα έργα και ημέρες του Αλέξη Τσίπρα τελειώνουν. Πλησιάζει η ώρα της πληρωμής.

Διαβάστε περισσότερα...

Ο μεγάλος ηττημένος είναι ο φιλοευρωπαϊκός μύθος, του Τζιανπασκουάλε Σαντομασσίνο

Ο μεγάλος ηττημένος είναι ο φιλοευρωπαϊκός μύθος

Του Τζιανπασκουάλε Σαντομασσίνο 11.03.2018

Για όλους εκείνους που κάνουν περίπλοκες και πολιτικάντηκες αναλύσεις, που πιστεύουν πως ένα κόμμα έχει χάσει καραβιές των ψήφων για μια λάθος λέξη στην τηλεόραση, για μια αστοχία στο πρόγραμμά, για κάποιον αντιπαθή υποψήφιο κλπ, να θυμόμαστε μια απλή αλήθεια: ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος προσανατολίζεται και σκέφτεται με πολύ πιο απλό τρόπο. Εάν η «αριστερά» έχει γίνει μη επιλέξιμη και δεν είναι πια ελκυστική στα μάτια των ψηφοφόρων, αυτό θα έχει ομόκεντρα ακτινωτές επιπτώσεις προς το Ρέντσι τον Γκράσσο αλλά και σε όλη την αριστερά.

Οι διακρίσεις που κάνουν λεπτολόγοι και αυτοί που ασχολούνται με την πολιτική, δεν έχουν καμία αξία και δεν είναι κατανοητές στο ευρύ κοινό. Θα πρέπει να κατανοήσουμε γιατί υπήρξε μια τόσο ευρεία και πιθανώς οριστική αποστροφή στην «αριστερά» τις τελευταίες δεκαετίες. Το φαινόμενο δεν προκαλεί έκπληξη, και έχει τις ρίζες του βαθιά, έχει να κάνει με την αντιστροφή των ρόλων και της εκπροσώπησης των τάξεων όπως και με το στυλ ζωής, καταγράφεται στις αναλύσεις ψήφου τα τελευταία χρόνια, όπου στον αντίποδα των εύπορων και ικανοποιημένων πολιτών υπάρχει ο λαός των προαστίων που εκφράζει ταυτόχρονα την ανάγκη για εξέγερση και προστασία.

Δεν είναι ότι έλειψαν πιθανές προσφορές αριστεράς, και με μεγάλη ποικιλία, έστω και κακής ποιότητας: σε αυτό το σημείο έλειψε η ζήτηση για αριστερά, θα λέγαμε. Στο σύνολό της η αριστερά (μετριοπαθής, ριζοσπαστική, ανταγωνιστική) γίνεται αντιληπτή και κρίνεται από το εκλογικό σώμα ως αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος που πρέπει να αλλάξει.

Βλέπουμε επίσης στην Ιταλία τον καταποντισμό της φιλελεύθερης αριστεράς που από καιρό ηγεμονεύει με το όραμά της για τον κόσμο. Το ίδιο και η λεγόμενη «ριζοσπαστική αριστερά» που δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η ακραία πτέρυγα αυτής της ευρείας ιδεολογίας, ευαίσθητης στα ζητήματα των δικαιωμάτων του πολίτη αλλά ουσιαστικά αδρανής στον τομέα των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Υπήρξε συνεργός επίσης στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού μύθου, ο οποίος κατά βάθος είναι ο μεγάλος ηττημένος της πρόσφατης λαϊκής ετυμηγορίας. Αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κατεστημένου το Δημοκρατικό Κόμμα, ασκέρι πολύ συχνά του «περισσότερο Ευρώπη» οι αριστεροί επικριτές του.

Δεν βρίσκουμε μόνο το ευρώ και τους κανόνες του εμπρός μας, αλλά συνολικά μια ισχυρή και διάχυτη ιδεολογία, ένα τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό μέτωπο, πεπεισμένο ότι το «περισσότερη Ευρώπη» είναι η λύση στα προβλήματα που η ίδια η Ευρώπη έχει προκαλέσει με την άφρονα εφαρμογή της. Θα χρειαστεί μια μακρόχρονη προσπάθεια για να απομυθοποιήσουμε τα αποτελέσματα μιας ηγεμονίας που οικοδομήθηκε δεκαετίες τώρα με μαζική χρήση πολιτιστικών, επικοινωνιακών, οικονομικών πόρων, που στηρίζεται όμως σε εύθραυστες ιστορικές και θεωρητικές βάσεις, όπως φαίνεται από εκείνο το αμήχανο ντοκουμέντο που έχει περάσει στην ιστορία ως το «μανιφέστο της Βεντοτένε».

Το πρόβλημα του ευρωπαϊσμού της αριστεράς είναι πως όχι μόνο δεν αποτελεί υποκατάστατο πια της ιδεολογίας του εικοστού αιώνα που κατέρρευσε το '1989 αλλά πλέον δεν είναι ούτε καν «λαϊκή θρησκεία» που επιβάλλεται στους υπηκόους από το καθεστώς. Αλλά πρόκειται για μια πραγματική θρησκεία, με τα δόγματα της, με πράξεις τυφλής πίστης, το credoquiaabsurdum (πιστεύω επειδή είναι παράλογο) και με μια βαριά δόση ανθρώπινης θυσίας. Τουλάχιστον αν αρχίζαμε να θέτουμε το πρόβλημα, να το συζητάμε ανοιχτά και χωρίς δόγματα, θα ήταν βεβαίως κάτι θετικό για την αριστερά (πέρα από υποχρέωση).

Χωρίς να τεθούν επί τάπητος τα πάντα θα είναι αδύνατο ένα νέο ξεκίνημα. Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις, η “laRepubblica” θα συνεχίσει παραληρεί για το λαϊκισμό των υποστηρικτών της εθνικής κυριαρχίας, η αριστερά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει ως φασίστες και ρατσιστές όποιους εκφράζουν δυσφορία για τις συνθήκες διαβίωσής τους, θα συνεχίσει να συζητάει για «εμμονές ανασφάλειας» και θα φαντασιώνεται πως η “πολυπολιτισμικότητα” είναι ένα κοσμικό γκαλά χωρίς συγκρούσεις και δράματα. Θα αφήνεται η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων στη δεξιά, ακόμη ακόμη και η άσκηση της συνταγματικής κυριαρχίας για την οποία ψηφίσαμε στο δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου 2016.

«Δεν μας ενδιαφέρει η εθνική κυριαρχία, είμαστε διεθνιστές», λέει η εκπρόσωπος ενός εκλογικού ψηφοδελτίου που πήρε το 1,1%. Αναρωτιέται κανείς από πότε η θέση αυτή, που αγνοεί ακόμα και το νόημα των λέξεων, και που θα ήταν αδύνατο να εξηγήσουμε στους Κουβανούς, στο Βιετνάμ, αλλά και στους Κούρδους και σε κάθε άλλο έθνος, έχει γίνει κοινός τόπος στην ιταλική αριστερά.

Αντί να προκαλούμε το λαό, ας αρχίσουμε να μιλάμε τουλάχιστον. Όταν θα γίνει αυτό δεν θα είναι ποτέ τόσο αργά.

Πηγή: ilmanifesto.it

Μετάφραση Μουρατίδης Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα...

Ποδόσφαιρο και κρίση, του Γιάννη Ανδρουλιδάκη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

            Το ποδόσφαιρο, λαοφιλές άθλημα , όπιο του λαού κατά άλλους, εξακολουθεί να συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Συνδέθηκε με δικτατορίες και με ολοκληρωτικά καθεστώτα, με σκάνδαλα και μίζες και έγινε όχημα εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων και διακίνησης αδήλωτου χρήματος. Ειδικά στις υποανάπτυκτες και τις αναπτυσσόμενες χώρες αυτό το φαινόμενο είναι έντονο. Στις χώρες της Δύσης έχουν μπει κάποιοι κανόνες, χωρίς, όμως, να λείπουν περιπτώσεις χρηματισμού   και δωροδοκιών.

            Η χώρα μας απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί μια δυτική ποδοσφαιρικά χώρα. Είναι γνωστές οι ιστορίες με τις παράγκες, τα στημένα παιχνίδια και τα πρωταθλήματα που δίνονται με δικαστικές αποφάσεις. Επιπλέον, είναι φανερό ότι πολλές ομάδες σε όλες τις κατηγορίες διοικούνται από ανθρώπους με σκοτεινό παρελθόν, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για εμπόριο ναρκωτικών, λαθρεμπόριο, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κα. Είναι επίσης, ξεκάθαρο ότι οι ίδιοι είναι ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών μέσων και εφημερίδων και μέσω των οπαδών, τους οποίους σε ένα μεγάλο ποσοστό κατευθύνουν,  επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις ή χτίζουν το πολιτικό τους μέλλον ακολουθώντας το παράδειγμα του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού κ. Μπερλουσκόνι. Η διαπλοκή και η διαφθορά είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στα ποδοσφαιρικά πράγματα του τόπου.

            Από την άλλη είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα τμήμα του ελληνικού λαού και της νεολαίας, καθόλου αμελητέο, φανατίζεται και είναι έτοιμο να διαδηλώσει, να τα σπάσει , να βρίσει και να κάψει, γιατί η ομάδα του αδικήθηκε. Είναι θλιβερό ο φτωχός, ο άνεργος , ο μεροκαματιάρης   να ξοδεύει τα ελάχιστα χρήματα του για ένα εισιτήριο , να διαμαρτύρεται για την τιμωρία της ομάδας του, να πετά ατελείωτες ώρες σε αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις και να μην έχει υψώσει τη φωνή του να διαμαρτυρηθεί μια φορά για τα μνημόνια που οδηγούν την κοινωνία σε δρόμους χωρίς μέλλον και τη χώρα σε μια ιδιόμορφη υποδούλωση. Είναι απογοητευτικό να τους απασχολεί περισσότερο πόσο σοβαρά τραυματίστηκε ο  κ. Γκαρθία, αν σωστά δόθηκε πέναλτι στον Παναθηναϊκό , αν έπρεπε να αφαιρεθούν βαθμοί από τον ΠΑΟΚ και όχι η υπόθεση Novartis, το σκοπιανό, τα Ίμια, η οικονομική πολιτική και τόσα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

            Βεβαίως η εύκολη και χιλιοειπωμένη απάντηση σε όλα αυτά είναι ότι φταίνε οι κυβερνήσεις οι οποίες θέλουν να στρέψουν το λαό μακριά από τα σοβαρά και πραγματικά προβλήματα του κλπ. Όμως, δεν αρκεί μια τέτοια ρηχή , κατά την άποψη μου, προσέγγιση. Οι συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών αυτοί έχει απαξιώσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος . Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι βρίζουν πολιτικούς , συνδικαλιστές , κόμματα χωρίς διακρίσεις και επιτίθενται σε αθώους και φταίχτες. Γι αυτό το λόγο εύκολα επωάζουν σε τέτοιους χώρους ρατσιστικές και νεοναζιστικές απόψεις οι οποίες μετατρέπονται σε ψήφους στα αντίστοιχα κόμματα.   Μια νεολαία η οποία ζει την κρίση και το αδιέξοδο και δεν βλέπει αχτίδα φωτός, ούτε από τις δυνάμεις εκείνες που αντιμάχονται τα μνημόνια, εκτονώνει τη φτώχεια, την οργή και την καταπίεση στις εξέδρες της Τούμπας, του Καραϊσκάκης και αλλού. Αυτό πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την αριστερά.

            Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και πολιτισμού, αξιών και ιδεών. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αναπαράγει και εκτονώνει την κρίση. Είναι προκλητικό να ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για την αγορά ποδοσφαιριστών για να απολαμβάνει, υποτίθεται, θέαμα ο φτωχός , την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού μαθηματικά οδηγείται από τη σχετική στην απόλυτη φτώχεια. Είναι εξωφρενικό να μη λειτουργεί ή να μη γίνεται πιο αυστηρό το θεσμικό πλαίσιο, για να μη δυσαρεστηθούν οπαδοί και πρόεδροι ομάδων   για λόγους ψηφοθηρικούς. Είναι έξω από κάθε λογική να κερδίζονται τίτλοι στα δικαστήρια  και στα κυβερνητικά γραφεία. Στη χώρα μας οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν την κρίση , αλλά και όσοι με τόση ευκολία   νομοθετούν και οδηγούν την κοινωνία στην απόγνωση   δεν έχουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν τα αυτονόητα στο χώρο του ποδοσφαίρου και να σπάσουν το απόστημα που χρόνια κακοφορμίζει και όζει. Πάνω από όλα οι ψήφοι των ελεγχόμενων οπαδών και η υποστήριξη των μεγιστάνων προέδρων.

*εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Διαβάστε περισσότερα...

Οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ακόμη πιο σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της Κίνας,του Zhouming Xiao

Οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ακόμη πιο σκληρά οικονομικά μέτρα κατά της Κίνας

Ενώ η Κίνα δεν έχει την πρόθεση να αντιπαρατεθεί με την Αμερική, δεν μπορεί να δραπετεύσει από τον εμπορικό πόλεμο που θα προκαλέσουν εις βάρος της οι ΗΠΑ. Συνεπώς πρέπει να ξυπνήσει από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας και να προετοιμαστεί για αντίποινα, λέει ο συγγραφέας. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι στάση θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, που αναπνέει μ’ έναν πνεύμονα αμερικανικό και έναν βρυξελλιώτικο, στον ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο.  

Του Zhouming Xiao

Το δεύτερο εξάμηνο του 2017, η Αμερική ήταν άκρως απασχολημένη με το να κραδαίνει το ρόπαλο του εμπορίου και να επιτίθεται στην Κίνα. Αρχικά ήταν το «άρθρο 301», μετά η έρευνα κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων όσον αφορά το κινεζικό ατσάλι και αλουμίνιο. Στο Νταβός, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιβληθούν ακόμη περισσότεροι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα. Πριν από το νέο σεληνιακό έτος , ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε επίσης ότι θα επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στην Κίνα.

Πολλές κινεζικές εκδόσεις και αναλυτές φάνηκαν να μην ανησυχούν καθόλου με την απειλητική αμερικανική στάση. Πίστευαν ότι η αμοιβαία εξάρτηση ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ ήταν πολύ μεγάλη και ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα έπληττε σοβαρά και τις δύο πλευρές, συνεπώς δεν θα μπορούσε να συμβεί. Στο εξωτερικό όμως, υπάρχει η ακριβώς αντίθετη άποψη. Τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ πιστεύουν ότι το θέμα δεν είναι «εάν», αλλά «πότε» θα αρχίσουν οι εμπορικοί πόλεμοι.*

Οι εμπορικές πολιτικές αποτελούν κρίσιμο στοιχείο της αμερικανικής στρατηγικής έναντι της Κίνας. Όταν οι ΗΠΑ θεωρούσαν την Κίνα «στρατηγικό εταίρο», οι μεταξύ τους τριβές έμοιαζαν να αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια μάχη για την οικονομική ισχύ. Η Αμερική σχεδιάζει ήδη έναν εμπορικό πόλεμο και έχει δημιουργήσει πέντε μέτωπα ενάντια στην Κίνα.

Το πρώτο μέτωπο είναι η συχνή χρήση εμπορικών μέτρων ως όπλων. Εκτός από την έρευνα κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το «άρθρο 301» και το «άρθρο 232»,** που αποτελούν ακόμη πιο βλαβερά όπλα. Τα αποτελέσματα της έρευνας βάσει του άρθρου 301 θα αποκαλυφθούν περί τα τέλη Μαΐου. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εισπράξουν τεράστια πρόστιμα από την Κίνα. Εάν αυτή η απειλή πραγματοποιηθεί, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας θα κλιμακωθεί. Μοιραία η Αμερική θα χρησιμοποιήσει πιο σκληρά μέτρα. Σε κάποιες αναφορές υποστηρίζεται ήδη ότι οι ΗΠΑ σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν το άρθρο 301 για τα πετροχημικά προϊόντα της Κίνας.

Το δεύτερο είναι ότι, χρησιμοποιώντας έναν νέο τεχνολογικό αποκλεισμό, η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να επεκτείνει το ρόλο της επιτροπής που επιβλέπει τις ξένες επενδύσεις στην Αμερική και να τη μετατρέψει και σε υπηρεσία ελέγχου της τεχνολογίας. Η επιτροπή θα εξετάζει τις εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από ξένους και την ίδρυση εταιρειών από αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως, η Αμερική θα προσθέσει νέους περιορισμούς στην εξαγωγή τεχνολογίας στην Κίνα και στην ανταλλαγή τεχνολογίας μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ.

Το τρίτο μέτωπο που ανοίγουν οι ΗΠΑ αποβλέπει στο σχηματισμό μιας νέας «Συμμαχίας Οκτώ Κρατών» εναντίον της Κίνας.*** Τον Δεκέμβριο του 2017, η Αμερική ώθησε την Ευρώπη και την Ιαπωνία να εκδώσουν μια κοινή δήλωση σε συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στην οποία αναφερόταν ότι θα εντείνουν τη συνεργασία ως προς τη βιομηχανική ισχύ, την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, τις κρατικές επιδοτήσεις, τις κρατικές επιχειρήσεις κοκ, με προφανή στόχο την Κίνα.   Επίσης, ενώ η Αμερική διευρύνει τις έρευνες για την εξαγορά αμερικανικών εταιρειών από κινεζικές επιχειρήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται παρόμοιες πολιτικές. Θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει κανόνας η κοινή συμπεριφορά και επίθεση Ευρώπης και Αμερικής εναντίον της Κίνας.

Το τέταρτο μέτωπο είναι να καμφθούν οι κινεζικές επενδύσεις. Στον έναν χρόνο και κάτι που είναι πρόεδρος ο Τραμπ έχει εγκριθεί μόνο μία εξαγορά αμερικανικής εταιρείας από κινέζικη επιχείρηση. Η προσπάθεια της Ant Financial να εξαγοράσει τη Moneygram, όπως και πολλές άλλες συμφωνίες, απορρίφθηκαν από τις ΗΠΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο ορισμός «εθνική ασφάλεια» όλο και διευρύνεται και δεν περιορίζεται στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Απαγορεύονται ακόμη και εταιρείες προσωπικών δεδομένων και προγράμματα υποδομών.

Το τελευταίο μέτωπο είναι η αναδόμηση του παγκόσμιου εμπορίου ώστε να τεθεί η Κίνα σε μειονεκτική θέση. Η Αμερική ζητάει μεταρρύθμιση του συστήματος του παγκόσμιου εμπορίου και επιχειρεί να το αλλάξει σύμφωνα με τους αμερικανικούς σκοπούς, να αλλάξει τους κανόνες του πολυμερούς εμπορίου, να αναγνωριστούν περισσότερο τα αμερικανικά συμφέροντα, να δεσμεύσει την κινητικότητα της Κίνας και να εμποδίσει την ανάπτυξή της.

Το δέντρο θέλει να μείνει ακίνητο, αλλά η θύελλα δεν σταματά. Ενώ η Κίνα δεν έχει την πρόθεση να αντιπαρατεθεί με την Αμερική, δεν μπορεί να διαφύγει από τον εμπορικό πόλεμο που θα προκαλέσει η Αμερική. Έτσι πρέπει να ξυπνήσει από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας και να ετοιμαστεί για αντίποινα. Κάποια παραδείγματα ενεργειών περιλαμβάνουν την επιλογή προϊόντων τα οποία η Αμερική εξάγει σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα για τα οποία πρέπει να ληφθούν εμπορικά μέτρα, αρχίζοντας με την έρευνα για την φοροαποφυγή και το σχηματισμό τραστ και αυξάνοντας την επιτήρηση των αμερικανικών επιχειρήσεων, ερευνώντας και προτείνοντας νέες διεθνείς εμπορικές ρυθμίσεις και παίρνοντας την πρωτοβουλία στις μάχες των διαπραγματεύσεων.

***************************************

Σημειώσεις

*Ήδη ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς της τάξης του 25% στο ατσάλι και του 10% στο αλουμίνιο. Συνέπεια αυτού ήταν η ανακοίνωση παραίτησης του επικεφαλής των οικονομικών του συμβούλων, πρώην προέδρου της Goldman Sachs, Γκάρι Κον, που, παρεμπιπτόντως, έχει πετύχει τον βασικό του σκοπό: τις περικοπές φόρων ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με νόμο που υπέγραψε ο Τραμπ στα τέλη του 2017. Την ανακοίνωση των δασμών υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος από τις περιοχές της «Ζώνης της σκουριάς», ως αναζωογονητικούς της αμερικανικής μεταλλουργίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε με δηλώσεις του Ζ-Κ Γιουγκέρ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μείνει αδρανής σε μια πολιτική που πλήττει «θέσεις εργασίας στην Ευρώπη» (δηλ. τις μεγάλες επιχειρήσεις των κλάδων αυτών – σιγά μην κόπτεται ο Γιουγκέρ για τις θέσεις εργασίας!) .(Σ.τ.Μ.)

** Πρόκειται για το άρθρο 301 του αμερικανικού Εμπορικού Νόμου του 1974. Με αυτό εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ να εφαρμόζει τα δέοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων αντιποίνων, για να ακυρώσει όποια ενέργεια, πολιτική ή πρακτική μιας ξένης κυβέρνησης παραβιάζει μια διεθνή εμπορική συμφωνία ή είναι αδικαιολόγητη, παράλογη ή εφαρμόζει διακρίσεις και εμποδίζει ή περιορίζει το αμερικανικό εμπόριο. Το άρθρο 232 αφορά έρευνες που διεξάγονται βάσει του Νόμου Εμπορικής Επέκτασης του 1962. Σκοπός των ερευνών αυτών είναι να προσδιορίσουν την επίπτωση των εισαγωγών στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. (Σ.τ.Μ.)

***Η «Συμμαχία των Οκτώ Κρατών» ήταν ένας διεθνής στρατιωτικός συνασπισμός που εισέβαλε στην Κίνα υποτίθεται για ανθρωπιστικούς λόγους, για να σώσει θρησκευτικές και διπλωματικές αποστολές από την πολιορκία και τις εις βάρος τους βαρβαρότητες κατά την εξέγερση των Μπόξερ (1899-1900), -- και επί τη ευκαιρία να λεηλατήσει ακόμη περισσότερο τη χώρα. Οι Μπόξερ -- κίνημα κυρίως αγροτικό, αντι-αποικιακό-- στρεφόταν κατά της ξένης επιρροής στην Κίνα και της συμβιβασμένης αυτοκρατορικής δυναστείας. Τα οκτώ κράτη που αποτελούσαν το συνασπισμό ήταν η Ιαπωνία, η αυτοκρατορική Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία και η Αυστρο-Ουγγαρία. Από την εισβολή και μέχρι την κινεζική επανάσταση (1949), η Κίνα έχασε την ανεξαρτησία της. Η εισβολή της «Συμμαχίας των Οκτώ» ήταν, ιστορικά, η πρώτη που περιβλήθηκε με τον ψευδή μανδύα της   «ανθρωπιστικής επέμβασης». (Σ.τ.Μ.)

Πηγή: http://opinion.huanqiu.com/hqpl/2018-02/11613108.html via http://watchingamerica.com/WA/2018/03/05/us-will-have-more-harsh-economic-measures-toward-china

Ο συγγραφέας είναι πρώην αναπλ. αντιπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπίας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη.

Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου

Διαβάστε περισσότερα...

Ο Λογαριασμός της ΔΕΗ, η «Ενεργειακή φτώχια» και ο Δημόσιος Χαρακτήρας της ΔΕΗ,του Γιάννη Περάκη

Ο Λογαριασμός της ΔΕΗ, η «Ενεργειακή φτώχια» και ο Δημόσιος Χαρακτήρας της ΔΕΗ

1. Ανάλυση του λογαριασμού της ΔΕΗ

Το έναυσμα για την ψηλάφιση του μεγάλου αυτού θέματος της ενέργειας, προήλθε απο την απόπειρα ανάλυσης ενός πραγματικού ετήσιου λογαριασμού της ΔΕΗ. Τα ευρήματα που ευερέθησαν ήταν «εντυπωσιακά!!», όπως εμφανίζονται στο παρακάτω Πίνακα 1:

Πίνακας 1- Ανάλυση του Λογαριασμού της ΔΕΗ του 2017
ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1) Αξία Ρεύματος ΦΠΑ Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΕΡΤ ΕΦΚ ΣΥΝΟΛΟ ΛΟΓ/ΜΟΥ Ποσοστό αξίας Ρεύματος / Σύνολο Λογαριασμού Ποσοστό αξίας Εκτός Ρεύματος / Σύνολο Λογαριασμού
Α-ΔΙΜΗΝΟ-2017 261,99 34,06 0,00 40,43 5,62 -0,10 342,00 76,61% 23,39%
Β-ΔΙΜΗΝΟ-2017 136,79 61,61 326,71 41,14 5,72 13,03 585,00 23,38% 76,62%
Γ-ΔΜΗΝΟ-2017 49,84 6,48 0,00 45,39 6,31 -0,02 108,00 46,15% 53,85%
Δ-ΔΙΜΗΝΟ-2017 136,43 39,37 160,01 43,97 6,12 8,10 394,00 34,63% 65,37%
Ε-ΔΜΗΝΟ-2017 71,00 9,23 0,00 43,27 6,02 0,48 130,00 54,62% 45,38%
Ζ-ΔΜΗΝΟ-2017 48,79 18,62 90,39 41,85 5,82 4,53 210,00 23,23% 76,77%
  704,84 (2) 169,37 577,11 265,05 35,61 26,02 1.769,00 43,1% (3) 56,9% (4)
(1). Το κόκκινο χρώμα στην περίοδο κατανάλωσης υποδηλώνει τον εκκαθαριστικό λογ/μό                                                               (2). Το ποσό που αφορά την αξία της κατανάλωσης   ρεύματος                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   (3). Το   ποσοστό συμμετοχής της ετήσιας κατανάλωσης της αξίας του ρεύματος ση   συνολική χρέωση   του λογ/μού                                                                                                                                                                                                                                        4). Το ποσοστόσυμμετοχής της αξίας ολων των υπολοίπων χρεώσεων εκτός του ρεύματος στη συνολική χρέωση του λογ/μού

Το 43,1% της συνολικής αξίας του ετήσιου λογ/μού της ΔΕΗ, αφορά την κατανάλωση του

του όρου «ρυθμιζόμενες χρεώσεις» και οι αντίστοιχες αυξήσεις διαχρονικά :

Θυμίζουμε ότι το 2009 είδαμε για πρώτη φορά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ (εκτός από τις χρεώσεις για δημοτικά τέλη, Τ.Α.Π και ΕΡΤ που πάντοτε αναφέρονταν χωριστά ως συνεισπραττόμενες χρεώσεις υπέρ τρίτων) τη χρέωση για ηλεκτρικό ρεύμα να αναλύεται σε: «ΑΔΜΗΕ» (Σύστημα μεταφοράς), «ΔΕΔΔΗΕ» (Δίκτυο Διανομής), «ΥΚΩ» (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), «ΕΤΜΕΑΡ» και «ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ». Οι χρεώσεις αυτές σταδιακά αυξήθηκαν και έφθασαν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στο ύψος που έχουν σήμερα.

Βασικά συμπεράσματα απο την «απελευθέρωση της αγοράς»

Μεταξύ 2009 και 2013 η συνολική αύξηση των φόρων στην οικιακή κατανάλωση (μέσα από νέους φόρους, τέλη και αυξήσεις φόρων) είναι της τάξης του 450%, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Eurostat. Μεταξύ 2009 και α΄ εξαμήνου 2014 φθάνουν στο 526%!!!. Η επιβάρυνση των φόρων, τελών κ.λπ. στην τιμή της κιλοβατώρας ανερχόταν σε 16,78% το 2009 και έφτασε το 42,25% το 2013 και το 47% το α’ εξάμηνο του 2014!!!. Δηλαδή το μισό κόστος κιλοβατώρας που πληρώνει ένα νοικοκυριό ρεύματος. Το 56,9% αφορά όλα τα υπόλοιπα (ως σχ. Πίνακας-1).

Η ανάλυση είναι φόροι. Η συνολική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μαζί με τέλη και φόρους ανήλθε μεταξύ 2009 και 2013 σε 64,5% και μεταξύ 2009 - α’

 • εξάμηνο 2014 σε 71,22%!!!.

2. Επισκόπηση της Ενεργειακής Φτώχιας των Ελλήνων

Μείωση της κατανάλωσης: Kατά 23,6% μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης όπως προκύπτει από τα στοιχεία για την ενεργειακή κατανάλωση στην ΕΕ που δημοσιοποίηση η Eurostat. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, με μέγεθος μικρότερο ακόμα και από τα  επίπεδα του 1996.

Τα χρέη προς την ΔΕΗ: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της διαμορφώνονται σε 2.3 δις. περίπου και κατανέμονται ως εξής:

1,66 δισ. ευρώ από τη Χαμηλή Τάση, 331 εκατ. ευρώ από την Υψηλή Τάση, 205 εκατ. ευρώ από τη Μέση Τάση, 210 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο Τομέα

Η ακτινονοσκόπηση των οφειλετών

Πίνακας 2. Αριθμός και Ποσά Οφειλετών της ΔΕΗ
Ποσό Οφειλής ανά Οφειλέτη Από 3.000,00 ευρώ και άνω Απο 1.000,00 εως 3.000,00 ευρώ Απο 500,00 εως 1.000,00 ευρώ Απο 001,00 εως 500,00 ευρώ Σύνολα
Συνολοικό Ποσό Οφειλής 483 εκατ. ευρώ 263 εκατ. ευρώ 135 εκατ. ευρώ 1.350 εκατ. ευρώ 2,231 δισ. ευρώ (1)
1. Συνολικό χρέος προς την ΔΕΗ

3. Οι αυξήσεις επιβλήθησαν λόγω της «απελευθέρωσης της αγοράς» λόγω των επιδοτήσεων των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας, μέσω της ΔΕΗ

Πρίν την «απελευθέρωση» ή ορθότερα τη δημιουργία «τεχνητής αγοράς» και σήμερα τη δημιουργία «χρηματιστηρίου της ηλεκτρικής ενέργειας», ο καθορισμός της τιμής ήταν απλή:

Το κράτος καθόριζε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ η οποία είχε το μονοπώλιο στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.Εδώ και καιρό με την «απελευθέρωση της αγοράς» και στις συνθήκες του «υγιούς ανταγωνισμού», έχει ολοκληρωθεί η οργάνωση του νέου μοντέλου αγοράς διακρίνονται οι εξής υποκατηγορίεςτου κλάδου της ενέργειας:

 • Η παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο χονδρικής.
 • Η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και
 • η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο λιανικής.

Σύμφωνα με την Ε.Ε. η παραγωγή και η προμήθεια σε επίπεδο λιανικής αποτελούν τις λεγόμενες «ανταγωνιστικές δραστηριότητες», οι οποίες διαμορφώνουν στο μεγαλύτερο βαθμό τις τιμές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και υπόκεινται στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Αντιθέτως, η μεταφορά και η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζονται ως «μη ανταγωνιστικές» γιατί έχουν τα χαρακτηριστικά «φυσικού μονοπωλίου» και ως εκ τούτου καθίσταται αντιπαραγωγική και αντιοικονομική, η επιβολή συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού. Αρμόδιος φορέας για την εποπτεία της λειτουργίας της αγοράς είναι ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ Α.Ε). Το κόστος της Οριακής Τιμή του Συστήματος (Ο.Τ.Σ) καθώς και των λειτουργικών εξόδων των προμηθευτών λιανικής (μαζί με το περιθώριο κέρδους τους) μετακυλίεται σ’ εμάς τους καταναλωτές που επιπλέον πληρώνουμε τις ρυθμιζόμενες (δηλαδή τις μη υποκείμενες σε ανταγωνισμό και διοικητικά οριζόμενες) χρεώσεις. Στις χρεώσεις αυτές περιλαμβάνεται η χρέωση για τον ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή το τέλος υπέρ των παραγωγών Α.Π.Ε., με το οποίο καλύπτεται η διαφορά μεταξύ των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν και της Ο.Τ.Σ. και οι οποίοι όπως αναφέραμε, εγχέουν προνομιακά στο Σύστημα, την ενέργεια που παράγουν). Επίσης πληρώνουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) και βεβαίως Φ.Π.Α. 13% επί όλων των παραπάνω χρεώσεων.

Η ακριβής μετάφραση των παραπάνω είναι «τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται και οι ζημιές κοινωνικοποιούνται».

Α) Εγκατεστημένη ισχύς: «Ισχύς είναι το μέγεθος της στιγμιαίας δυνατότητας ενός συστήματος να παράγει ή να καταναλώνει ενέργεια». Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς σήμερα στη Χώρα μας είναι περίπου 21.400 MW. Εχει, δηλαδή, σχεδόν διπλασιαστεί από την έναρξη της λεγόμενης Απελευθέρωσης Η/Ε αφού όταν η ΔΕΗ αποτελούσε μονοπώλιο είχε συνολικά εγκατεστημένη ισχύ 12.000 MW.Η ΔΕΗ σήμερα έχει  12.500 MW  περίπου  εγκατεστημένη ισχύ αλλά έχει αντικαταστήσει τις παλιές λιγνιτικές μονάδες της (το 50% της συνολικής λιγνιτικής ισχύος της) με καινούργιες μονάδες, αλλά με καύσιμο το Φυσικό Αέριο (Φ/Α). Η ΔΕΗ αναλυτικότερα σήμερα διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ: Περίπου 4.300 MW με καύσιμο λιγνίτη,  3.300 MW υδροηλεκτρικά,  2.300 MW Φ/Α, 2.500 MW  πετρελαϊκές και 150 MW ΑΠΕ. Οι πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ που βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα ισχύος 750 MW λειτουργούν μόνο σε περίπτωση μεγάλης έλλειψης όπως έγινε τον Γενάρη του 2017.

Β) Παραγόμενη ενέργεια

Όμως το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εγκατεστημένη ισχύς αλλά η πραγματική ενέργεια που δίνει η κάθε μορφή και η κάθε μονάδα παραγωγής Η/Ε ή που «εν δυνάμει» μπορεί να δώσει στο σύστημα, όταν η ανάγκες κατανάλωσης της Χώρας το απαιτούν. Η ενέργεια μετριέται σε κιλοβατώρες (KWh). Στην πραγματική παραγωγή Η/Ε τα νούμερα είναι διαφορετικά από αυτά που είδαμε στην εγκατεστημένη ισχύ. Ετσι παρακολουθώντας τα τελευταία στοιχεία του Μήνα, Ιανουαρίου 2018 βλέπουμε τα εξής ενδιαφέροντα:

 • Η παραγωγή από μονάδες λιγνίτη ανέρχεται σε 34,25% της συνολικής κατανάλωσης όταν η εγκατεστημένη ισχύς είναι στο 21% . Δηλαδή σχεδόν διπλάσια παραγωγή από την εγκατεστημένη ισχύ!
 • Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ που μαζί με τα υδροηλεκτρικά έχουν εγκατεστημένη ισχύ 48% του συνόλου, η πραγματική τους παραγωγή για το ίδιο διάστημα είναι στο 20% της συνολικής κατανάλωσης. Αυτό κατανέμεται σε 16,5% από ΑΠΕ και 3,25 % από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας και λόγω ανομβρίας αλλά και επειδή σήκωσαν τεράστιο φορτίο στην ενεργειακή Κρίση του προηγούμενου Γενάρη
 • Η παραγωγή από Φυσικό Αέριο ανήλθε σε 29,25% της συνολικής κατανάλωσης με εγκατεστημένη ισχύ στο 25% της συνολικής.
 • Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει σχολιασμού είναι ότι το 16,5% της συνολικής κατανάλωσης της Χώρας προέρχεται από εισαγωγές Η/Ε. Καθόλου φυσιολογικό όταν η ζήτηση της Χώρας σε Η/Ε έχει πέσει πάνω από 25% στα χρόνια της Κρίσης και η συνολική εγκατεστημένη Ισχύς ανέβηκε πάνω από 80% τα τελευταία χρόνια. Στο Μήνα Ιανουάριο 2018, που εξετάζουμε, το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 6,259 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος στα 4,280 MW και 8,371 MW αντίστοιχα.

Συμπερασμα: Η χώρα μας χρειάστηκε μέσο όρο 6,259 MW και έκανε 16,5% «καθαρές» εισαγωγές όταν έχει εγκατεστημένη Ισχύ 21.400 MW, δηλαδή υπερτριπλάσια εγκατεστημένη ισχύ, από τη ζήτηση ενέργειας!!!

Γ) Εγκατεστημένη ισχύς και παραγόμενη ενέργεια

Η εγκατεστημένη ισχύς σε σχέση με την παραγομένη ενέργεια είναι διαφορετική σε κάθε μονάδα παραγωγής ανάλογα με το μίγμα καυσίμου και το βαθμό απόδοσης.

 • Οι Ατμοηλεκτρικοί Σταθμοί (ΑΗΣ) που παράγουν ρεύμα με ατμό που προέρχεται από την καύση του λιγνίτη δίνουν πραγματική ηλεκτρική ενέργεια 90% σε σχέση με την εγκατεστημένη τους ισχύ. Δηλαδή μια λιγνιτική μονάδα με ονομαστική ισχύ 300 MW αν έχει την απαραίτητη τροφοδοσία μπορεί να δώσει 280 ΜWh Ηλεκτρικής Ενέργειας.
 • Οι μονάδες φυσικού αερίου 98%.
 • Οι πετρελαϊκές μονάδες 95,6%.
 • Τα υδροηλεκτρικά (ΥΗΣ) 100% έχουν 0 απώλειες.
 • Τα αιολικά έχουν προδιαγραφές σε πλήρη λειτουργία να δίνουν 30% της ονομαστικής τους ισχύς αλλά με τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν έχουν ξεπεράσει το 24%
 • και τα Φωτοβολταϊκά το 18%.

Κατά τον ΑΔΜΗΕ η πραγματική, ωφέλιμη ενέργεια που παίρνουμε από τι ΑΠΕ δεν ξεπερνάει το 10%!!!  

Τιμή αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής Ενέργειας

Μετά την απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την είσοδο ιδιωτών στην παραγωγή διακίνηση και εμπορία, με  μόνο στόχο το εύκολο κέρδος, οι τιμές εκτοξεύθησαν Παρακολουθώντας την  άνοδο και την κάθοδο των τιμών στη χοντρική αγορά Η/Ε βλέπουμε ότι αυτές ακολουθούν τους χρηματιστηριακούς κανόνες και καθόλου δεν έχουν να κάνουν με πραγματικές αλλαγές τιμών σε καύσιμα, ημερομίσθια φόρους κλπ. Προσφορά, ζήτηση και κερδοσκοπικά παιχνίδια σε ένα αγαθό που είναι απαραίτητο σε όλους τους ανθρώπους, εργαζόμενους, ανέργους φτωχούς και πάμφτωχους. Ετσι για παράδειγμα βλέπουμε στον περσινό Γενάρη η τιμή Χοντρικής να φτάνει έως και 200 €/ ΜWh σε μια περίοδο που η Μέση τιμή κινείται μεταξύ 50 και 60 €/ ΜW/h.

Πώς λειτουργεί το σύστημα Η/Ε - Επιδοτήσεις δίχως τέλος

Επιδότηση Νο-1: Η παραγωγή Ενέργειας από ΑΠΕ σύμφωνα με το νόμο, που έγινε με βάση οδηγίες της ΕΕ, μπαίνει με προτεραιότητα στο σύστημα, ασχέτου τιμής. Ομως επειδή η ΟΤΣ είναι πιο χαμηλή από το κόστος ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ δημιουργείται ένα τεράστιο έλλειμμα στον ΛΑΓΗΕ, που καλείται να το πληρώσει ο καταναλωτής (μέσω ΕΤΜΕΑΡ) και μάλιστα ο οικιακός καταναλωτής αφού οι βιομήχανοι πληρώνουν 2,5 €/ΜWh και ο μικροί καταναλωτές 24 και 27 €/ ΜWh. Πιο συγκεκριμένα κατά το έτος 2017 ο Μέσος όρος της τιμής χοντρικής (ΟΤΣ) της Η/Ε ήταν 53 € ανά ΜWh το 2017:

üΗ αιολική ενέργεια κόστισε 92 €/ ΜWh και διαφορά απο τα 92-53=39 €/ ΜWh

üΣτα Φωτοβολταϊκά κόστισε 285 €/ΜWh!!! και διαφορά απο τα 285-53=232 €/ ΜWh.

Η ουσία όμως είναι ότι οι καταναλωτές ρεύματος πληρώνουν 1 έως 2 δις € ετησίως στους ιδιοκτήτες ΑΠΕ μέσω ΕΤΜΕΑΡ αλλά και πάλι δεν φτάνουν. Επειδή δεν  έφταναν τα λεφτά του ΕΤΜΕΑΡ δημιουργήθηκε κι άλλο έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. €. Αυτό η «αριστερή» κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, λόγω που είναι «υπέρ του λαού και κατά του Κεφαλαίου» αποφάσισε να μην το βάλει στο ΕΤΜΕΑΡ αλλά να το πληρώσουν οι πάροχοι δηλαδή όσες εταιρείες πουλάνε ρεύμα (ΔΕΗ, ιδιώτες έμποροι κλπ) και ονομάστηκε Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).  Μόνο η ΔΕΗ πλήρωσε 320 εκατ. . στους ΑΠΕτζήδες μέσω αυτού του λογαριασμού μέσα στο 2017 και φυσικά τα πήρε από το γνωστό υποζύγιο.

Επιδότηση Νο-2:Επειδή εκτός από στοχαστική η παραγωγή από ΑΠΕ κυρίως αιολικών παρουσιάζει και μεγάλες διακυμάνσεις αφού ο άνεμος δεν φυσάει ποτέ σταθερά. Έτσι όταν στο δίκτυο («κουβά») εγχέεται αιολική ενέργεια, χρειάζεται και μια άλλη πηγή ενέργειας, που συνήθως είναι από μονάδες φυσικού αερίου, για να καλύπτει την έλλειψη από τις διακυμάνσεις. Μέσα στη διάρκεια ενός λεπτού η ένταση του αέρα αλλάζει μέχρι και 70 φορές οπότε δημιουργεί έλλειψη κάποιων ΜW οι οποίες στη διάρκεια τα ώρας γίνονται δεκάδες και εκατοντάδες (η στάθμη του νερού στον κουβά πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ επιτρεπτών ορίων). Επειδή η ενέργεια που δίνουν, για να καλύψουν τις ΑΠΕ, οι μονάδες Φ/Α είναι μικρή, σε σχέση με την εγκατεστημένη τους ισχύ, αποζημιώνονταν μέσω ενός μηχανισμού που ονομάστηκε Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (Μ.Α.Μ.Κ.). Αυτός ο μηχανισμός προβλέπει ετήσια αποζημίωση για το μεταβλητό κόστος 30.000 € ανά εγκατεστημένη ΜWh.

Επιδότηση Νο-3: Επίσης οι ΑΠΕ επιδοτούνται από το τέλος που έχει επιβληθεί στο λιγνίτη και αντιστοιχεί σε 2 € ανά ΜWh και από αποζημιώσεις που προέρχονται από δημοπρατήσεις αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Επιδότηση Νο-4: Αδειες Διαθεσιμότητας Ισχύος  (Α.Δ.Ι.90.000 € ανά εγκατεστημένη ΜWh γιατί έχουν «στη διάθεσή μας» μονάδες που μπορούν κάποια στιγμή να παράγουν Ενέργεια. Ομως τον Γενάρη του 2017 που τους χρειαστήκαμε δεν μπορούσαν γιατί «δεν υπήρχαν οι αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου». Με βάση τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ που λέει ότι η μέγιστη ωφέλιμη ισχύς των αιολικών δεν ξεπερνάει το 10% της εγκατεστημένηςη αιολική χρειάζεται 10πλάσια εγκατάσταση δηλαδή 20 εκατ. € για εγκατάσταση ενός πραγματικού παραγόμενου ΜW Η/Ε ενώ η λιγνιτική, που κοστίζει 1,4 δις €, θα παράγει ολόκληρη την ονομαστική της ισχύ που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης μιας ολόκληρης Πόλης, της Πτολεμαΐδας.

Μπορούν οι ΑΠΕ να αντικαταστήσουν τις θερμικές μονάδες;

Με την τεχνολογία που υπάρχει σήμερα και χωρίς αποθήκευση του ρεύματος σε καμία περίπτωση! Αντιθέτως όσο περισσότερες ΑΠΕ τοποθετούνται τόσο περισσότερες μονάδες βάσης, κυρίως με καύσιμο φυσικό αέριο ή υδροηλεκτρικά χρειάζονται για να τις υποστηρίξουν.

Πολιτικά και Οικονομικά συμπεράσματα

1) Ενιαία Καθετοποιημένη υπό Δημόσιο Ελεγχο ΔΕΗ σε Παραγωγή–Μεταφορά–Διανομή-Προμήθεια και άρα ενιαία τιμή, χρέωση και ενιαίος λογαριασμός ρεύματος. Η τιμή της κιλοβατώρας, οι επενδύσεις της ΔΕΗ, το καύσιμο κ.ο.κ. θα αποφασίζονται βάσει εθνικού δημοκρατικού σχεδιασμού από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο κι όχι από την κάθε ΡΑΕ. Αυτό επιβάλει το Σύνταγμα της χώρας (άρθρα 105, 106). Κοινώς, ας το κάνουμε όπως η Γαλλία. Κι αυτή στην ΕΕ είναι. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση και μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης βρίσκεται φυσικά εδώ και είναι ανυπολόγιστη. Αλλωστε για την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού ο   Α.Δ.Μ.Η.Ε. στη «ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 2013–2020» αναφέρει: Υπό το πρίσμα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η εξέλιξη του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα αβεβαιότητας καθώς η ένταξη νέων μονάδων δεν σχεδιάζεται πλέον κεντρικά με στόχο τη μελλοντική επάρκεια του συστήματος, αλλά από ανεξάρτητους παραγωγούς με κριτήριο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων τους. Ετσι, ενώ τα δίκτυα είναι «κορεσμένα» από τις Α.Π.Ε (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας - Ρ.Α.Ε - χαρακτηρίζει ως «κορεσμένες» περιοχές την Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Θράκη, τη Νότια Στερεά Ελλάδα, το Κιλκίς, τις Κυκλάδες, τα Νότια Ιόνια Νησιά τους Νομούς Καστοριάς Φλώρινας και την περιοχή Μεσοχώρας-Συκιάς).

2) Το μέλλον μας θα είναι εφιαλτικό αν δεν σταματήσουμε αυτό τον «παραλογισμό»:

Ουπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, δήλωσε πρόσφατα, «στόχος είναι μέχρι το 2030 σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από Α.Π.Ε». Το τοπίο συμπληρώνεται από τις δηλώσεις του κ. Γ. Περιστέρη (επικεφαλής του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ο οποίος μας είπε ότι «η Ελλάδα, λόγω γεωμορφολογίας (βουνά και νερά) μπορεί να γίνει η «μπαταρία του Νότου» και επειδή ο κ. Περιστέρης ξέρει πολύ καλά τι λέει και οι απόψεις του για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, έχουν ίσως μεγαλύτερη βαρύτητα σήμερα ακόμη και από αυτές των κ.κ. Σταθάκη και Παναγιωτάκη (προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Δ.Ε.Η) μαζί.

3) Αμεσα μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών

 • Επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης 0-800, 800-1000, κλπ κιλοβατώρες με φθηνότερες τιμές για τις χαμηλές κλίμακες, δηλ. τα πιο φτωχά και μικρά νοικοκυριά. Ακόμα και σήμερα η κλιμάκωση αυτή θα επιφέρει άμεση μείωση από 26% ως 10% για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις.
 • Άμεση ηλεκτροδότηση όλων των κομμένων για χρέη νοικοκυριών, με μεγάλες εκπτώσεις των χρεών και διακανονισμούς πληρωμής σε βάθος χρόνου που θα υπολογίζουν την εισοδηματική ικανότητα της οικογένειας και θα περιλαμβάνουν σταθερό ποσό.
 • Ενιαίος λογαριασμός σημαίνει καμία ξεχωριστή χρέωση για ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ. Υποχρέωση μιας δημόσιας επιχείρησης είναι να δίνει ρεύμα στην Πίνδο και στο Καστελλόριζο. Ας τα αφαιρέσει από τα κέρδη των μετόχων της. Η κατάργησή τους θα επιφέρει άμεση μείωση σε μια 4μελή οικογένεια στη κατανάλωση 4μηνου της τάξης του 14% στο λογαριασμό της. Αμεση μείωση του ΦΠΑ, καταρχήν στα επίπεδα προ κρίσης (9%). Μόνο από την κατάργηση των διαφόρων φόρων και τελών και την επαναφορά της κλιμακωτής τιμολόγησης η μείωση στο λογαριασμό για μια μέση τετραμελή οικογένεια (2200 KWh / 4μηνο) ξεπερνά το 41%!! Αν προστεθεί και η κατάργηση των απαράδεκτων ΥΚΩ, η μείωση φτάνει το 55%!!!!
 • Οι βιομήχανοι που δραστηριοποιούνται στην Η/Ε επιδοτούνται από 40%-90% για την εγκατάσταση νέων μονάδων, κυρίως ΑΠΕ και Φ/Α και πολλές φορές μέσω υπερτιμολογήσεων υπερκαλύπτουν το κόστος επένδυσης. Πάνω από 50 δις € επενδύθηκαν στην Η/Ε τα τελευταία 20 χρόνια και τα περισσότερα από αυτά τα πλήρωσαν οι Ελληνες και Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Αυτός ο παραλογισμός πρέπει να τελειώσει. ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκά) μόνο στις στέγες και στα νησιά (και σε σημεία που δεν φαίνονται, δεν επηρεάζουν το οικοσύστημα και τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες) και εν γένει με πολύ φειδώ.
 • Οικολογικός σχεδιασμός κτιρίων. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα και επιδοτήσεις για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, δεδομένου της παλαιότητας των περισσότερων απ’ αυτών.

Βασική προυπόθεση εφαρμογής των προηγούμενων αποτελεί μια ευρεία συνάντηση δυνάμεων της εργασίας, της διανόησης και της επιστήμης, ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες και με διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις, αλλά με κοινό στόχο την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση της Ελλάδας, με αισιοδοξία ήθος και εντιμότητα.

Πηγές:

Φλώρα Παπαδέδε: Πολιτικός Επιστήμονας–Οικονομολόγος ΜSC. Μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΠ/ΔΕΗ και Μέλος της Ε.Ε. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Το άρθρο γράφτηκε στο τέλος του 2014.

Χριστιάννα Κούσιου-«Αθήνα 9,84»

Πηγή: Δίκτυο Ενεργών Καταναλωτών - Δ.Ε.ΚΑ

Πηγή:Energia.gr – Ανάλυση Αγορών – ΙΕΝΕ

Ασαλουμίδης Κων/νος: Εργαζόμενος στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου, Πρόεδρος του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη».

Πράσσος Στέφανος: Συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενος στο Ορυχείο Καρδιάς και πρώην Πρόεδρος του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη». Συντάχθηκε στις 08 Φεβρουαρίου 2018.

Περάκης Γιάννης

Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα...

Ιταλία Εκλογές 4ης Μαρτίου-Η απολεσθείσα συζήτηση για το ευρώ, του Ντέιβιντ Μπρόντερ

 

ΙΤΑΛΙΑ -- ΕΚΛΟΓΕΣ 4ης Μαρτίου

 Η απολεσθείσα  συζήτηση για το ευρώ

 Του Ντέιβιντ Μπρόντερ *

 [Η Ιταλία, όπως και η Ελλάδα, είναι μία από τις χώρες όπου φανερώνεται πολύ έντονα το πόσο το πολιτικό-κομματικό κατεστημένο έχει στραφεί ενάντια στις κοινωνικές ανάγκες και διαθέσεις της λαϊκής πλειοψηφίας και έχει γίνει η δύναμη επιβολής του ευρω-καθεστώτος. Μέσα στις ιταλικές λαϊκές τάξεις υπάρχει πλειοψηφική αποδοκιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ, με χαρακτηριστική την απόρριψη της ΕΕ από τις νεότερες γενιές, αλλά το θέμα αυτό καταπνίγεται σήμερα και από τα τυχάρπαστα «ευρωσκεπτικιστικά» κόμματα που έβγαλε στον αφρό η κρίση της Ευρωζώνης όσο γίνεται ορατή η προσέγγισή τους στην κυβερνητική εξουσία. Έτσι, ενώ το θέμα του ευρώ ήταν στο επίκεντρο της ιταλικής δημόσιας συζήτησης τα τελευταία χρόνια, όσο πλησιάζουν οι εκλογές εξαφανίζεται από το προσκήνιο. Εν τέλει, τα γεγονότα  δείχνουν σαφέστατα ότι τόσο τη συζήτηση όσο κυρίως  τους αγώνες για την αποδέσμευση από την ασφυξία του ευρώ και της ΕΕ μπορούν να τα φέρουν σε πέρας μόνο οι δυνάμεις που αποβλέπουν στη  χειραφέτηση των εργαζομένων από το κεφάλαιο και τις υπερεθνικές ενώσεις του, στην κοινωνική απελεύθερωσή τους. Όλοι οι άλλοι είναι «περαστικοί»,  ή κερδοσκόποι για αλλότριους σκοπούς όπως η ακροδεξιά, της συντριβής που βιώνουν οι λαοί υπό το ευρω-καθεστώς.]

Καθώς ο Ιταλός πρόεδρος έχει προκηρύξει κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 4 Μαρτίου, ο διεθνής επιχειρηματικός Τύπος παρουσιάζει μια πολύ οικεία αφήγηση: η Ιταλία ήταν η τελευταία χώρα που η ψήφος υπέρ των λαϊκιστικών δυνάμεων θα απειλούσε με αναταραχή την Ευρωζώνη. Ο Economist προειδοποίησε για μια «Νέα αβεβαιότητα στην Ευρώπη» , ενώ  ο κύριος τίτλος του Forbes  έγραφε ότι «Η Ευρώπη οπλίζεται με θάρρος ενώπιον των ιταλικών εκλογών». Ένας αρθρογράφος των  Financial Times   εξέφρασε τη γνώμη ότι ο πιθανός θρίαμβος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά θα προκαλούσε «καρδιακή προσβολή στους διεθνείς επενδυτές».

Όπως με την ήττα του Ματέο Ρέντσι στο περί συντάγματος δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 2016, τα διεθνή ΜΜΕ είδαν τις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία μέσα από το πρίσμα της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής, όπου ορίζονται ως μέρος μιας αφήγησης περί ανερχόμενου λαϊκισμού. Αλλά το μέλλον της Ευρωζώνης δεν αποτελεί θέμα της κεντρικής εκλογικής καμπάνιας στην Ιταλία. Στην πραγματικότητα, αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα για την ίδια τη ζωή στην  Ιταλία είναι αξιοσημείωτα απόν, αφού ακόμη και οι κάποτε ευρωσκεπτικιστές σήμερα υπαναχωρούν από  τη ρήξη με το ευρώ.

Για να δείξουμε αδρά  το πώς η όλη υπόθεση περί λαϊκισμού  έχει αναστραφεί, αρκεί απλώς να σημειώσουμε την επανάκαμψη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το 2011, ως πρωθυπουργός, είχε εκδιωχθεί από την κυβέρνηση εντελώς παράτυπα με τη συνέργια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, θεωρούμενος ως ένας δημαγωγός που εμποδίζει την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Το 2018, επανήλθε ως ο προμαχώνας ενάντια στον λαϊκισμό στην Ευρώπη, και μάλιστα  με τις  ευλογίες της Άνγκελα Μέρκελ, πρόσφατα.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι ακόμη και οι λαϊκιστές τους οποίους ισχυρίζεται ο Μπερλουσκόνι ότι αντιμάχεται εγκατέλειψαν τα σχέδια για την έξοδο από το ευρώ. Όντας πιο κοντά από ποτέ στην κυβερνητική εξουσία, ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάγιο  αυτοπροσδιορίζεται σήμερα ως πολέμιος της «ακραίας, λαϊκιστικής αντιευρωπαϊκής» πολιτικής.  Ενώ το κόμμα του αφιέρωσε όλη την προηγούμενη δεκαετία σε εκκλήσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη έξοδο από το ευρώ, ο Ντι Μάγιο απέκλεισε ρητά και κατηγορηματικά το σχετικό δημοψήφισμα. Το ίδιο ισχύει για την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά που εντάχθηκε στον συνασπισμό του Μπερλουσκόνι.

 Εν απουσία κάποιας δύναμης η οποία να εξετάζει έστω το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το ευρώ και που πιθανώς θα εκπροσωπηθεί κοινοβουλευτικά, οι διεθνείς επενδυτές δεν χρειάζεται ακόμη  να χρησιμοποιήσουν  απινιδωτές [για να συνέλθουν από την καρδιακή προσβολή]. Ωστόσο, η Ιταλία είναι επίσης μια χώρα με δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές στην οποία αμφισβητείται πραγματικά η μακροπρόθεσμη δέσμευση στην Ευρωζώνη – ή, τουλάχιστον, η συναίνεση του λαού σ’ αυτήν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η λαϊκή υποστήριξη του ευρώ είναι πιο μικρή από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος. Λιγότεροι από τους μισούς Ιταλούς θεωρούν το ευρώ «καλό για τη χώρα» και το ένα τρίτο τάσσεται υπέρ της επιστροφής στη λιρέτα, το ιταλικό νόμισμα πριν από το 2002.

Σ’ αυτή τη γενικότερη εικόνα, το πιο αξιοσημείωτο όλων είναι η δραματική διακύμανση της υποστήριξης του ευρώ μεταξύ των γενεών. Αυτή ειδικά η διαίρεση φανερώνει κάτι πολύ διαφορετικό από έναν ευρωσκεπτικισμό που βασίζεται στη νοσταλγία ή στον επαρχιωτισμό. Διότι ενώ οι ηλικίας  σαράντα πέντε και άνω επιθυμούν την παραμονή στην Ευρωζώνη σε αναλογία τριών προς έναν, η αποχώρηση από το ευρώ είναι ελαφρώς πλειοψηφική μεταξύ των νεότερων Ιταλών.   Αυτή η γενιά, που έχει πληγεί σκληρά από την κρίση,  δεν αισθάνεται καθόλου δεσμευμένη στη συναίνεση που ένωσε τόσο τις [λεγόμενες] κεντροαριστερές όσο και τις [λεγόμενες] κεντροδεξιές κυβερνήσεις από τη δεκαετία του 1990.  

Αν και  οι αμφιβολίες των νέων Ιταλών για το νόμισμα αντιπροσωπεύουν μια ευρύτερη αποξένωση από τη θεσμική ζωή, οι νέοι αυτοί είναι στενά συνδεδεμένοι επίσης με τον ειδικό ρόλο του ευρωπαϊσμού στον ιταλικό δημόσιο λόγο.   Όταν εισήλθε η Ιταλία στην Ευρωζώνη, το 2002, οι πολιτικές της ελίτ υποσχέθηκαν ότι το ενιαίο νόμισμα θα σηματοδοτούσε μια νέα εποχή σταθερότητας και οικονομικής μεγέθυνσης. Οι ισχυρισμοί αυτοί αποδείχθηκαν κενοί περιεχομένου στην περίοδο μετά την κρίση του 2008, καθώς η ανεργία των νέων εκτοξεύτηκε στο 40%.  Καθώς η ιταλική οικονομία εισήλθε σε ύφεση, η ένταξη στο ευρώ σήμαινε λιτότητα όπως επίσης δημοσιονομικούς και νομισματικούς περιορισμούς που την ώθησαν σε έναν κύκλο χρέους και στασιμότητας.

Παρατηρώντας τη χαμηλή παραγωγικότητα και τις ανεπαρκείς υποδομές της Ιταλίας στη μετά το 2002 περίοδο, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μια απλή επιστροφή στη λιρέτα δεν θα πρόσφερε αυτόματη λύση στα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας. Αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να δούμε οποιαδήποτε προοδευτική εξέλιξη εντός του πλαισίου της Ευρωζώνης – δεδομένης, ιδίως, της ασφυκτικής επιρροής που ασκεί στην ιταλική πολιτική ζωή.  Η συμμόρφωση με τους κανόνες της Ευρωζώνης παρείχε ιδεολογική κάλυψη στις  «τεχνοκρατικές» και τις κυβερνήσεις των «μεγάλων συνασπισμών» για πάνω από έξι χρόνια.  Το ευρώ έχει πλέον ταυτιστεί με μια εντεινόμενη  αίσθηση δημοκρατικού ελλείμματος.

Η εμπειρία της Ιταλίας μέσα στην Ευρωζώνη επιδείνωσε την προϋπάρχουσα πολιτική αναταραχή. Η Ευρώπη όχι μόνο δεν θεράπευσε τις εγχώριες ασθένειες, αντιθέτως η χώρα έγινε πειραματικό εργαστήριο καταστροφικών μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν με την αγνόηση ακόμη και με  την απροκάλυπτη περιφρόνηση της λαϊκής συγκατάθεσης. Το ευρώ τροφοδότησε την έλλειψη εμπιστοσύνης των νέων Ιταλών στην κεντρώα συναίνεση και οδήγησε ανυπότακτες δυνάμεις προς τα δεξιά. Η διακυβέρνηση του ευρω-καθεστώτος δεν παρέλυσε απλώς την κυβερνητική δράση, υπονόμευσε και την πίστη των Ιταλών στην ίδια την πολιτική. Ανεξαρτήτως του ποιος θα επικρατήσει στις επερχόμενες γενικές εκλογές, αυτή η διαδικασία πιθανότατα θα βαθύνει.

Το όνειρο της Ευρώπης

Το ευρώ εισάχθηκε στην Ιταλία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 με μια προπαγάνδα που θα μπορούσε να περιγραφεί ως προβολή μιας αχαλίνωτα αισιόδοξης προοπτικής. Εκείνη την εποχή υπήρχε ενθουσιώδης υποστήριξη της ένταξης στην Ευρωζώνη από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ το μέγιστο μέρος της νομικής προπαρασκευής για την ένταξη έγινε, στα 1996-2001,  υπό τις κυβερνήσεις του Κόμματος της Ελιάς, ενός κεντροαριστερού συνασπισμού, προδρόμου του σημερινού Δημοκρατικού Κόμματος. Για το Κόμμα της Ελιάς, η ιταλική  υπογραφή, το 1997, στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που υπαγορεύει τους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, και στη συνέχεια η ένταξη στην Ευρωζώνη ισοδυναμούσαν με τον ενστερνισμό της «Ευρώπης» ως ενός νέου οράματος προόδου.   Για τους πρώην κομμουνιστές που συμμετείχαν στον συνασπισμό αυτόν, το μαρξιστικό όραμα ενός κόσμου χωρίς κράτη και χρήμα είχε δώσει τη θέση του στην προοπτική ενός υπερκράτους και ενός ενιαίου νομίσματος.

Καθώς  πρώην κομμουνιστές συμμάχησαν με πρώην χριστιανοδημοκράτες για να σχηματίσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, ο ευρωπαϊσμός αποτέλεσε την ιδεολογική συγκολλητική ουσία, αντικαθιστώντας τα βασισμένα στις κοινωνικές τάξεις πολιτικά οράματα του 20ού αιώνα.  Από την προσέγγιση του κομμουνιστή ηγέτη Ενρίκο Μπερλιγκουέρ με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία , τη δεκαετία του 1980, μέχρι τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της δεκαετίας του 1990 και την υιοθέτηση του «τρίτου δρόμου», η εγκατάλειψη του κοινωνικού μετασχηματισμού στην Ιταλία συμβάδιζε με την υιοθέτηση του ευρω-φεντεραλισμού ως πολιτικού ορίζοντα. Με την υποχώρηση του εργατικού κινήματος και την άνοδο της ιδεολογίας της κοινωνικής αγοράς, η αριστερά της Ιταλίας συνέπραξε με  πλήθος Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών που θεωρούσαν τις Βρυξέλλες σύμμαχο στον αγώνα ενάντια στις εγχώριες αντιδραστικές δυνάμεις .Ο ενστερνισμός της Ευρωζώνης ήταν το τελευταίο στάδιο αυτής της ιδεολογικής πορείας.

Η πορεία  αυτή συνεχίστηκε ακάθεκτα τα τελευταία χρόνια. Επιτομή της αποτελεί η προσπάθεια του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι να επανασχεδιάσει την πολιτική σκακιέρα, αντικαθιστώντας τη δυαδικότητα αριστερά-δεξιά με μια άλλη που θέτει τους "κεντρώους" ευρωπαϊστές  ενάντια στους «λαϊκιστές» ευρωσκεπτικιστές. Αν και κάποια στοιχεία  αυτής της κατασκευής αποτελούν δάνειο από τον Εμανουέλ Μακρόν, είναι ενδεικτική η μακροχρόνια πίστη  των ιταλικών ελίτ  στο ότι το «μάντρωμα» της Ιταλίας σε κάποιο ευρύτερο πλαίσιο θα μπορούσε να μετριάσει ή να κατανικήσει την υποτιθέμενη ροπή της προς την αστάθεια.   Υπ’ αυτό το πρίσμα, η «Ευρώπη» είναι το σύμβολο του εκσυγχρονισμού και της δημοκρατίας και οι υπερασπιστές της οι πρωτοπόροι της προσπάθειας να γίνει η Ιταλία μια «κανονική χώρα».

Στην πραγματικότητα, ενώ η κεντροαριστερά συχνά περιέγραφε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ως την επιτομή της ίδιας  της «ανωμαλίας», δεν υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ τους στο ζήτημα της ένταξης στην Ευρωζώνη.  Επιστρέφοντας στην κυβερνητική εξουσία τον Μάιο του 2001, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας έσπευσε να δηλώσει πίστη στο ευρώ. Εκείνα τα Χριστούγεννα, ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι, με προσωπική του δαπάνη, ταχυδρόμησε στους Ιταλούς είκοσι εκατομμύρια αριθμομηχανές για τη μετατροπή του νομίσματος , συνοδευόμενες με ενυπόγραφη επιστολή του. Ακόμη κι όταν ήταν στην αντιπολίτευση των κεντροαριστερών κυβερνήσεων , τη δεκαετία του 1990,  ο Μπερλουσκόνι υποστήριζε αναφανδόν την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ: όπως είπε στις 25/3/1998, «Εμείς [της Forza Italia] μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλο μέρος των ευσήμων για την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ: πάντα δείχναμε πόσο υπεύθυνοι είμαστε». 

Όπως παρατήρησε ο Μάρκο Τραβάλιο, ο Μπερλουσκόνι χαιρέτισε κατ’ αρχάς το ευρώ ως δύναμη επιβολής της τάξης. Μετά τη νίκη του στις εκλογές, τον Μάιο του 2001,  έσπευσε να βεβαιώσει ότι ήταν υπερήφανος που η Ιταλία εντάχθηκε στο ευρώ υπό την καθοδήγηση ενός «μεγάλου ευρωπαϊστή» ως κεφαλής του κράτους. Πράγματι, ο πρόεδρος Κάρλο Αζέλιο Κιάμπι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ευρώ , περισσότερο από ένα οικονομικό σχέδιο, ήταν μια νέα αυγή: η δημιουργία του ήταν ένα ιστορικό γεγονός, η πραγματοποίηση ενός ονείρου, συνώνυμου με τη θεραπεία της οικονομίας, τη νομισματική σταθερότητα, τα χαμηλά επιτόκια, τη διαφάνεια όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες και άρα τη μεγαλύτερη ελευθερία των καταναλωτών, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν συνώνυμο με τη  γέννηση της Ευρώπης ως πολιτικού υποκειμένου. 

Στις 15 Ιανουαρίου του 2002, μόλις δύο εβδομάδες εντός της Ευρωζώνης, ο Μπερλουσκόνι είπε στους τηλεθεατές ότι «το ευρώ λειτουργεί, αυτή είναι μια αδιαφιλονίκητη αλήθεια».

Ακόμη και στις τελευταίες του ομιλίες από τη θέση της κυβέρνησης, ο Μπερλουσκόνι , όπως και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, παρουσίασε την Ευρωζώνη ως μια εξωτερική εγγύηση για τη διόρθωση των οικονομικών δεινών της Ιταλίας. Μιλώντας στις 22/2/2009, ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός σημείωνε:

Εάν η Ευρώπη είναι σήμερα ικανή να αντιδράσει αποτελεσματικά στις συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μέσω εθνικού σχεδιασμού κατά της κρίσης, αυτό οφείλεται στη σταθερότητα του ευρώ και στην αποκατάσταση της ευελιξίας του προϋπολογισμού.

Στην πραγματικότητα όμως, η κρίση έκανε ακόμη πιο ασφυκτικά τα δεσμά του ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση, μην μπορώντας να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να μειώσει το χρέος ή , στην πραγματικότητα, για να δώσει ώθηση στις επενδύσεις, ήταν  έρμαιο των διαθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όταν ξέσπασε η κρίση.

Κατά τη δεκαετία του 2000, ο Μπερλουσκόνι περιστασιακά ρίσκαρε λέγοντας ότι η μετατροπή της λιρέτας σε ευρώ, κατά το πρώτο διάστημα πραγματικής εφαρμογής,   είχε αυξήσει τις τιμές και είχε μειώσει τις αποταμιεύσεις των Ιταλών, φτάνοντας μέχρι το σημείο  να χαρακτηρίσει το νόμισμα ως το «ευρώ του Πρόντι», μια κοροϊδευτική αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό του Κόμματος της Ελιάς. Ήταν η κρίση της Ευρωζώνης, στις αρχές της δεκαετίας του 2010, που τον διαχώρισε από την ευρωπαϊστική συναίνεση,  όταν καταβυθίστηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις νοτιοευρωπαϊκές οικονομίες.  Οι διοικητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Μάριο Ντράγκι χρησιμοποίησαν την κρίση για να αναγκάσουν τις εκλεγμένες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας να συμμορφωθούν με το απλοϊκό δόγμα ότι η κρίση οφειλόταν στο μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο έπρεπε να πληρωθεί μέσω περικοπών στους προϋπολογισμούς. Επιδοκίμαζαν ηχηρά  τη θέση του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος που έριχνε την ευθύνη στην «ανευθυνότητα» του Μπερλουσκόνι.

Την παρέμβαση των Τρισέ-Ντράγκι συμβόλισε κυρίως η επιστολή τους προς την κυβέρνηση της Ρώμης [https://www.reuters.com/article/us-italy-ecb/trichets-letter-to-rome-published-urged-cuts-idUSTRE78S4MK20110929] τον Αύγουστο του 2011, με την οποία απαιτούσαν δραστικές περικοπές στον ιταλικό προϋπολογισμό, χωρίς τις οποίες η ΕΚΤ θα σταματούσε να αγοράζει ιταλικά ομόλογα. Η επιστολή δεν ήταν μια παρέμβαση για να σταματήσει η κρίση, αλλά μια κίνηση για να ωθηθεί η Ιταλία πιο κοντά στο χείλος της κρίσης, προκειμένου να επιβληθεί πολιτική αλλαγή. Ήδη ο πρόεδρος Ναπολιτάνο (άνθρωπος του Δημοκρατικού Κόμματος και βετεράνος της δεξιάς πτέρυγας του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος) είχε εν αναμονή μια νέα κυβέρνηση. Ο Μπερλουσκόνι δεν είχε πολιτικά και οικονομικά εργαλεία για να αντιδράσει στις αυξανόμενες πιέσεις της αγοράς και τον Νοέμβριο ο Ναπολιτάνο διόρισε το σύμβουλο  της  Goldman Sachs Μάριο Μόντι ως πρωθυπουργό μιας κυβέρνησης μη εκλεγμένων τεχνοκρατών. Ο Μπερλουσκόνι παραπονέθηκε ότι έγινε «πραξικόπημα».

Νέες αντιπολιτεύσεις

Μετά τις αναστατώσεις του 2011, η κεντροδεξιά άρχισε να ξαναγράφει την ιστορία ως προς τη στάση της έναντι της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα. Ο Μπερλουσκόνι παρουσίασε τον εαυτό του ως αντίπαλο του ασύνετου ευρωπαϊσμού που είχε οδηγήσει τη χώρα στο ενιαίο νόμισμα, κατηγορώντας αποκλειστικά το Δημοκρατικό Κόμμα. Λίγο πριν την έξωσή του από την κυβέρνηση, τον Νοέμβριο του 2011, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «αυτό το παράξενο νόμισμα δεν έπεισε κανέναν». Στα τέλη του 2012, προειδοποίησε ότι «αν τα επιτόκια δεν μειωθούν, θα αναγκαστούμε να φύγουμε από το ευρώ και να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα για να γίνουμε ανταγωνιστικοί». Και αργότερα πρότεινε να επανεισαχθεί η λιρέτα παράλληλα με το ευρώ, μια πρόταση που απορρίφθηκε μετά πολλών επιπλήξεων από τις Βρυξέλλες. [Όλες οι αναφορές στους παρακάτω συνδέσμους κατά σειρά: http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/8859135/Debt-crisis-as-it-happened-October-28-2011.html   http://atlanticsentinel.com/2012/12/berlusconi-threatens-italian-eurozone-exit-rises-in-polls/ https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-09/enter-berlusconi-a-man-a-ban-and-his-plan-to-restore-the-lira]

Παρόλο που η ρητορική του Μπερλουσκόνι αναγνώριζε ότι μειωνόταν η υποστήριξη του κοινού προς το ευρώ, η κεντροδεξιά δεν είχε καμιά πρόθεση να αμφισβητήσει τους υφιστάμενους κανόνες της Ευρωζώνης. Από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013, το κόμμα του Μπερλουσκόνι, όπως και το Δημοκρατικό Κόμμα, υποστήριξαν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση του Μ. Μόντι.  Ακόμη και μετά  από  τις εκλογές του 2013, στην Ιταλία υπήρξαν επί πέντε χρόνια κυβερνήσεις που υποστηρίζονταν από το Δημοκρατικό Κόμμα και στοιχεία της κεντροδεξιάς,  αλλά χωρίς τον Μπερλουσκόνι. * Αυτές οι κυβερνήσεις συμμορφώθηκαν χωρίς καμιά εξαίρεση σε μια παρόμοια ατζέντα, εφόσον τα πακέτα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ επέβαλλαν συγκεκριμένες οικονομικές «μεταρρυθμίσεις», που περιλάμβαναν  από περικοπές του προϋπολογισμού μέχρι την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως μετά το 2015, όταν η ΕΚΤ αύξησε την αγορά ιταλικών ομολόγων, στο πλαίσιο μιας μορφής ποσοτικής χαλάρωσης. Εντούτοις, η ΕΚΤ σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τη στήριξή της μετά τον Ιανουάριο του 2018 [https://www.theguardian.com/business/2017/oct/26/ecb-to-halve-bond-buying-as-it-plans-to-scale-back-quantitative-easing].  Η μείωση της αγοράς ομολόγων θα προκαλέσει αύξηση των επιτοκίων στα ιταλικά ομόλογα, αναγκάζοντας την ιταλική κυβέρνηση να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για να συμμορφωθεί με τους αυστηρούς περί προϋπολογισμών κανόνες που επιβάλλει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Η χώρα, συνεπώς, είναι στο έλεος της δημοσιονομικής πολιτικής που επιβάλλουν τα δόγματα του γερμανικής παραλλαγής φιλελευθερισμού (ordo-liberal dogmas), ανεξαρτήτως της επιλογής των ψηφοφόρων στις 4 Μαρτίου.

Ο ασφυκτικός ευρωζωνικός περιορισμός των πολιτικών επιλογών βασίζεται στη μακρά ιστορία των «τεχνοκρατικών» κυβερνήσεων της Ιταλίας που διαχωρίζουν την οικονομική πολιτική από τη βούληση των ψηφοφόρων και τοποθετούν την εκτελεστική εξουσία πάνω από τις διακυμάνσεις της πολιτικής των κομμάτων. Στην πραγματικότητα, το κλισέ ότι το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας είναι χαοτικό αποκρύπτει την πιο ουσιώδη πραγματικότητα  μιας κρατικής μηχανής ανθεκτικής στη λαϊκή πίεση, η οποία επίσης βασίζεται ως προς αυτό στις έξωθεν εγγυήσεις. Πέντε δεκαετίες μετά το φασισμό, ο δυισμός του Ψυχρού Πολέμου διατήρησε τη χριστιανοδημοκρατική τάξη πραγμάτων, χωρίς καμιά διακοπή στην άσκηση της εξουσίας. Μετά τη δεκαετία του 1990, και την κατάρρευση αυτής της ψευδούς σταθερότητας, η Ευρωζώνη πρόσφερε στα [λεγόμενα] κεντρώα κόμματα ένα νέο καθεστώς συνεχούς διακυβέρνησης. 

Η απαξίωση αυτής της τάξης πραγμάτων τη δεκαετία του 2000 δημιούργησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίστηκε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) για να αμφισβητήσει τα κατεστημένα κόμματα. Το M5S, που ιδρύθηκε το 2007-8, υποσχόταν επί μακρόν ότι θα εκδιώξει την «κάστα», θα βάλει στην άκρη το Popolo della Libertà (PdL –Λαό της Ελευθερίας)  του Μπερλουσκόνι, όπως και το «Δημοκρατικό Κόμμα χωρίς L” του Ματέο Ρέντσι. Εκτός από την ισχυρή ρητορική του κατά της διαφθοράς, από την ίδρυσή του μία από τις βασικές πολιτικές επιλογές του M5S ήταν η επαναφορά της λιρέτας για να ανακτήσει η Ιταλία την «οικονομική κυριαρχία» της.  Με την κατάρρευση της αριστεράς το 2008, (μετά την υποστήριξη της κυβέρνησης του κεντρώου συνασπισμού από την Κομμουνιστική Επανίδρυση),  το M5S εμφανίστηκε ως η βασική δύναμη πολιτικής ανανέωσης.

Ομαλοποίηση

Οι δυνάμεις που τροφοδότησαν το M5S είναι προφανείς. Η έλλειψη πολιτικών επιλογών, μια περιχαρακωμένη και διεφθαρμένη πολιτική τάξη και οι δεινές οικονομικές συνθήκες, ιδίως για τους νέους, συνέβαλαν στην εξάπλωση της απογοήτευσης. Σε αντίθεση με τα κατεστημένα κόμματα και με τους κρατικούς θεσμούς που δεν είναι δεκτικοί στην λαϊκή πίεση, το  M5S πρόσφερε «άμεση δημοκρατία» σε όποιον ήθελε να ενταχθεί στις γραμμές του μέσω του διαδικτυακού συστήματος ψηφοφοριών. Υποσχόταν να αλλάξει όχι μόνο τα αποτελέσματα, αλλά και το πώς ασκείται η πολιτική στην Ιταλία, ένα μήνυμα που φαινόταν να συντονίζεται με μια ζορισμένη γενιά νεαρών ψηφοφόρων. Σήμερα, πάνω από το ένα τρίτο των   κάτω των 45 ετών υποστηρίζουν  το M5S. Για πολλούς από αυτούς, το M5S είναι η απάντηση στη συνεχιζόμενη ανεργία και στα προβλήματα των νέων μεταξύ 18 και 34 ετών, το 68% των οποίων δεν μπορεί να ζήσει ανεξάρτητα  και καθηλώνεται στο οικογενειακό σπίτι.

Εκτός από τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες, η διαίρεση των γενεών συσχετίζεται και με έναν ιδεολογικό διαχωρισμό που αφορά την Ευρώπη. Μετά το 1945, οι ιταλικές ελίτ ως επί το πλείστον θεωρούσαν το ευρωπαϊκό σχέδιο κλειδί για την αντιμετώπιση των ιστορικών κακοδαιμονιών της χώρας και τον φεντεραλισμό [την υποστήριξη του  ομοσπονδιακού συστήματος] ως την  υψηλότερη ένδειξη των δημοκρατικών και εκσυγχρονιστικών διαπιστευτηρίων της χώρας. Αν και κάποιοι αντιφασίστες της εποχής του πολέμου, όπως ο Αλτιέρο Σπινέλι, είχαν εκφράσει την επιθυμία για ηπειρωτική ενότητα, αυτό αργότερα συγχωνεύτηκε σε έναν μύθο που έδενε  άμεσα την αναγέννηση της ιταλικής δημοκρατίας με τον ευρω-φεντεραλισμό. Είναι αποκαλυπτικό το ότι , στις 25 Απριλίου 2017, στην πορεία για τη νίκη κατά του ναζισμού, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μιλάνου έφερε σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κομματικά πανό χρωματισμένα με τα μπλε και κίτρινα χρώματα  της ΕΕ, αντί για την ιταλική τρίχρωμη πράσινη-κόκκινη-άσπρη σημαία.

Ο ενθουσιασμός για το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μια ορισμένη απήχηση στους  συνταξιούχους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά  πολύ λιγότερη στους νέους ψηφοφόρους που πιθανότατα θα ψηφίσουν M5S (αν πάνε καν να ψηφίσουν). Οι νέοι δεν είναι απλώς απομακρυσμένοι από τις μνήμες του πολέμου και των αρχικών υποσχέσεων του ευρωπαϊκού σχεδίου, αλλά και πολύ λιγότερο προσκολλημένοι στα κεντρώα κόμματα, που τα πρόσφατα χρόνια αποδείχθηκαν ανίκανα να δώσουν την ελπίδα ότι τούτη η γενιά θα τα καταφέρει καλύτερα από ό,τι οι προηγούμενες.  Πολλοί νέοι ψηφοφόροι δεν έχουν ζήσει καμιά άλλη εποχή πλην της τρέχουσας εποχής της κρίσης, τόσο όσον αφορά την εγχώρια όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική.  Με αυτή την έννοια, δεν εκπλήττεται κανείς που διακατέχονται από πολύ πιο έντονο ευρωσκεπτικισμό σε σχέση με τους γονείς τους, σε όλο το φάσμα  της διαίρεσης δεξιάς-αριστεράς.

Ακολουθώντας αυτές τις κοινωνικές τάσεις, ήταν εύκολο για το M5S να υιοθετήσει το κάλεσμα  για αποχώρηση από το ευρώ, ιδίως στην αρχική φάση διαμαρτυρίας. Αρχίζοντας με τις διαδηλώσεις της Ημέρας V  (v για  vaffanculo ή «Άντε γαμηθείτε!») του τέλους της δεκαετίας του 2000,  η προσπάθεια του M5S να εκφράσει την οργή απέναντι στις κυβερνητικές αρχές ταίριαζε εύκολα με την αντιπάθεια για την απόμακρη εξουσία της ΕΕ και της ΕΚΤ.  Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση συχνά στερείται πολιτικής σαφήνειας, εφόσον το M5S ουδέποτε περιέγραψε ένα σχέδιο για το πώς ακριβώς θα πραγματοποιούνταν η επιστροφή στη λιρέτα. Αυτό φάνηκε καθαρά σε μια τηλεοπτική εμφάνιση βουλευτίνας του M5S (μια εμφάνιση που χλευάστηκε πολύ) τον Δεκέμβριο του 2017, όταν υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα για την έξοδο από το ευρώ είναι αναγκαίο, αλλά η ίδια δεν μπορούσε να πει τι θα ψήφιζε. 

Καθώς το  M5S προσεγγίζει την κυβερνητική εξουσία, προσπαθεί να γίνει «πιο κατεστημένο», ιδίως υιοθετώντας μια πιο ήπια στάση στο θέμα του ευρώ. Ενώ ήταν επί μακρό χρονικό διάστημα μέλος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας «Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας» (EFDD – μιας ακραίας δεξιάς ομαδοποίησης της οποίας ο πιο εξέχων εκπρόσωπος είναι ο Νάιτζελ Φάρατζ), τον Ιανουάριο του 2017, ο ηγέτης του, Μπέπε Γκρίλο, αναφέρθηκε σε μια αλλαγή πολιτικής. Κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στη «Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη» (ALDE), την ευρωκοινοβουλευτική  ομάδα των φεντεραλιστών  στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο Γκι Φερχόφστατ και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Ωστόσο, και αφού το 78% των μελών υποστήριξε την πρόταση, η ALDE απέκρουσε τον Γκρίλο, αναγκάζοντάς τον σε έναν καινούργιο εναγκαλισμό με τον Φάρατζ.

Παρόλο που επιχείρησε να ενταχθεί στην ALDE, το M5S συνέχισε να ζητά δημοψήφισμα για το ευρώ, αλλά καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Μαρτίου απομακρύνεται απ’ αυτή τη θέση του. Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο υποψήφιός του για την πρωθυπουργία Λουίτζι ντι Μάγιο απευθύνθηκε στο επιχειρηματικό φόρουμ Cernobbio, διαβεβαιώνοντας τους βιομήχανους  ότι δεν ήθελε μια «ακραία, λαϊκιστική, αντι-ευρωπαϊκή» κυβέρνηση και ότι σχεδίαζε το δημοψήφισμα για το ευρώ μόνο ως «έσχατη λύση». Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Ντι Μάγιο δήλωσε ότι ενώ αυτός θα επέλεγε την έξοδο από το ευρώ εάν ετίθετο αυτό το θέμα σε ψηφοφορία, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν αναγκαίο μόνο αν η Ευρωζώνη αποτύγχανε να μεταρρυθμιστεί.

Αυτή η μετατόπιση  ολοκληρώθηκε με τη δημοσίευση του προγράμματος του M5S στις 21 Ιανουαρίου, στο οποίο δεν υπάρχει καν αναφορά στην ΕΕ ή στην Ευρωζώνη. Με το κόμμα του πιο κοντά από ποτέ στην κυβερνητική εξουσία, ο Ντι Μάγιο επέλεξε να αφοπλίσει αυτό που θα μπορούσε να αποτελέσει μια βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησής του. Ταυτόχρονα, ακόμη και οι δυνητικοί εκ δεξιών εταίροι στο συνασπισμό του M5S υπαναχώρησαν σ’ αυτό το θέμα, ανάγοντας την υπέρ του Italexit στάση τους σε μια καταδίκη της αποτυχίας του ευρώ.

Η άκρα δεξιά

Όπως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η συζήτηση για το ευρώ παραμορφώνεται εφόσον συνδέεται με μια πιο γενική διαμάχη για την πολιτισμική ταυτότητα,  στην οποία το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του παρουσιάζουν τις αμφιβολίες για το νόμισμα ως μια «λαϊκιστική» ή «φασιστική» απόρριψη του φιλελεύθερου κοσμοπολιτισμού. Υπό μία έννοια, αυτό όντως αντανακλά τις απόψεις της ιταλικής ακροδεξιάς για το ευρώ και την ΕΕ. Αλλά η υπόθεση του ιταλικού εθνικισμού είναι, όπως πάντα, πολύ πιο περίπλοκη. Όπως ακριβώς μια ευρω-φεντεραλίστρια του Δημοκρατικού Κόμματος σαν την Πατρίσια Πρεστιπίνο μπορεί να μιλά για την «υπεράσπιση της ιταλικής φυλής» [PD's Prestipino: Support for mums to continue Italian 'race' http://www.italianinsider.it/?q=node/5685] με την αντίσταση στην πολυπολιτισμικότητα, μια ακροδεξιά δύναμη όπως οι Fratelli d’Italia μπορούν να παρουσιάζουν τις εντάσεις που προκαλεί το ευρώ ως απειλή για την ενοποιημένη ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Σε όλη την Ευρώπη, νέες πολιτικές δυνάμεις που επιζητούν να ριζώσουν στις παλιές βιομηχανικές ζώνες έχουν αναγνωρίσει την εναντίωση στο ευρώ ως μέσο αποδυνάμωσης των παλιών αριστερών κομμάτων στο «κοινωνικό» πεδίο, ενώ ταυτόχρονα προσαρμόζουν την αποβιομηχάνιση και την αποστέρηση σε μια ευρύτερη εθνικιστική αφήγηση. Ο Φλοριάν Φιλιπό, σύμβουλος της Μαρίν Λεπέν, εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο αυτή την προσπάθεια κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρικής εκστρατείας του 2017, προωθώντας μια πιο κοινωνική οικονομική ατζέντα παράλληλα με ισχυρή συνηγορία υπέρ της εξόδου από το ευρώ.  Έτσι, πριν από τις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, βλέπουμε   έναν οικονομολόγο που είναι κατ’ όνομα  υπέρ μιας «υπό την αριστερή έννοια κυριαρχίας», όπως ο Αλμπέρτο Μπανάι, να μετακινείται [ως υποψήφιος] στη Λέγκα του Βορρά.

Ωστόσο, ενώ ακόμη και πολύ πρόσφατα ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε το ευρώ «αποτυχημένο πείραμα», το μεγαλύτερο ακροδεξιό κόμμα της Ιταλίας δεν προτείνει πλέον αμετάκλητη ρήξη. Αυτό οφείλεται στη συμφωνία του με τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι και άλλα μικρότερα κόμματα που παρουσιάζονται ως ο «κεντροδεξιός συνασπισμός»  στις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Ο Μπερλουσκόνι, που, στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μάλτα το 2017, υποσχέθηκε στην Άνγκελα Μέρκελ πως θα «αντισταθεί στον λαϊκισμό», ενσωμάτωσε σκληροπυρηνικές αντιδραστικές δυνάμεις σε έναν εκλογικό συνασπισμό (αν και όχι αναγκαία σε μια κυβερνητική συμμαχία) με τη δέσμευση της παραμονής στο ευρώ.

Ενώ η εκλογική καμπάνια της Λέγκας βασίζεται άκαμπτα στη φυλή, τη μετανάστευση και στον χειρισμό εκ μέρους της ΕΕ της προσφυγικής κρίσης,  η προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας απαίτησε να παραγκωνίσει το ζήτημα της Ευρωζώνης. Έτσι, με τα δύο κόμματα , τη Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστερων, να έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους για δημοψήφισμα ( ο αριστερός συνασπισμός Potere al Popolo –Εξουσία στο Λαό είναι η μόνη δύναμη που υποστηρίζει τη «ρήξη με τις ευρωπαϊκές συνθήκες») η κύρια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους όρους συμμετοχής της Ιταλίας. Κανένα κόμμα δεν προτείνει ουσιαστική ευρύτερη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, συνεπώς το βασικό πεδίο διαφωνιών είναι απλώς το όριο που θέτει η Ευρωζώνη στα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Η Λέγκα, όπως και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, διακηρύσσοντας ότι αποτελεί εμπόδιο στις κρατικές επενδύσεις, επιμένει ότι δεν αναγνωρίζει το όριο του 3% και υποστηρίζει τη θέση να αποφασίσει  η επόμενη κυβέρνηση  με τον δικό της τρόπο τις δαπάνες, προκειμένου  να μειώσει το κρατικό χρέος. Ταυτόχρονα, το Δημοκρατικό Κόμμα έχει υποσχεθεί να «αγγίξει το όριο» του 3% διατηρώντας ένα έλλειμμα 2,9% για να υποστηρίξει τις επενδύσεις. Ο Μπερλουσκόνι  κατά καιρούς επιδίωξε να δώσει διαβεβαιώσεις για την υπευθυνότητά του: μιλώντας πρόσφατα στις Βρυξέλλες [https://www.reuters.com/article/eurozone-italy-berlusconi/berlusconi-backs-eu-rules-on-deficits-ahead-of-election-idUSB5N1JD02C]  έδωσε έμφαση στην «ανάγκη να τιμούμε τις δεσμεύσεις μας προς την Ευρώπη, περιλαμβανομένου του ορίου του 3%», αν και αργότερα, σε μια  συνέντευξη σε ιταλικό ραδιόφωνο, πρόσθεσε  ότι αυτό το όριο θα έπρεπε να γίνει σεβαστό «εάν είναι δυνατόν». Όπως πάντα, η στρατηγική του γηραιού μαέστρου είναι να λέει  σε όλους ό,τι θέλουν να ακούσουν, διατηρώντας ανοικτές τις επιλογές του.

Αποκαλυπτικό από αυτή την άποψη ήταν το ρεπορτάζ της εφημερίδας La Repubblica στις 28 Ιανουαρίου [τρέχοντος έτους] για μια συνάντηση ανάμεσα στον Μπερλουσκόνι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ο μεγιστάνας είχε ήδη ενσωματώσει τη Λέγκα και το μεταφασιστικό μόρφωμα Fratelli d’Italia στο συνασπισμό του, εξασφαλίζοντας ότι μια κυβέρνηση της δεξιάς θα κρατούσε την Ιταλία μέσα στο ευρώ. Στη συνάντηση όμως, είπε, καθώς λέγεται, στον Γιουνκέρ ότι , αφού είχε  φιμώσει την αντίθεση αυτών των δυνάμεων στο ευρώ, έλπιζε να τις εγκαταλείψει μετά τις εκλογές. Ένας τέτοιος ελιγμός θα έμοιαζε με τις κινήσεις του μετά τις εκλογές του 2013, όταν, αφού είχε συμπαραταχθεί μ’ αυτές τις ίδιες δυνάμεις, τις εγκατέλειψε στηρίζοντας τον  μεγάλο συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα [μέχρι τον Νοέμβριο εκείνου του έτους].

Το δημοκρατικό έλλειμμα

Η προσπάθεια του Μπερλουσκόνι να περιορίσει την εκστρατεία των εταίρων του σχετικά με το ευρώ, αφού είχε καλλιεργήσει επί αρκετά χρόνια ο ίδιος την αμφιβολία για τη βιωσιμότητα του ενιαίου νομίσματος, απέδωσε καρπούς, σπρώχνοντας  το θέμα της Ευρωζώνης στο περιθώριο της εκλογικής συζήτησης. Ο βετεράνος περφόρμερ πέτυχε, υπ’ αυτή την έννοια, να πραγματοποιήσει μια κλασική ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση: ρίχνεται η αφετηριακή βολή, ο καπνός διαλύεται και ο ελέφαντας εξαφανίζεται πίσω από την κουρτίνα του μάγου. Όμως, όταν σιγάσουν τα χειροκροτήματα, μπορεί να ακούσει κανείς το κουρασμένο γηραιό θηρίο να αγκομαχά στα παρασκήνια.  Σε όσα τεχνάσματα κι αν καταφύγει ο Μπερλουσκόνι, για να αφοπλίσει το θέμα του ευρώ, η χαρακτηριστική μυρωδιά της κοπριάς του ελέφαντα ακόμη υπάρχει στον αέρα.

Ενώ το όριο των ελλειμμάτων δείχνει με τυπικό τρόπο τον οικονομικό  ζουρλομανδύα που φοράει η Ευρωζώνη στα κράτη-μέλη, η συζήτηση γι’ αυτό το θέμα απλώς ξύνει ελαφρά την επιφάνεια των περιορισμών που επιβάλλει η Ευρωζώνη.  Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι οι μικροπαραλλαγές της πολιτικής των δαπανών που προβάλλουν τα κατεστημένα κόμματα, αλλά το ότι η ένταξη σ’ αυτήν απαγορεύει στην Ιταλία να ακολουθεί ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.  Παρόλο που η μόνιμη υποτίμηση της λιρέτας , εκτός από τις περιόδους σταθερών ισοτιμιών, δεν ήταν ακριβώς μια χρυσή εποχή (η λιρέτα ήταν, πάν’ απ’ όλα, ασταθής), οι κυβερνήσεις στη Ρώμη είχαν τουλάχιστον τη δυνατότητα αυξανόμενων νομισματικών προσαρμογών, μειώνοντας τα χρέη σε λιρέτα και, το πιο σημαντικό, χρησιμοποιώντας τις υποτιμήσεις για να διατηρήσουν ανταγωνιστικές τις ιταλικές εξαγωγές.

Συνεπώς, τα προβλήματα υπερβαίνουν κατά πολύ τους συγκεκριμένους κανόνες του ευρώ ή αφορούν ακόμη λιγότερο τις τιμές μετατροπής του 2002. Το ενιαίο νόμισμα είναι ένας μηχανισμός που έχει ωφελήσει τις γερμανικές εξαγωγικές βιομηχανίες και τα κρατικά οικονομικά εις βάρος της περιφέρειας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η εξασφάλιση τεχνητά χαμηλής συναλλαγματικής ισοτιμίας  (σε σχέση με το γερμανικό μάρκο) επέτρεψε στις γερμανικές εταιρείες να βυθίσουν τους αντιπάλους τους σε χώρες όπως η Ιταλία κάτω από ένα τεράστιο κύμα φθηνών εξαγωγών. Και αφού έπνιξαν τις ιταλικές βιομηχανίες, ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός τομέας ήταν ελεύθερος να πετάξει τη  σωσίβια λέμβο: ανακυκλώνοντας τα πρωτοφανή πλεονάσματα της Γερμανίας ως φθηνή πίστωση τόσο στο κράτος όσο και στους καταναλωτές. Με τη σειρά της η Ιταλία αναγκάστηκε να εκδώσει τα χρέη της σε ένα νόμισμα το οποίο είναι ουσιαστικό ξένο.  Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της δυναμικής είναι καταστροφικές.

Οι οικονομικά καταστροφικές συνέπειες της Ευρωζώνης δεν φάνηκαν τόσο δραματικά στην Ιταλία όσο στην Ελλάδα. Υπάρχει στασιμότητα και αργή έξοδος των νέων Ιταλών, αντί μιας δραματικής κατάρρευσης. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, η επίδραση αυτού του νομισματικού συστήματος είναι διαβρωτική όχι μόνο για τις προοπτικές οικονομικές μεγέθυνσης της Ιταλίας, αλλά και για τη δημοκρατική πολιτική.  Η παγίδευση σε ένα χρεοκοπημένο οικονομικό «πιστεύω» το μόνο που θα επιφέρει είναι το μίσος των λαϊκών στρωμάτων. Και οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση για την εκ βάθρων αλλαγή της ιταλικής οικονομίας  θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Στην πορεία προς τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, η Λέγκα και το M5S υπαναχώρησαν από τις αντι-ευρώ θέσεις τους και αυτή η υπαναχώρηση δεν αντιστοιχεί στην  αύξηση της λαϊκής υποστήριξης προς το ευρώ. Πράγματι,  είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι η Ευρωζώνη θα αντιμετώπιζε την επόμενη κρίση με καλύτερο τρόπο [για τα λαϊκά στρώματα]  από ό,τι την προηγούμενη. Βεβαίως, τα δεινά της Ιταλίας χρονολογούνται πριν από το 2002. Όμως μια επιστροφή στη λιρέτα προσφέρει, κυρίως, την ευκαιρία να μειωθούν οι εξασθενητικές αποπληρωμές του χρέους και να επαναληφθούν οι δημόσιες επενδύσεις.   Η αποδοχή της Ευρωζώνης, όπως είναι συγκροτημένη, ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ιταλία αποδέχεται να μείνει παγιδευμένη στον σημερινό φαύλο κύκλο, με τη μαζική μετανάστευση των Ιταλών να αποτελεί τη μοναδική βαλβίδα αποσυμπίεσης της μόνιμης στασιμότητας.

Υπ’ αυτή την  έννοια, στην Ιταλία η μάχη για το ευρώ δεν είναι απλώς μια μάχη ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και το ευρωπαϊκό σχέδιο ή ανάμεσα στις ουτοπικές ιδέες του παρελθόντος και τη δυστοπική πραγματικότητα του παρόντος. Συμπυκνώνει το όλο πρόβλημα του νεοφιλελεύθερου «πιστεύω», την ουσία --ή μάλλον την επιμονή των κυρίαρχων δυνάμεων-- ότι  «δεν υπάρχει εναλλακτική». Οι παθιασμένες διαμάχες μεταξύ των βασικών κομμάτων, που στην πράξη  συμμαχούν στο βαθμό που αυξάνεται η μεταξύ τους σύγκλιση όσον αφορά τα οικονομικά και πολιτικά θέματα, διαμορφώνουν ένα πλαίσιο στο οποίο η σύγκρουση ταυτοτήτων αντικαθιστά τις ελπίδες για οποιαδήποτε αλλαγή που να έχει νόημα. Σ’ αυτές τις εκλογές, πιθανόν θα δούμε την περαιτέρω  εξασθένηση των κομμάτων του λεγόμενου κέντρου, αλλά και μια πτώση στη συμμετοχή ίσως στο 60%, σε μια χώρα όπου επί πολλά χρόνια η συμμετοχή στις εκλογές ξεπερνούσε το 90%.

Η Ιταλία, παρά το 36% της ανεργίας στους νέους και μια αυξανόμενη απώλεια πίστης προς την πολιτική, δεν μπορεί να θεωρείται μια ξεχαρβαλιασμένη παλιά δύναμη που αδυνατεί να ακολουθήσει τον βηματισμό της προόδου. Στην πραγματικότητα, αφότου κατέρρευσαν τα κόμματα που βασίζονταν στις κοινωνικές τάξεις, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το πολιτικό της σύστημα έγινε παιδί της παρούσας στιγμής, ο κατακερματισμός του αντανακλά πιστά την επικρατούσα ιδέα της εξατομίκευσης.  Η ρητορική είναι μανιασμένη, η προσκόλληση στις ταυτότητες είναι βαθιά και η έλλειψη επιλογών έκδηλη.   Αλλά καθώς τα ιστορικά κόμματα του γαλλικού κέντρου καταρρέουν και η Γερμανία μπαίνει σε μια περίοδο ενός πιο αδύναμου μεγάλου συνασπισμού, η Ιταλία δεν φαίνεται καθόλου σαν κάτι το διαφορετικό. Τα γεγονότα στη Ρώμη δεν συνιστούν παρέκκλιση, αλλά συμπύκνωση μιας άκρως ευρωπαϊκής κρίσης.

----

* Ο Μπερλουσκόνι επανίδρυσε, τον Ιούνιο του 2013, το κόμμα Forza Italia και απέσυρε τη στήριξη προς την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» του Ενρίκο Λέτα τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, δεν στήριξε επίσης τις επόμενες παρόμοιου τύπου κυβερνήσεις του Ματέο Ρέντσι (2014-2016) και του Πάολο Τζεντιλόνι (2017) -- η ομάδα που αποσπάστηκε από το κόμμα του, ιδρύοντας το κόμμα Νέα Κεντροδεξιά,  υπό τον Α. Αλφάνο συμμετείχε σ' αυτές. (Σ.τ.Μ.)

Πηγή:https://jacobinmag.com/2018/02/italian-elections-berlusconi-five-star-movement-italexit

*Ο Ντέιβιντ Μπρόντερ είναι ιστορικός του ιταλικού και γαλλικού κομμουνισμού.

Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου

Διαβάστε περισσότερα...

Τα μεγάλα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ και η Χρεοκρατία, του Κ. Παπουλή

Τα μεγάλα παραμύθια  του ΣΥΡΙΖΑ και η Χρεοκρατία

Του Κ. Παπουλή

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το ότι αποδεικνύεται η πιο καταστροφική για τον τόπο και τον λαό από οποιαδήποτε κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, αποδεικνύεται και μια κυβέρνηση μικρών και θλιβερών Γκαιμπελίσκων. Ας δούμε πέντε, από τα πολλά «μαργαριτάρια-παραμύθια» της ομάδας Τσίπρας και των βουλευτών του που ακούμε τελευταία:

Παραμύθι πρώτο: «Το επιτόκιο 3,5% που δανείστηκε η χώρα το τελευταίο της ομόλογο, είναι  χαμηλότερο, και από αυτό που δανειζόταν η χώρα όταν δεν είχε χρεοκοπήσει-μπει στα μνημόνια»

Η Αλήθεια: Σημασία δεν έχει το ονομαστικό επιτόκιο, αλλά το πραγματικό (ονομαστικό επιτόκιο αφαιρούμενου του πληθωρισμού). Το πραγματικό επιτόκιο που δανείστηκε η χώρα είναι μεγαλύτερο  και από αυτό  του Φεβρουαρίου του 2010. (Εφόσον βέβαια, ο  Γ. Παπανδρέου επέλεγε να δανειστεί 20 και πλέον δις για το 2010 -όσα χρειαζόταν η χώρα για όλο το έτος-, και να καθυστερήσει την χρεοκοπία, αντί να φέρει το Δ.Ν.Τ. και τα μνημόνια).

Για να είμαστε σαφείς: η Ελλάδα ακόμη και λίγο πριν την χρεοκοπία (το 2007-2008-2009),  δανειζόταν με ένα χαμηλό ονομαστικό επιτόκιο περίπου ίδιο με την Γερμανία,  γιατί ως χώρα της ΟΝΕ, είχε την εμπιστοσύνη των αγορών (οι χώρες της ΟΝΕ δεν χρεοκοπούν έλεγαν οι αγορές). Μόνο που ο πληθωρισμός της χώρας, ήταν όλα αυτά τα χρόνια περί το 3,5%- 4%. Εν ολίγοις η χώρα δανειζόταν με μηδενικά έως και αρνητικά επιτόκια. Τον Νοέμβρη του 2009 η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου ήταν 4,84%, για να φτάσει τον Φεβρουάριο του 2010 στο 6% και κάτι, και τελικά, τον Μάιο του 2010 στο 7,94%.

Η χώρα σήμερα ακολουθεί πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή αποπληθωρισμού για να αυξήσει την διεθνή ανταγωνιστικότητά της, αφού δεν μπορεί (εντός ευρώ) να κάνει εξωτερική υποτίμηση. Για αυτό ο πληθωρισμός από το 2013-2016 ήταν αρνητικός. Ανέκαμψε σε θετικό πρόσημο το 2017 (πέριξ της μονάδας), για να επανέλθει σε αρνητικό πρόσημο τον Ιανουάριο του 2018 (-0,2%). Άρα, με τα τελευταία δεδομένα (Ιανουάριος), το πραγματικό επιτόκιο δανεισμού ήταν    3,7% και άρα πολύ μεγαλύτερο από τον Φεβρουάριο του 2010 και περίπου ίσο με τον Μάιο του 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια. Άρα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ μην «παίζετε» με τα νούμερα.

Παραμύθι νο 2: «Αυτοδύναμη και καθαρή Έξοδος».

Η Αλήθεια: «Ακόμη και αν η χώρα βγει βραχυχρόνια στις αγορές σύντομα, ή θα χρεοκοπήσει και τυπικά,  ή θα επιστρέψει στην αγκαλιά των επίσημων δανειστών».

Υπάρχει μια οικονομική «διαπίστωση»: Για να μειώνεται το χρέος μιας χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ να είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό επιτόκιο.

Παγκοσμίως σήμερα, με πρώτη την Αμερική, τελειώνει η εποχή του φτηνού χρήματος. Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών αλλάζει και τα επιτόκια θα αυξηθούν. Ήδη τα ομόλογα του αμερικάνικου δημοσίου παίρνουν την ανηφόρα. Σύντομα θα ακολουθήσει  και η ευρωζώνη. Η κρίση χρέους συνολικά στην ευρωζώνη θα επανεμφανιστεί. Όταν λοιπόν η Γερμανία θα δανείζεται με ονομαστικό επιτόκιο πάνω από 3%, όπως  και πριν την κρίση, με πόσο θα δανείζεται η Ελλάδα; Ίσως με τα επιτόκια που είχαν διαμορφωθεί το 2010; Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και τα υπάρχουσα δάνεια από τους μηχανισμούς είναι κύρια σε κυμαινόμενα επιτόκια.

Όταν μάλιστα η οικονομία τότε της χώρας (πριν την κρίση) δεν είχε διαλυθεί σε τέτοιο βαθμό, και το δημόσιο χρέος της πριν τις αναθεωρήσεις του, το 2009 ήταν ως ποσοστό του ΑΕΠ 113%, ενώ σήμερα ξεπερνά το 185%. Βέβαια, θα πει κανείς, έχουν εξαφανιστεί τα μεγάλα, δίδυμα ελλείμματα, δημόσιο και εξωτερικό που είχε τότε η ελληνική οικονομία.  Όμως σε συνθήκες αποπληθωρισμού ή αναιμικού πληθωρισμού, και χαμηλής ανάπτυξης-στασιμότητας, λόγω   λιτότητας, που αναμένεται βραχυχρόνια- μεσοχρόνια-μακροχρόνια,  το υπόλοιπο (πραγματικό επιτόκιο μείον την ανάπτυξη) επί το ποσοστό του χρέους,  θα είναι σημαντικό και πολύ μεγαλύτερο από τα όποια πρωτογενή πλεονάσματα.  Η δυναμική του δημόσιου χρέους, στην πραγματικότητα η δυναμική ενός τεράστιου εξωτερικού χρέους, δείχνει χρεοκοπία.

Είναι πιθανό σήμερα το ελληνικό πρόβλημα, να πάρει μια ακόμη παράταση. Ο ξένος παράγοντας φαίνεται να επιθυμεί την συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό τον ανταμείβει με καλά, άλλα με κούφια λόγια για την ελληνική οικονομία. Οι υπηρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ προς την ευρωπαϊκή νομισματική τάξη και το κατεστημένο της Ε.Ε. ήταν υποδειγματικές. Όμως η Ελλάδα αναπτύσσει όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα στην τροχιά της επίσημης χρεοκοπίας, και βρίσκεται όλο και πιο βαθιά στο έλεος και στην εξάρτηση από τους ξένους δανειστές.

 Παραμύθι νο 3: «Η ανεργία μειώνεται και η κατάσταση  στην αγορά εργασίας βελτιώνεται».

Η αλήθεια: Η μετανάστευση και η μερική απασχόληση εμφανίζουν μια αλχημιστικά μειούμενη ανεργία. Η αγορά εργασίας διαλύεται, οι μισθοί καταρρέουν.

Με στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Μάιο του 2017, σε σύνολο 2145 χιλιάδων μισθωτών-ασφαλισμένων  του ιδιωτικού τομέα, 637 χιλιάδες εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, πάνω από 3 στους δέκα, και με μέσο μικτό μισθό 390 ευρώ το μήνα. (βλ: καθημερινή, 14/2). Η μερική απασχόληση κάνει θραύση, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις και συμπιέζει όλο και περισσότερο τους μισθούς. Η μέση απασχόληση στις επιχειρήσεις δείχνει να ανεβαίνει κατά 2,26% (πάλι για τον Μάιο του 2017), το μέσο ημερομίσθιο  όμως έπεσε κατά 2,38%.

Για να αυξάνει η απασχόληση, η συνολική εργασία (ας το πούμε έτσι) πρέπει η αύξηση του ΑΕΠ να είναι μεγαλύτερη από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το έτος 2017 το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο.  Κατά την γνώμη μας μειώθηκε και απλώς στους αριθμούς εμφανίζεται ένα τμήμα του ΑΕΠ που «ασπρίζει».

Αλλά ας δεχτούμε ότι ήταν στάσιμο. Δεν γίνεται έτσι να αυξάνει η συνολική απασχόληση. Έστω ότι η παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα ανέβηκε κατά 1% το 2017, οι συνολικές ώρες απασχόλησης τότε μειώνονται κατά 1%.  Συνεπώς ή όποια αύξηση της απασχόλησης καταγράφουν τα στοιχεία, πρόκειται στην ουσία  για αύξηση της μερικής απασχόλησης εις βάρος της σταθερής.

Επίσης οι απασχολούμενοι και στα επίσημα στοιχεία αυξάνουν  αριθμητικά,  λιγότερο από την μείωση των ανέργων. Αυτό οφείλεται στην καθαρή μετανάστευση. Η κατάσταση όμως είναι πολύ χειρότερη. Στην πραγματικότητα, κοντά στις 500.000 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης, κυρίως νέοι και επιστήμονες. Π.Χ 12.500 γιατροί είχαν πάρει «εισιτήριο χωρίς επιστροφή» μέχρι πέρσι, ενώ 3 στους 4 τουλάχιστον νέους γιατρούς διαλέγουν να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό.

Αν τώρα υπολογίζαμε  ότι  αυτοί που εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης δούλευαν κανονικά, τότε θα «περίσευαν» άλλοι  318 χιλιάδες, θα είχαμε δηλαδή 318 χιλ. περισσότερους ανέργους.  Επίσης πολλοί στην πραγματικότητα άνεργοι (μηχανικοί, ελ. Επαγγελματίες, «μαθητευόμενοι» σε σεμινάρια,  κλπ) καταγράφονται ως απασχολούμενοι, ενώ άλλοι (που δεν έψαξαν για δουλειά λόγω απογοήτευσης το τελευταίο διάστημα) καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑ ως μη οικονομικά ενεργοί.

Συμπερασματικά, λείπουν από την χώρα,   2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και ο εφιάλτης στην αγορά εργασίας επιδεινώνεται καθημερινά.

Παραμύθι νο 4: «Φταίει η διαχείριση της δεξιάς για την χρεοκοπία και τα μνημόνια».

Η Αλήθεια: «Η Ελλάδα χρεοκόπησε λόγω τεράστιων εμπορικών ελλειμμάτων, που  καλύφτηκαν από εξωτερικό δημόσιο χρέος, με λίγα λόγια, η κύρια αιτία της χρεοκοπίας είναι η συμμετοχή στην ΟΝΕ».

Με αφορμή το ζήτημα των φαρμάκων, αναπτύσσεται ένα γκεμπελικό σενάριο που ενοχοποιεί την «δεξιά» για αλόγιστες δαπάνες, μίζες και αρπαγή του δημόσιου χρήματος, και έτσι επιχειρείται να αθωωθεί, η πολιτική των μνημονίων και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως όλα  αυτά είναι περίπου το ίδιο με το να ισχυριστεί  κάποιος, ότι το συνάχι δημιουργεί τον καρκίνο. 

Το 2007-2008 το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας έφτασε το 15% του ΑΕΠ, 35-40 δις ετησίως. Δεν είναι καθόλου άσχετο με το ότι το ευρώ έφτασε στο 1,6 δολάρια, και το ότι το ελληνικό ευρώ (λόγω υψηλότερου πληθωρισμού, έγινε το πιο σκληρό ευρώ της ευρωζώνης). Υπήρχε δηλαδή πολλαπλή υπερτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της Ελλάδας έναντι όλων των εμπορικών της εταίρων, διογκώνοντας το εμπορικό έλλειμμα. Ουσιαστικά, ήδη από το όταν μπήκαμε στο ευρώ η δραχμή, ήταν υπερτιμημένη, λόγω της ανάλογης πολιτικής της σκληρής δραχμής,  μια που και τότε το εξωτερικό έλλειμμα πλησίαζε το 8% του ΑΕΠ.  

Αν δεν ήμασταν στο ευρώ θα είχε γίνει διολίσθηση-υποτίμηση1 της δραχμής και τα πράγματα θα έμπαιναν σε ισορροπία. Αντίθετα λόγω της συμμετοχής στο ευρώ, τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και ο δημόσιος τομέας αντιμετώπιζαν την εμπιστοσύνη των αγορών και των ξένων αποταμιευτών. Οι τράπεζες γέμισαν με ξένες καταθέσεις, ενώ ο δημόσιος τομέας δανειζόταν (όπως είπαμε και παραπάνω)  με μηδενικά ή και αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού ελλείμματος ισοφαρίζονταν από τον δανεισμό του δημόσιου τομέα από το εξωτερικό. Το 80% του δημόσιου χρέους πέρασε σε χέρια ξένων και σε γαλλικές και γερμανικές κ.α. τράπεζες. Ο δανεισμός και η υψηλή ισοτιμία  στρέβλωσε σε σημαντικό βαθμό και την οικονομία   με  αποκορύφωμα την φούσκα στα ακίνητα.

Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε σε μια εποχή που για χρόνια δανειζόταν με μηδενικά ή αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Πρόκειται για παραλογισμό, που μόνο η ΟΝΕ μπορούσε να δημιουργήσει.

Όταν ξεκίνησε η κρίση, οι αγορές έριξαν τα βλέμματά τους στα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή στα ελλείμματα ανταγωνιστικότητας των χωρών του Νότου και όχι στο ύψος του δημόσιου χρέους. Παράδειγμα η Ισπανία, που είχε δημόσιο  μικρότερο και από την Γερμανία και πολύ κάτω  και από αυτό της συνθήκης του Μάαστριχτ (60% του ΑΕΠ).

Η κρίση λοιπόν στην Ελλάδα οφείλεται στην σχέση κέντρου-περιφέρειας,  στις διαφορές ανταγωνιστικότητας  στην ΟΝΕ, και η πατρίδα μας ως η πιο αδύναμη οικονομία του Νότου πληρώνει και το πιο μεγάλο τίμημα.

Παραμύθι νο 5: «Θα έρθουν Ξένες Επενδύσεις που θα φέρουν την ανάκαμψη»

Η Αλήθεια «Καμία οικονομία δεν σώνεται από Ξένες Επενδύσεις, χρειάζεται δικό της σχέδιο, και αυτές που γίνονται στην Ελλάδα είναι επιβλαβείς για την οικονομία»

            Μία οικονομία, σε όση λιτότητα και εάν εξαναγκαστεί, δεν δύναται να στηριχτεί μόνο σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ιστορικό παράδειγμα χώρας. Αντιθέτως, μάλιστα, οι ΑΞΕ είναι καταρχήν επιβλαβείς για την Ελλάδα, διότι δεν πρόκειται (και θα πρόκειται) για επενδύσεις  εξαγοράς δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων ή υποδομών, μειώνοντας μεσοχρονίως-μακροχρονίως τα έσοδα του δημοσίου τομέα και αποστραγγίζοντας περαιτέρω την οικονομία, δια της ελεύθερης (ελέω και «Μάαστριχτ»!) εξαγωγής κερδών στο εξωτερικό.  Και δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι: Πρώτον, ακόμα και κατά τα «χρυσά χρόνια» του ευρώ, οι ΑΞΕ συνέβαλαν κατά λιγότερο από 0.5% στη χρηματοδότηση του ελλείματος του ελληνικού Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών. Δεύτερον, οι μεγαλύτερες από αυτές τις επενδύσεις ήταν τύπου εξαγοράς ελληνικών μονάδων παραγωγής υπηρεσιών. Τρίτον, ούτε ο Μαρκεζίνης, πριν και μετά την – κατά τα λοιπά – επιτυχημένη εξωτερική υποτίμηση του 1953, και παρά τα συσταλτικά μέτρα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκαν, μπόρεσε να προσελκύσει σημαντικές ΑΞΕ.

(1): Ενδεικτικά αναφέρω ότι το μέσο έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών ήταν: 1960-1970 (-2, 6), 1970-1980 (-3,9), 1980-1985 (-5,5), 1985-1990 (-3,1), 1990-1995 (-1,4). Μετά την συνθήκη του Μάαστριχτ άρχισε η πολιτική της σκληρής δραχμής για να μειωθεί ο πληθωρισμός και να μπούμε στην ΟΝΕ. Εκεί άρχισε ο φαύλος κύκλος (και του δανεισμού από το εξωτερικό)  που κατέληξε στα πρωτοφανή  ελλείμματα του Ι.Τ.Σ, στο 7,61% πριν μπούμε επίσημα στο ευρώ μα κορύφωση το 15% του 2007-2008.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Επικοινωνήστε με το Σχέδιο β'

Σολωμού 13, Εξάρχεια, 2ος όροφος (5μμ - 10μμ)

info@sxedio-b.gr

2108224344